وقتی ستون فقرات با مشكل مواجه می گردد

وقتی ستون فقرات با مشكل مواجه می گردد به گزارش بیمارستان دی یك صدمه نخاعی همواره شرایطی جدی است و هر چه در قسمت بالاتری از ستون فقرات رخ دهد، شرایط جدی تر خواهد بود. صدمه نخاعی را می توان حدودا شبیه به جدایی مغز از بدن در نظر گرفت.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، «عصر ایران» به نقل از ایزی هلث آپشنز نوشت: زمانی كه فضای بین مهره ها تنگ می شود، اعصابی كه از ستون فقرات عبور می كنند تحت فشار قرار گرفته یا تحریك می شوند. این شرایط می تواند در گردن یا كمر رخ دهد كه مورد دوم شایع تر است.

ستون فقرات حاوی اعصابی است كه به مغز اجازه می دهند تا حركات، عملكرد و سلامت ما را حفظ كند. زمانی كه این ارتباط قطع می شود، همانند خاموش كردن سوئیچی است كه عملكردی كلیدی را كنترل می كند.

بیشتر ما توجه چندانی به سلامت ستون فقرات نداریم، اما این شرایط باید تغییر كند. در ادامه با بعضی از مشكلات شایع ستون فقرات بیشتر آشنا می شویم.

بیرون زدگی دیسك

بدون محافظی بالش مانند به نام دیسك كه بین هر یك از مهره های ما قرار می گیرد، استخوان های ستون فقرات به صورت مداوم روی یكدیگر ساییده می شوند. با افزایش سن، دیسك ها خشك می شوند. فشار بیش از اندازه به كمر می تواند به پارگی یا شكستگی یك دیسك (فتق دیسك) منجر شود. در این شرایط امكان دارد با احساس سوزش در دست ها و پاهای خود مواجه شوید. اگر ورزش و داروهای مسكن موثر نباشند، انجام عمل جراحی برای ترمیم دیسك ضروری می باشد.

اسپوندیلوز گردن

این شرایط اغلب در نتیجه یك تغییر مفصلی در گردن، همچون زوائد استخوانی (رشد اضافه استخوان)، رخ می دهد كه افزایش سن در آن نقش دارد. سیگار كشیدن، عدم فعالیت، و فشار مكرر روی گردن همگی همچون عوامل خطرآفرین برای اسپوندیلوز گردن محسوب می شوند. درد در اطراف شانه ها و سفتی گردن از اولین نشانه های این شرایط هستند.

اگر به ناگاه با احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دست های خود مواجه شده اید باید جهت بررسی دقیق شرایط به پزشك رجوع كنید. پزشك احتمال مبتلا شدن به شرایط دیگر مانند فیبرومیالژیا را قبل از انتخاب روش درمان مناسب برای شما كه به صورت معمول شامل فیزوتراپی و آرام بخش های ماهیچه می شوند را بررسی می كند.

تنگی مجرای نخاعی

زمانی كه فضای بین مهره ها تنگ می شود، اعصابی كه از ستون فقرات عبور می كنند تحت فشار قرار گرفته یا تحریك می شوند. این شرایط می تواند در گردن یا كمر رخ دهد كه مورد دوم شایع تر است. تنگی مجرای نخاعی می تواند به واسطه یك دیسك بیرون زده، ضخیم شدن رباط ها در ستون فقرات، زوائد استخوانی یا تومورها شكل بگیرد. ضعف یا احساس سوزن سوزن شدن در پاها، درد یا گرفتگی ماهیچه در پاها هنگام راه رفتن و كمر درد می توانند از علائم اخطار دهنده تنگی مجرای نخاعی باشند.

گرد پشتی

گرد پشتی یا كایفوزیس شامل خمیده شدن بیش از اندازه پشت به سمت جلو می گردد كه می تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر در زنان مسن دیده می گردد. گرد پشتی اغلب به واسطه ضعف در استخوان های ستون فقرات شكل می گیرد كه می تواند در هر سنی رخ دهد. این ضعف باعث فشردگی و ترك خوردن استخوان ها می گردد. در شرایط شدید، گرد پشتی نه تنها می تواند دردناك باشد، بلكه بدن را از شكل می اندازد. افزون بر این، گردپشتی شدید می تواند باعث مشكلات تنفسی و گوارشی شود.

سندرم دم اسبی

این شرایطی نادر است، اما از مواردی است كه در صورت مبتلا شدن باید به سرعت به آن رسیدگی شود تا از نابودی احساس در پاها و همینطور كنترل اجابت مزاج و مثانه پیشگیری شود. گروهی از اعصاب كه از ستون فقرات به سمت كمر می روند به نام دم اسبی (cauda equina) شناخته می گردد كه به مغز در كنترل پاها و اندام های لگن كمك می نماید. یك دیسك بیرون زده یا شكسته می تواند بر این اعصاب فشار وارد كند و باعث صدمه دیدگی شود.

استئوآرتریت (آرتروز)

استئوآرتریت شرایطی بسیار شایع است. زمانی كه غضروف در ستون فقرات فرسوده می شود، مهره ها روی یكدیگر ساییده می شوند و احساس درد و سفتی در پشت شكل می گیرد. در شرایطی كه استئوآرتریت برگشت پذیر نیست، می توان آنرا با استفاده از داروهای مسكن، تراپی و ورزش تسكین داد.

مراقبت از ستون فقرات

شاید یكی از مهم ترین كارهایی كه می توانید برای جلوگیری از مشكلات ستون فقرات انجام دهید پرهیز از صدمه دیدگی این بخش است. البته حرف زدن آسان تر از عمل كردن است. فعالیت های روزانه مانند نشستن زیاد، حركات تكراری و بلند كردن وزن زیاد می توانند قبل از آن كه متوجه شوید به ستون فقرات شما صدمه برسانند. این موارد تنها چند دلیل هستند كه به اهمیت حفظ قدرت و انعطاف پذیری ستون فقرات اشاره دارند.

یكی از بهترین گزینه هایی كه برای تقویت ستون فقرات می توانید مد نظر قرار دهید انجام یوگاست. یوگا یكی از روش های باستانی است كه می تواند به پشتیبانی و تقویت ستون فقرات، پشت، مفاصل، و بهره مندی از بدنی انعطاف پذیر كمك نماید. حركات یوگا به گونه ای طراحی شده اند تا بدن در وضعی سالم قرار بگیرد تا نه تنها قدرت آن افزایش یابد، بلكه انعطاف پذیری خویش را هم بهبود ببخشد.

1397/10/02
تگهای خبر: پزشك , جراحی , دارو , درمان