حوزه سلامت در سالی كه گذشت؛

پرستاران دوباره وعده شنیدند و كتك خوردند!

پرستاران دوباره وعده شنیدند و كتك خوردند! بیمارستان دی: جامعه پرستاری هر سال به امید بهبود وضعیت حرفه ای خود، چشم انتظار می ماند و سال ۹۶ هم مثل سال های قبل برای این گروه از كادر درمانی به آخر رسید.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، پرستاران همچنان از بی عدالتی ها در نظام سلامت گلایه مند هستند و معتقدند كه حق آنها ادا نشده و آنطور كه باید و شاید به جایگاه پرستاری توجه نشده است. در حالیكه بیشترین خدمت به بیماران در مراكز درمانی، توسط پرستاران صورت می گیرد. شاید در این بین، مهم ترین گلایه پرستاران، عدم اجرای قانونی است كه ۱۰ سال از تصویب آن می گذرد و هنوز اقدامی برای اجرایی شدن آن صورت نگرفته است.
محمد شریفی مقدم قائم مقام سازمان نظام پرستاری، معتقد می باشد كه جامعه پرستاری بار اصلی نظام سلامت را بر دوش می كشد و در صف اول پاسخ گویی به مراجعین قرار دارند و در نتیجه در معرض خطرات مختلف هم قرار دارند. خطرات ناشی از شغل، پرستاران را تهدید می كند. خطراتی مثل بیماری های اسكلتی و عضلانی و مشكلات ناشی از شیمی درمانی و بحث ضرب و شتم كه هم اكنون متاسفانه رو به افزایش است.
وی با عنوان این مطلب كه در سال ۹۶ شاهد افزایش ضرب و شتم كادر پرستاری در مراكز درمانی بوده ایم، اظهار داشت: در سال گذشته، ۲۸ مورد ضرب و شتم فیزیكی پرستاران در كشور گزارش شده است، ضمن اینكه ۱۵ پرستار هم در حین انجام وظیفه فوت شده اند.
شریفی مقدم با اشاره به سختی كار پرستاری در كشور، اضافه كرد: باید توجه كرد چرا پرستار ایرانی به كانادا می رود و باید دید كه چه جذابیتی در این كشور وجود دارد. یكی از جذابیت ها بحث پرداخت و مبحث دیگر شیوه برخوردها است. نگاه نظام سلامت به مردم، نگاه مردمی نیست و وقتی بیمار به بخش خصوصی یا دولتی وارد می شود، بعنوان كالا دیده می گردد. در این مسیر به پرستار هم بعنوان یك ابزار نگاه می گردد.
وی با عنوان این مطلب كه مسئولین در سفرهای خارجی شرایط نظام های سلامت در كشورهای دیگر را می بینند و نقش پرستاران را در بیمارستان ها و نظام های سلامت مشاهده می كنند، اظهار داشت: در نظام سلامت ما حتی برای بحث آموزش پرستاران هم دیگران تصمیم می گیرند و ذی نفعان بخش خصوصی به بحث آموزش پرستاری وارد شدند. تعداد پرستاران در كشور به میزان كافی است، اما دولت نمی تواند به خاطر كوچك كردن دولت، پرستاران را جذب نماید.
قائم مقام سازمان نظام پرستاری، سال ۹۷ را سال بسیار نگران كننده در حوزه پرستاری دانست و اضافه كرد: هم اكنون سازمان نظام پرستاری متهم به سازش كاری با وزارت بهداشت شده است. اگر در سه ماهه اول سال آتی اتفاق خاصی نیفتد، سال پرتنشی برای پرستاران و وزارت بهداشت خواهد بود. در نشست سال قبل جامعه جهانی پرستاری در ژنو، عنوان شد كه حدود ۲۸ میلیون نفر كمبود نیروی كار پرستاری در دنیا وجود دارد كه همین مسئله سبب شده است كشورهای توسعه یافته به راحتی به جذب نیروهای آموزش دیده سایر كشورها اقدام نمایند. از همین رو، ایران بعنوان یكی از كشورهای هدف برای جذب نیروی پرستاری شناخته می شود. پرستاران ایرانی به علل مختلفی همچون توانمندی، هوش و كارایی بالا، مورد استقبال دیگر كشورها هستند كه متاسفانه