مهر گزارش می دهد؛

تهدید سلامت پرسنل تولید دارو، ماجرای فوت دو كارگر شركت دارویی

تهدید سلامت پرسنل تولید دارو، ماجرای فوت دو كارگر شركت دارویی بیمارستان دی: تولید دارو، آنطور هم كه فكر می نماییم، راحت و آسان نیست. زیرا، اگر ایمنی پرسنل خطوط تولید رعایت نشود، عوارض داروهای تولیدی، سلامت آنها را به خطر انداخته و تبدیل به فاجعه می گردد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، فعالیت در صنعت داروسازی با مخاطرات زیادی همراه است كه در این بین، سلامت پرسنل و نیروهایی كه در خطوط تولید دارو حضور دارند، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. زیرا، اگر تولید دارو بر مبنای استانداردهای لازم صورت نگیرد، مشكلاتی را در كیفیت محصولات تولیدی شاهد خواهیم بود. مسئله دوم، سلامت افرادی است كه این داروها را تولید می كنند و به شكلی در خطوط تولید دارو حضور دارند. در زمینه تولید فرآورده های دارویی دو مسئله اساسی وجود دارد، یكی كیفیت فرآورده كه به علت اهمیت سلامتی بیمار باید موردتوجه قرار بگیرد و دیگری سلامت كاركنان كه متاسفانه در ایران در بسیاری مواقع زمینه داروهای پرخطر مغفول مانده است.
راهنماهای بالینی معتبری درباره تولید داروهای پرخطر در دنیا وجود دارد. از سال ۱۹۳۹ این مورد در دنیا بعنوان «حد مجاز مواجهه شغلی» مطرح شده است كه برای كارگران و كاركنان تولید تمامی مواد شیمیایی همچون مواد اولیه دارویی در نظر گرفته می گردد. یعنی رعایت حدود مجاز مواجهه شغلی مسئله ای نیست كه تازگی داشته باشد. اما آیا این الزامات در صنعت داروسازی كشورمان به درستی اجرا می گردد. آیا افرادی كه در خطوط تولید داروهای پرخطر مانند داروهای ضدسرطان یا داروهای هورمونی مشغول به كار هستند از خطراتی كه سلامتی آنها را تهدید می كند آگاه هستند. «داروهای پرخطر» طیف وسیعی از داروها به خصوص داروهای شیمیایی ضدسرطان، داروهای هورمونی و حتی برخی آنتی بیوتیك ها و داروهای شیمیایی را شامل می گردد.
این مواد می توانند برخی عوارض مزمن یا حاد تولید كنند. بسته به میزان تماسی كه فرد با مواد پرخطر دارد می تواند از حساسیت های پوستی، استفراغ، دردهای شكمی تا عوارضی مانند ناباروری، تغییرات ژنتیكی، سرطان و... را شامل شود. متاسفانه بعضی از این عوارض مانند ناباروری یا سرطان، مشكلاتی نیستند كه بعد از مدتی كوتاه یا چندماهه آشكار شوند و ممكن است افرادی كه در این خطوط تولیدی كار می كنند اثرات آن را چندین سال بعد ببینند.
موضوع نگران كننده این است كه اگر ما الزامات تولید داروهای ضدسرطان را مانند سایر كشورها رعایت نكنیم، نیروی انسانی مشغول به كار در خطوط تولید دارو با بیماری های مختلف و حتی سرطان دست وپنجه نرم خواهند كرد.
در ایران جز چند شركت معدود و انگشت شمار، سایر شركت های دارویی الزامات تولید داروهای پر خطر را رعایت نمی كنند و كاركنانی كه با مواد پرخطر سر و كار دارند از خطرات آن آگاهی ندارند. موارد متعددی وجود دارد كه افرادی با داروهای هورمونی كار كرده اند و بعد از مدتی تغییرات هورمونی حتی در ظاهر آنها تاثیرات خویش را آشكار كرده است.
در حال حاضر در بعضی شركت های دارویی در كشور ما تصور می گردد اینكه یك پوشش مناسب مانند روپوش، دستكش و حداكثر داشتن ماسك كفایت می كند درحالی كه بسته به نوع دارویی كه تولید می گردد الزامات خاصی باید رعایت شود. از جانب دیگر، تولید داروهای پرخطر باید در خطوط تولید اختصاصی صورت گیرد. این امكان وجود ندارد كه در خطی كه داروهای معمول تولید می گردد داروهای پرخطر را هم تولید كرد. عدم نظارت سازمان غذا و دارو بر شرایط تولید كنندگان دارو به دنبال آتش سوزی ناشی از عدم رعایت مسائل ایمنی در كارخانه داروسازی ارسطو در هفته گذشته، دو نفر از كارگران این شركت بر اثر شدت جراحات ناشی از سوختگی جان خویش را از دست دادند. حال این سئوال پیش می آید كه چرا سازمان غذا و دارو نظارت دقیقی بر چگونگی شرایط تولید و رعایت استانداردهای زیان آور ندارد و هر بار كه تلاش می گردد در فضایی آرام و بدون حاشیه در مورد نقایص جدی تولید دارو بحث شود، دست اندركاران با پاسخ های احساسی، فضای نقد را متشنج می كنند ؟! خیلی از داروها ذاتا خطرناك و زیان آور هستند و كارخانجات داروسازی ایران توجهی به حفاظت از جان كارگران نداشته و صرفا با تولید انبوه آمار بالای تولید داخل را عرضه می نمایند.

1396/12/21
تگهای خبر: استاندارد , دارو , داروسازی , سلامت