در گفت وگو با ایسنا مطرح شد

اصلاح وضعیت تغذیه زنان روستایی و عشایر، در دستور كار دو وزارتخانه

اصلاح وضعیت تغذیه زنان روستایی و عشایر، در دستور كار دو وزارتخانه بیمارستان دی: طبق اعلام مسئولان وزارت بهداشت، مقرر است با همكاری جهادكشاورزی برنامه ای برای بهبود وضعیت تغذیه زنان روستایی و عشایر در كشور اجرا شود؛ برنامه ای كه دو راهبرد اصلی دارد و آموزش و كشت جایگزین را محور فعالیت های خود قرار داده است.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، چندی قبل ساره محمدی – مشاور وزیر بهداشت در امور زنان- از برنامه ریزی برای بهبود تغذیه زنان در كشور اطلاع داد و در گفت وگو با ایسنا، این برنامه را یكی از بندهای تفاهم نامه میان وزارت بهداشت و معاونت زنان ریاست جمهوری معرفی نمود و اظهار داشت: «این برنامه با همكاری مشترك دفتر امور زنان و بهبود تغذیه وزارت بهداشت با تمركز بر بهبود تغذیه زنان روستایی و عشایر انجام می گردد. تلاش می نماییم علاوه بر این برنامه، آنها را در زمینه تولیدات غذایی هم توانمند نماییم. این بحث برای زنان شهری و خانه دار هم اجرا می گردد. تلاش می نماییم آموزش های صحیحی در زمینه سبدغذایی مناسب خانوار به آنها داده شود تا به هدف خود در زمینه بیماری های غیرواگیر برسیم.»

طبق آنچه متولیان اجرای این برنامه اعلام می كنند تمركز اصلی این برنامه آموزش، فرهنگسازی، ترویج مصرف غذاهای ایرانی و همینطور استفاده ازظرفیت زمین های در دسترس زنان روستایی و عشایر برای گسترش كاشت سبزیجات است.

رضا عزتیان- مدیربرنامه بهبود تغذیه در مراكز جمعی- در گفت وگو با ایسنا، درباره جزئیات این برنامه وزارت بهداشت توضیح می دهد و به ایسنا می گوید: زنان در تمام نقاطی كه محصولات غذایی تولید می گردد حضور دارند؛ بنابراین می توان گفت سنگر اول امنیت غذایی در دست این گروه قرار دارد. یكی از خصوصیت های زنان روستایی و عشایر نقش آنها در تولید محصولات كشاورزی است كه سبب می گردد برنامه ویژه ای برای آنها در نظر بگیریم. آنها تولید كنندگان اصلی موادغذایی هستند و با عنایت به این مورد باید سواد و آگاهی این گروه را افزایش دهیم و برای توانمندسازی آنها فعالیت نماییم.

وی ادامه می دهد: یكی از تهدیدات غذایی كه هم اكنون دنیا را تحت تاثیر قرار داده، استفاده از فست فودها است. این نوع از مواد غذایی سبب چاقی و اضافه وزن می شوند و در نهایت فرد با بیماری های زیادی روبرو خواهد شد. این در حالیست كه به سادگی می توان این نوع از مواد غذایی را توسط زنان حذف كرد؛ به شرط اینكه بدانند چه نوع غذایی مناسب گروه های سنی مختلف اعضای خانواده است.

مدیر برنامه بهبود تغذیه در مراكز جمعی همینطور اضافه می كند: فرهنگ ایرانی از نظر تغذیه ای غنی است. چون در طول دو تا سه هزار سال تمدن ایرانی، مردم در معرض خطرات مختلفی مانند خشكسالی، قحطی، جنگ، بیماری و... بوده اند. در نتیجه به خوبی یاد گرفته اند كه چگونه در برابر این شرایط جان سالم به در برند. یكی از این راه ها، تولید غذاهایی ارزان، با مواد اولیه داخلی و هماهنگ با ذائقه اعضای خانواده بود.

به گفته عزتیان، استفاده نكردن از سبزیجات یكی از تهدیدات غذایی در ایران است كه راه حل آن استفاده از زمین های در دسترس زنان روستایی و عشایر برای كاشت این محصولات است؛ چون با این روش علاوه بر تامین نیاز خانواده، می توان تا حدودی به معیشت خانواده هم كمك كرد.

وی در ادامه درباره راهبردهای این برنامه می گوید: اصلاح الگوی تغذیه ای و توانمندسازی زنان عشایر و روستایی از طریق كشت جایگزین، دو راهبرد مهم وزارت بهداشت برای بهبود تغذیه این گروه از جامعه است. به همین منظور تفاهم نامه ای با وزارت جهاد كشاورزی برای اجرای این دو برنامه امضا شده است كه امیدواریم از امسال آنها را در تمام معاونت های بهداشتی پیگیری نماییم. برگزاری دوره های آموزشی برای فراگیری اصول تغذیه سالم، اصلاح الگوی پخت و تهیه خوراك های ایرانی و همینطور برگزاری جشنواره برای معرفی این خوراك ها بخش دیگری از این راهبردها هستند.

مدیر برنامه بهبود تغذیه در مراكز جمعی درباره چگونگی اجرای این برنامه برای زنان شهری هم بیان می كند: هم اكنون برنامه آموزش تغذیه صحیح توسط كارشناسان بهبود تغذیه در سطح مراكز سلامت جامعه در شهرها اجرا می گردد. علاوه بر آن زنان می توانند به راحتی از خدمات بهبود تغذیه در این مراكز استفاده كنند. به جز این موارد، خدمات تغذیه ای دیگری مانند مكمل یاری و افزودن ویتامین، آهن و روی به موادغذایی پرمصرف برای بهبود وضعیت ریزمغذی ها در گروه زنان انجام می گردد.

1397/01/31
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , خدمات , وزارت بهداشت