پیش سازهای دارویی كه موادمخدر می شوند

پیش سازهای دارویی كه موادمخدر می شوند بیمارستان دی: مدیرعامل مؤسسه دانش اعتیاد و روان شناسی ایرسا با اشاره به اینكه برخی از پیش سازهای مواد مخدر مصارف طبی دارند و همین مساله سبب می گردد قاچاق این مواد راحت تر صورت بگیرد، اظهار داشت: در ایران میزان كشفیات پیش سازها در حال افزایش می باشد كه نشان داده است پلیس روی این مورد شناخت و تسلط كافی یافته است.

سعید صفاتیان، در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به اینكه مواد «پیش ساز» برای تولید مواد مخدر یا روان گردان ها مورد سوء مصرف قرار می گیرد، اضافه كرد: برای مثال تولید هروئین نیاز به تریاك دارد، باآنكه تریاك یك ماده پایه است و پیش ساز نیست. برای تبدیل تریاك به هروئین از ماده ای به نام «انیدرید استیك» كه یك اسید و پیش ساز است، استفاده می نمایند.
وی در ادامه با اشاره به اینكه این مواد پیش ساز خودشان در زمینه های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند، اظهار نمود: پیش ساز تولید «مت آمفتامین» یا همان «شیشه» در تولید داروهای ضد احتقان هم كاربرد دارند و برای افرادی كه سرماخوردگی دارند، استفاده می گردد یا پیش ساز تولید كوكائین برای تصفیه پس ماند آب، بوزدایی یا ضد عفونی كردن استفاده می گردد.
این كارشناس حوزه اعتیاد با اشاره به اینكه برخی از پیش سازها هم مصارف طبی و هم مصارف غیر دارویی دارند خاطرنشان كرد: همین مساله سبب می گردد قاچاق این مواد راحت تر صورت بگیرد. به عبارت دیگر حتی افرادی كه در كار قاچاق مواد مخدر هستند امكان دارد كارخانه تولید مواد ضد عفونی كننده تولید كنند.
صفاتیان با اشاره به اینكه در سازمان ملل ورود و خروج پیش سازها را با استفاده از سیستم های یارانه ای كنترل می كنند، اضافه كرد: ازاین رو اگر قرار باشد كشوری در دنیا ماده پیش سازی تهیه نماید، وظیفه دارد گزارشش را به سازمان ملل عرضه نماید كه چه مقدار تولید كرده و به چه كشورهایی آنرا می دهد؟. همه این موارد به كنوانسیون ۱۹۸۸ برمی گردد، اما با تمام این موارد و سختگیری ها می بینیم، بازهم انتقال (قاچاق) صورت می گیرد.
وی با تاكید بر اینكه اگر از انتقال این مواد جلوگیری شود، تولید موادی مثل هروئین یا شیشه به شدت كاسته می شود، افزود: عموما كشورهای آسیای جنوب شرقی، آفریقا، آمریكای جنوبی یا اروپای شمالی تولید كننده های اصلی «انیدرید استیك» یا سایر پیش سازها هستند. امروز یكی از نگاه های اصلی در بحث مبارزه با مواد مخدر، به جز صدمه زدن به خود مواد مخدر این است كه حجم تولید پیش سازها كنترل شود. برای مثال در آمریكای جنوبی بیشتر بحث كنترل «پرمنگنات پتاسیم» مطرح است.
وی با اشاره به چگونگی تبدیل این مواد به مواد مخدر توضیح داد: این مواد در آشپزخانه ها قابل تبدیل هستند. این آشپزخانه ای كه گفته می شود، آشپزخانه خیلی سنگینی نیست و امكان دارد حتی یك اتاق كوچك ۱۲ متری باشد و این فضا امكان دارد مصرف حدود ۵ هزار نفر را تامین كند. در ایران بخصوص پیدا كردن «افدرین» و «سودوافدرین» تا ۵- ۶ سال پیش خیلی راحت بود و حتی میزان واردات آن به بیشتر از ۶۰ تا ۶۵ تن در طول یك سال می رسید. خوشبختانه سازمان غذا و دارو و ستاد مبارزه با مواد مخدر روی این مورد بررسی كردند و متوجه شدن وارد كردن این میزان به كشور بیشتر از مقدار مورد نیاز كشور است و بیشتر از نیاز تولید كارخانه های داروسازی این مواد به كشور وارد می گردد. بدین سان ورود این ماده به كشور را كم كردند و همین سبب شد میزان تولید شیشه در كشور كاهش یابد؛ آمار كاهش مصرف شیشه در كشور هم تا حدودی وابسته به این مورد هم بوده است.
مدیرعامل مؤسسه دانش اعتیاد و روان شناسی ایرسا در ادامه اظهار داشت: متاسفانه تولید هروئین هم نیازی به اتاق و فضای بزرگی ندارد و حتی پشت یك وانت هم می گردد این ماده را تولید كرد. یعنی اگر ماشینی سرپوش داشته باشد و در خیابان بچرخد پس از چند ساعت می تواند ماده را تولید نماید. چون كه این كار علم یا فناوری خاصی نمی خواهد. متاسفانه هم اكنون در فضای مجازی سایت هایی وجود دارد كه به راحتی این موارد را آموزش می دهند.
صفاتیان با اشاره به اینكه این مسائل سبب می گردد تولید مواد روان گردان برای قاچاقچیان كار ساده ای باشد، اظهار نمود: ایران صادر كننده مواد پیش ساز نیست و اگر تولیدكننده هم باشد برای مصرف دارویی خودش است. افرادی هستند كه به صورت ویژه در حوزه پیش سازها كار می كنند. با تمام فشارهای سازمان های بین المللی و تعهدات آنها باز هم این اتفاقات می افتد و با استفاده از گمرك های كشور های مختلف یا تغییر شكل آنها، انتقال انجام می گردد.
وی با اشاره به اینكه در ایران میزان كشفیات «انیدریك استیك» یا آمفتامین ها یا سودو افدرین و... در حال افزایش می باشد كه نشان داده است پلیس روی این مورد شناخت و تسلط كافی پیدا كرده است، خاطرنشان كرد: خوشبختانه پلیس ایران در زمنیه كشف آشپزخانه های مواد مخدر در منطقه حرف اول را می زند كه این اتفاق مثبتی است كه پلیس بحث آزمایشگاه و پیش سازها را تقویت كرده است. در ستاد مبارزه با مواد مخدر هم كمیته پیش سازها تشكیل شده است و افرادی از قوه قضاییه، وزارت بهداشت و... عضو آن هستند.

1397/08/13