این جذب بالا و تولید شرایط بهتر برای اشتغال پرستاران در كشورهای پیشرفته سبب شده است سالیانه بیش از ۱۰۰۰ پرستار از كشور خارج شوند. آمارهای سازمان نظام پرستاری نشان داده است كه روند مهاجرت پرستاران در ابتدای سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ با افزایش مواجه بوده است. بطوریكه در فروردین ۹۶ تعداد ۸ پرستار، اردیبهشت ۱۲ نفر، خرداد ۸ نفر، تیر ۱۶ نفر، مرداد ۱۹ نفر، شهریور ۱۷ نفر، مهر ۹ نفر، آبان ۹ نفر، آذر ۱۱ نفر، دی ۱۱ نفر، بهمن ۱۲ نفر و در اسفند ۹۶ كه هنوز به آخر نرسیده است، تابحال ۶ پرستار متقاضی مهاجرت بوده اند. بر مبنای گزارش های منتشره، مقاصد پرستاران ایرانی برای مهاجرت و كار، به ترتیب اولویت، كانادا، استرالیا و كشورهای حوزه خلیج فارس است. این در حالی است كه، وزیر بهداشت در واكنش به مشكلات جامعه پرستاری، عنوان داشت: پرستاران با فشار كاری بالایی روبرو هستند و كمبود نیرو از عمده ترین مشكلات این قشر است. وی اضافه كرد: برای تامین نیروهای پرستاری ما از مجلس مطالبه داریم. اكنون كه ۲۴ هزار تخت راه اندازی شده نیاز به پرستار بیشتر مشهود است و نیروی پرستاری نه در حد استانداردهای بین المللی بلكه به اندازه حداقلی می بایست برای ما تامین گردد. وزیر بهداشت در ارتباط با قانونی كه ۱۰ سال از تصویب آن گذشته و هنوز اجرایی نشده است، اظهار داشت: قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اعتبار ندارد. مجلس قوانینی تصویب كرده كه باید اعتبار آنها هم تصویب شود و بین مردم انتظار تولید نشود. پیشنهادی برای بودجه این قانون در دولت نبود و پیشنهاد آن هم در كمیسیون تلفیق تصویب نشد كه تصور می كنم مربوط به تامین منابع باشد. همایون هاشمی عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس، تامین كمبود نیروی انسانی در حوزه پرستاری را یك مطالبه عمومی دانست و با اشاره به اینكه در كشور با كمبود بیش از ۱۰۰ هزار نیروی پرستار مواجه هستیم، اظهار داشت: این معضل تنها مربوط به این دولت هم نیست، بلكه حاصل سوءمدیریت های گذشته است، كه البته در حوزه پرستاری این كمبود به صورت كامل مشهود بوده كه نتیجه آن افزایش ساعت كار پرستاران و كاهش كیفیت عرضه خدمات در بیمارستان های دولتی شده است. وی خاطرنشان كرد: هم اكنون این یك مطالبه عمومی است، كه در بخش عرضه خدمات حوزه سلامت نباید كمبود نیرو وجود داشته باشد، چون كه وقتی دولت برنامه اصلی خویش را در طرح تحول سلامت دیده است، نمی توان كمبود نیرو را نادیده گرفت. عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس، تصریح كرد: دولت باید برای جبران كسری های موجود در دو بخش نیروی انسانی و منابع، در كمك به وزارت بهداشت آستین ها را بالا زده و حوزه سلامت را مورد یك بازنگری اساسی قرار داده و عمده سهم جذب ۱۱ هزار و ۵۰۰ نیروی متخصص جدید را به حوزه پرستاری اختصاص دهد. سال 96 با تمام فراز و نشیب هایی كه در حوزه سلامت شاهد بودیم، به آخر رسید و سهم پرستاران، شنیدن وعده هایی بود كه در سال های گذشته هم به گوش شنیده بودند. اما، با این تفاوت، كه موارد ضرب و شتم كادر پرستاری در سال قبل افزایش یافته كه نشان از عدم پشتیبانی از نیروهای پرستاری در مراكز درمانی است.

1397/01/03
تگهای خبر: بهداشت , بیمارستان , پرستار , پرستاران