آلودگی هوا عامل ابتلای سالانه ۳ و دو دهم میلیون نفر به دیابت در جهان

آلودگی هوا عامل ابتلای سالانه ۳ و دو دهم میلیون نفر به دیابت در جهان بیمارستان دی: سطح آلودگی هوا حتی كمتر از استانداردهای تعیین شده از جانب سازمان جهانی بهداشت و آژانس حفاظتِ محیط زیست آمریكا بعنوان ˮهوای سالمˮ می تواند سبب افزایش خطر مبتلا شدن به دیابت در سراسر جهان شود.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، یك مطالعه جدید نشان داده است تنها در سال ۲۰۱۶ آلودگی هوا منجر به ۳.۲ میلیون مورد جدید مبتلا شدن به دیابت در جهان (۱۴ درصد از كل میزان مبتلا شدن به دیابت) شد كه ۱۵۰ هزار مورد آن در ایالات متحده بوده است.

یك استادیار پزشكی دانشگاه واشنگتن با تاكید بر رابطه غیر قابل انكار میان دیابت و میزان آلودگی هوا پایین تر از استانداردهای ایمنی فعلی اظهار داشت: خیلی از گروه های لابیگری صنعتی استدلال می كنند كه سطح فعلی استاندار بسیار شدید می باشد و باید ملایم تر شود. اما شواهد نشان داده است سطح استانداردهای ایمنی فعلی هنوز به اندازه كافی امن نیست و باید سختگیرانه تر باشد.

آلودگی هوا یا ذرات ریز موجود در هوا از ذرات میكروسكوپی گرد و غبار، خاك، دود و دوده مخلوط با قطرات ریز مایع تشكیل شده است. ریزترین ذرات تعیین شده توسط آژانس حفاظت محیط زیست ۲.۵ میكرومتر است. هر ذره ای كه كوچكتر از ۱۰ میكرومتر باشد نه تنها می تواند وارد ریه ها شود بلكه می تواند وارد جریان خون شده و از این طریق به ارگان های مختلف بدن منتقل و یك واكنش التهابی مزمن را آغاز و سبب تولید یك بیماری شود.

رئیس یك دانشكده پزشكی در نیویورك هم در این ارتباط اظهار داشت: ۱۰ یا ۱۵ سال پیش همه ما تصور می كردیم آلودگی هوا تنها سبب بیماری هایی مانند ذات الریه، آسم و برونشیت می گردد و نمی تواند با بیماری های دیگر ارتباط داشته باشد. اما هم اكنون می دانیم آلودگی هوا عاملی مهم برای بیماری های قلبی و سكته مغزی بوده و سبب بیماری های مزمن ریوی، سرطان ریه و بیماری های مزمن كلیوی می گردد.

بیش از ۳۰ میلیون آمریكایی به دیابت مبتلا هستند و این آمار در سراسر جهان هم به صورت چشمگیری افزایش یافته است. بر مبنای اعلام سازمان جهانی بهداشت ۴۲۲ میلیون بزرگسال در سال ۲۰۱۴ كل مبتلایان به دیابت را در جهان تشكیل داده اند كه در مقایسه با ۱۰۸ میلیون نفر در سال ۱۹۸۰ رشد شدیدی داشته است. بیشترین میزان این رشد در كشورهای كم درآمد و با درآمد متوسط كه قادر به مدیریت بیماری نیستند رخ داده است.

در حالی كه چاقی، عدم تحرك و عوامل ژنتیكی عوامل اصلی مبتلا شدن به دیابت هستند، مطالعات بر ارتباط بین این بیماری و آلودگی هوا تاكید دارند. چون كه آلودگی هوا منجر به التهاب و كاهش توانایی لوزالمعده برای تولید انسولین می گردد.

محققان طی یك آزمایش اطلاعاتی را طی هشت سال درباره ی ۱.۷ میلیون كهنه سرباز آمریكایی بدون سابقه دیابت جمع آوری كردند و با كنترل همه علل شناخته شده دیابت، سطح دیابت آنها را با سطوح آلودگی هوایی كه در معرض آن قرار داشتند، مقایسه كردند. نتایج نشان داد حدود ۲۱ درصد از سربازانی كه در معرض آلودگی هوا بین ۵ تا ۱۰ میكروگرم در هر متر مكعب هوا قرار داشتند به دیابت مبتلا شدند كه این میزان برای سربازانی كه در معرض سطوح بالاتر بین ۱۱.۹ تا ۱۳.۶ میكروگرم قرار داشتند به ۲۴ درصد می رسید. با اینكه امكان دارد این افزایش سه درصدی به نظر كوچك برسد اما در سال های اخیر به ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ مورد جدید مبتلا شدن به دیابت منجر گردیده است.

كشورهای فقیر با منابع كم برای تولید و حفظ سیاست های هوای پاك مانند هند، افغانستان، پاپوآگینه نو و گویان در معرض خطر بالای مبتلا شدن به دیابت و آلودگی هوا قرار دارند اما كشورهای ثروتمندتری مانند فرانسه، فنلاند و ایسلند با خطر كمتری مواجهند. ایالات متحده هم با خطر متوسط رو به رو است.

به گزارش سی ان ان، یك گزارش سال قبل برآورد كرد آلودگی هوا در سال ۲۰۱۵ سبب مرگ زودرس ۹ میلیون نفر در سراسر جهان شده است كه این میزان مرگ و میر ۱۵ برابر بیشتر از مجموع مرگ های ناشی از جنگ ها و خشونت ها و سه برابر بیشتر از مجموع مرگ های ناشی از مالاریا، سل و ایدز است. هم چنین ۹۲ درصد از مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا در كشورهای كم درآمد و با درآمد متوسط و در بین جوامع فقیرتر و كودكان رخ داده است.

1397/04/09
تگهای خبر: استاندارد , التهاب , بهداشت