دبیر ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم عنوان كرد؛

آمار بالای مرگ و میر با ترامادول و متادون در كشور

آمار بالای مرگ و میر با ترامادول و متادون در كشور بیمارستان دی: دبیر ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو، اظهار داشت: ترامادول و متادون نخستین علت مرگ در اثر مسمومیت با تركیبات مخدر است.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، یسنا به منش، با اشاره به اینكه مسمومیت در اثر عوامل مختلفی رخ می دهد، اظهار داشت: مهمترین علل مسمومیت ها مواد شیمیایی، سموم دفع آفات نباتی، منوكسیدكربن، داروها، مواد مخدر و محرك، مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی، گزش جانوران سمی و فلزات سنگین مانند جیوه و سرب است.وی به آمار سازمان پزشكی قانونی درمورد میزان مرگ و میر بر اثر مسمومیت ها، اظهار نمود: سالانه در حدود ۵ هزار و ۶۰۰ نفر در كشور بر اثر انواع مسمومیت ها جان خویش را از دست می دهند و بیشتر از ۵۰ درصد از موارد مرگ ناشی از مسمومیت، به علت عوارض ناشی از سوء مصرف مواد مخدر و محرك است.دبیر ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو اضافه كرد: دومین عامل مسمومیت منجر به مرگ، با شیوعی در حدود ۲۰ درصد، سموم از قبیل سموم دفع آفات نباتی، قرص برنج و جونده كش ها، الكل و متانول، سیانور و سرب می باشد. مسمومیت های دارویی با درصدی نزدیك به ۱۳ درصد سومین عامل مرگ ناشی از مسمومیت ها می باشند و در نهایت مسمومیت با منوكسید كربن با شیوعی مشابه مسمومیت دارویی، منجر به مرگ ناشی از مسمومیت در كشور ایران می گردد.وی اظهار نمود: این در شرایطی است كه شیوع مسمومیت های رجوع شده به بیمارستان ها كمی متفاوت می باشد. داروها با شیوع ۴۶ درصد، نخستین عامل مسمومیت و رجوع به بیمارستان هستند.به منش خاطرنشان كرد: بر مبنای بررسی های صورت گرفته در سال ۹۶، از میان نزدیك به ۱۰۰ هزار نفر رجوع كننده مسموم به بیمارستان ها، ۴۱ هزار نفر مسمومیت دارویی داشته اند. در شش ماهه اول سال ۹۷ نیز، ازمیان ۵۵ هزار رجوع به بیمارستان های كشور، ۲۲ هزار مورد دچارمسمومیت دارویی بودخ اند كه ۴۰ درصد از كل مسمومیت ها را شامل می گردد.به گفته دبیر ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو، بیشترین مراجعات مسمومیت دارویی در سال ۹۶ از بیمارستان های مرجع مسمومیت شهر تهران به میزان ۷هزار نفر گزارش شده است و شهرهای شیراز و اصفهان هریك با ۵ هزار و ۵۰۰ رجوع مسمومیت و شهرهای مشهد، ارومیه، لرستان، گلستان، كردستان و كرمانشاه با تعداد ۳ هزار تا هزار و ۵۰۰ مسمومیت دارویی ثبت شده، بیشترین تعداد مسمومیت دارویی را به خود اختصاص داده اند.به منش افزود: بعد از مسمومیت دارویی با شیوع ۴۰ درصد در كشور، مسمومیت با مواد اعتیاد آور(مانند ترامادول، متادون، تریاك، شیشه، حشیش، هروئین و مرفین) به میزان ۲۳درصد، بیشترین تعداد مسمومیت را شامل می گردد.وی افزود: همینطور گزیدگی ها با ۱۳ درصد، مواد شیمیایی ۹ درصد، الكل ۴ درصد، سموم كشاورزی ۳ درصد، منوكسید كربن ۲ درصد و قرص برنج و قارچ و مواد غذایی سمی هر كدام ۱ درصد از دیگر مسمومیت های ثبت شده در بیمارستان های كشور هستند.به منش با اشاره به اینكه از میان داروها، بیشترین مسمومیت با شیوعی در حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد، در مورد داروهای موثر بر سیستم مغز و اعصاب خصوصا بنزودیازپین ها و سپس با اختلاف زیاد، با داروهای ضدافسردگی و ضد جنون است، اضافه كرد: داروهای مسكن غیر مخدر نیزعامل ۲۰ درصد از مسمومیت های دارویی هستند.به گفته دبیر ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو، ترامادول و متادون دو دارویی هستند كه به علت ماهیت مخدری كه دارند در دسته مسمومیت با تركیبات مخدر و محرك طبقه بندی می شوند. ترامادول و متادون جمعا، علت ۶۵ تا ۷۰ درصد از مسمومیت های ناشی از تركیبات مخدر رجوع شده به بیمارستان ها هستند.وی با اشاره به اینكه مسمومیت بالای متادون به رغم عدم عرضه این دارو در داروخانه ها، می تواند به علت عرضه قاچاق آن در بازار سیاه باشد، تصریح كرد: متاسفانه بیشترین رجوع به علت مسمومیت ناشی از تركیبات مخدر، مربوط به شهر تهران است. بطوریكه ۶ هزار نفر در سال۹۶، در اثر مسمومیت با تركیبات مخدر به بیمارستان های تهران مراجعه نموده اند.به منش افزود: بعد از ترامادول و متادون، ۲۰ درصد از مسمومیت های ناشی از تركیبات مخدر مربوط به تریاك، ۶ درصد شیشه و مابقی مربوط به مصرف حشیش، هروئین و مرفین است.وی با اشاره به اینكه در ۵ ماهه اول سال ۹۷ میزان مرگ براثر مصرف قرص برنج نسبت به مدت مشابه سال ۹۶، بیشتر از ۳۰ درصد افزایش یافته است، عنوان كرد: سازمان پزشكی قانونی كشور از میان سمومی مانند الكل، قرص برنج، سموم دفع آفات نباتی، جونده كش ها، سیانور و سرب، علت مرگ ۵۰ درصد از افرادی كه با این مواد مسموم شده اند، قرص برنج اعلام نموده است. بطوریكه در سال قبل ۶۴۰ نفر جان خویش را بر اثر تماس خوراكی یا تنفسی با این سم قرص برنج از دست داده اند.به منش با اشاره به آمار مسمومیت با الكل هم اظهار نمود: ۱۲۲ نفر در سال ۹۶ به علت مسمومیت با الكل جان خویش را از دست داده اند كه این آمار امسال به علت مسمومیت دسته جمعی با الكل در بعضی از استان های كشور بسیار بیشتر از سال قبل بوده است.دبیر ستاد مركزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو تصریح كرد: نكته مهم درمورد مسمومیت با الكل آن است كه به محض بروز علائمی مانند عدم تعادل، مشكلات گوارشی، دید برفكی دوبینی و تاری دید به مراكز درمانی رجوع شود. چراكه با گذشت زمان شرایط فرد مسموم به شدت وخیم می گردد و امكان دارد منجر به مرگ شود.

1397/08/12
تگهای خبر: بیمارستان , پزشك , پزشكی , دارو