محقق ایرانی برنده جایزه ایگ نوبل ۲۰۱۹:

انگیزه اصلی ساخت دستگاه بچه شور همسرم بود!

انگیزه اصلی ساخت دستگاه بچه شور همسرم بود! به گزارش بیمارستان دی برای اولین بار در تاریخ برگزاری مراسم ˮجایزه ایگ نوبلˮ (Ig Nobel Prize) و در بیست و نهمین دوره برگزاری آن، یك ایرانی برای اختراع خود با عنوان ˮدستگاه تعویض پوشك و شست وشوی كودكˮ یا بچه شور، موفق به دریافت جایزه ایگ نوبل شده است. او كه سال قبل حق امتیاز این اختراع را در آمریكا به ثبت رسانده بود، در مراسم اهدای جایزه حاضر نشد و مقرر است جایزه ایگ نوبل از دانشگاه هاروارد آمریكا برای او ارسال شود.

ایمان فرح بخش، عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان در گفتگو با ایسنا ابتدا به عرضه توضیحاتی درباره مراسم ایگ نوبل پرداخت و اظهار داشت: مراسم ایگ نوبل، یك مراسم اختصاصی علمی است كه از جانب دانشگاه هاروارد آمریكا، دانشگاه شماره یك دنیا، برگزار می گردد. در این مراسم محققان دانشگاه هاروارد به صورت سالیانه اختراعات و تحقیقات علمی در دنیا را به صورت موردی و با جزئیات مورد بررسی قرار می دهند.
وی افزود: از بین این اختراعات و ابداعات، آن هایی كه دارای جنبه نوآورانه و نو بودن (novelty) باشد، مورد توجه قرار می گیرند؛ جنبه مهم تر و خصوصیت بارز ابداعاتی كه از جانب محققان دانشگاه هاروارد انتخاب می شوند، این است كه شنیدن اسم آنها ابتدا فرد را به خنده و بعد به اندیشیدن و تفكر درباره آن اختراع وادار كند.
این محقق ایرانی اظهار نمود: محققان دانشگاه هاروارد هر ساله ۱۰ اختراع با خصوصیت های فوق در حوزه های فنی-مهندسی، پزشكی، اقتصاد و... را برگزیده و به صاحبان اختراع اعلام می كنند كه در مراسم ایگ نوبل شركت نمایند.
فرح بخش با اشاره به اینكه در بیست و نهمین مراسم ایگ نوبل برای اولین بار در تاریخ ایران قرعه به نام ما برای اختراع "دستگاه تعویض پوشك و شست وشوی كودك" افتاده است، اظهار داشت: اسم اختصاصی این دستگاه بیبی واشر (baby washer) یا "بچه شور" است كه من تابحال این اسم را منتشر نكرده ام، اما نام اختصاصی دستگاه در تولید صنعتی آن "بیبی واشر" خواهد بود.
وی با اشاره به اینكه پس از برنده شدن جایزه ایگ نوبل ۲۰۱۹ از جانب دانشگاه هاروارد جهت شركت در مراسم به آمریكا دعوت شده است، توضیح داد: شما خودتان ایرانی و در جریان مسائل بین ایران و آمریكا هستید؛ ازاین رو به علت مواردی كه وجود داشت، امكان حضور من در مراسم فراهم نشد و مقرر است كه برگزاركنندگان مراسم جایزه ایگ نوبل ۲۰۱۹ را برایم ارسال نمایند.
عضو هیات علمی و دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان نكته جالب در این مراسم را اهدای جوایز به صورت مستقیم از جانب برندگان اصلی نوبل دانست و اظهار داشت: این مورد افتخاری برای دریافت كنندگان جایزه ایگ نوبل به حساب می آید.
اختراع وسیله ای برای حفظ بهداشت كودكان و عزت نفس كهنسالان
فرح بخش سپس به عرضه توضیحاتی درباره اختراع خود پرداخت و تشریح كرد: برای نخستین بار در تاریخ بشر دستگاهی برای نوزادانی كه از پوشك استفاده می نمایند و كهن سالانی كه مشكل كنترل ادرار دارند، اختراع شده كه به ترتیب عملیات درآورن پوشك، شست و شوی بدن، خشك كردن، استفاده از پودر بچه در صورت ضرورت و هم استقرار پوشك جدید برای فرد را انجام می دهد. این در شرایطی است كه سابق بر این شست و شو و تعویض پوشك با دست انجام شده و بهداشت بدن كودك و عزت نفس كهنسالان را زیر پا می گذاشت.
وی در پاسخ به این سوال كه انگیزه اصلی محقق از ساخت دستگاه بیبی واشر یا بچه شور چه بوده است، تصریح كرد: انگیزه اولیه ساخت این محصول ۶ سال پیش پس از ازدواجم به وجود آمد و در آن زمان تمام مسائل مربوط به زناشویی و آمدن بچه به خانواده را مد نظر قرار دادم كه در آن زمان به خلاء این دستگاه پی بردم، ضمن آن كه به دنبال این تفكر مسئله مربوط به كهنسالان در زمینه كنترل ادرار را هم مدنظر قرار دادم و احساس كردم لازم است چنین دستگاهی ساخته شود. ازاین رو می توان گفت انگیزه اصلی من از ساختن دستگاه بچه شور همسرم بوده است.
محقق ایرانی برنده جایزه ایگ نوبل ۲۰۱۹، اظهار نمود: هم اكنون نمونه اولیه این دستگاه ساخته شده و در حال رایزنی با كمپانی های معتبر خارجی برای تولید انبوه هستم.
فرح بخش در پاسخ به این سوال كه چرا برای تولید انبوه دستگاه بچه شور شركت های ایرانی را مدنظر قرار نداده است، این مورد را رد كرد و توضیح داد: هدف من این است كه دستگاه بچه شور با كیفیت عالی و كاربردی به منظور زندگی بشر ساخته شود و در اینكه شركت داخلی یا خارجی آنرا تولید نماید اختلافی نمی بینم؛ ازاین رو از هر شركتی كه بتواند این دستگاه را با بهترین كیفیت تولید نماید، استقبال می كنم.
وی در انتها خاطرنشان كرد: به هر حال اگر قرار باشد كمپانی خارجی این دستگاه را تولید نماید، این تضمین را خواهم داد كه شعبه آن در ایران هم به تولید دستگاه "بیبی واشر" بپردازد و افتخار آن برای ایران و ایرانی محفوظ خواهد بود.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، ایمان فرح بخش متولد ۱۳۶۰ در مشهد و دارای درجه دكتری در رشته مهندسی مواد و متالوژی، گرایش نانوتكنولوژی است. این محقق ایرانی ۱۲ سال است كه بعنوان عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان در خراسان رضوی فعالیت دارد. از افتخارات علمی این محقق می توان به شركت در ۱۰۰ كنگره علمی بین المللی، تألیف ۳۰ مقاله علمی پژوهشی آی اس آی، تألیف و ترجمه چهار كتاب، ثبت ۶ اختراع مختلف در داخل كشور و ثبت یك اختراع بین المللی در آمریكا اشاره نمود.

1398/06/25
تگهای خبر: بهداشت , پزشك , پزشكی , تكنولوژی