نایب رئیس كمیته ملی بیماری های غیرواگیر؛

افراد بالای ۵۰ سال مراقب عوارض پوكی استخوان باشند

افراد بالای ۵۰ سال مراقب عوارض پوكی استخوان باشند به گزارش بیمارستان دی نایب رییس كمیته ملی بیماری های غیرواگیر، اظهار داشت: افراد بالای ۵۰ سال با تشخیص به هنگام و درمان پوكی استخوان از عوارض ناشی از آن پیشگیری كنند.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، باقر لاریجانی، با اشاره به اینكه روز ۲۰ اكتبر مصادف با ۲۸ مهر ۱۳۹۸، روز جهانی استئوپروز است، اظهار داشت: استئوپروز یا همان پوكی استخوان یك بیماری مزمن است كه بیماری خاموش هم نامیده می شود. در این بیماری توده استخوانی كاهش پیدا كرده و بافت استخوان به تدریج تحلیل می رود. وی با اشاره به اینكه بیماری پوكی استخوان عامل خیلی از ناتوانی ها در سنین بالا است اظهار داشت: جلوگیری از این بیماری بسیار مهم می باشد و می تواند، بار مالی و بار ناتوانی های تحمیلی توسط این بیماری را در كشور كم كند. لاریجانی با اشاره به اینكه از هر سه زن بالای ۵۰ سال یك نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال یك نفر شكستگی ناشی از پوكی استخوان را تجربه می كنند، اظهار داشت: علت خیلی از شكستگی های استخوان در این سنین استئوپروز است و در هر سه ثانیه یك مورد شكستگی ناشی از پوكی استخوان در جهان رخ می دهد. وی با اشاره به اینكه با عنایت به تغییرات الگوی جمعیتی كشور و پیشروی به سمت سالمندی ضروریست تا به بیماری استتئوپروز توجه بیشتری شود، اظهار داشت: با افزایش جمعیت افراد مسن در جامعه شیوع استئوپروز و بروز شكستگی ناشی از آن افزایش می یابد و سالانه در جهان حدود ۵.۸ میلیون سال از دست رفته به سبب شكستگی ناشی از استئوپروز رخ می دهد. لاریجانی اظهار داشت: سالانه حدود ۹ میلیون مورد شكستگی استخوان در دنیا اتفاق می افتد كه باعث ناتوانی این افراد می شود، به صورتی كه به دنبال شكستگی لگن، ۴۰ درصد افراد هیچگاه قادر نخواهند بود بدون كمك راه بروند و حدود ۸۰ درصد افراد نمی توانند فعالیتهای اولیه مانند خرید روزانه را به صورت مستقل انجام دهند. وی با اشاره به اینكه شكستگی مهم ترین عارضه ناشی از استئوپروز است، اظهار داشت: اغلب شكستگی ها متعاقب سقوط رخ می دهد ولی در موارد حاد بیماری، حتی امكان دارد به دنبال خم شدن برای بستن بند كفش هم شكستگی در ستون مهره ها اتفاق افتد. رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی تهران افزود: شكستگی ناشی از پوكی استخوان عموما در مچ دست، لگن و مهره ها رخ می دهد. وی با اشاره به اهمیت توجه به علایم این شكستگی ها اظهار داشت: بعنوان مثال انحنای ستون فقرات و یا كوتاه شدن قد بیشتر از ۳ سانتی متر از علایم اخطار دهنده شكستگی در مهره ها است. شكستگی لگن جدی ترین و خطرناكی ترین نوع شكستگی ناشی از پوكی استخوان است كه می توان منجر به یستری طولانی مدت در بیمارستان، ناتوانی طولانی مدت یا برای همه عمر و حتی مرگ شود. لاریجانی در پاسخ به این سؤال كه چه عواملی در شكستگی های ناشی از پوكی استخوان موثرند، اظهار داشت: شكستگی قبلی، سن بالا، سابقه فامیلی، یائسگی زودرس، مصرف سیگار و الكل، مصرف طولانی مدت كورتون، لاغری مفرط و بیماری های گوارشی از عواملی هستندكه فرد را برای شكستگی ناشی از پوكی استخوان مستعد می كنند. وی با اشاره بر اینكه بیماری پوكی استخوان به راحتی قابل تشخیص و عوارض آن قابل پیشگیری است، تصریح كرد: افراد بالای ۵۰ سال باید برای اطمینان از سلامت استخوان خود به پزشك رجوع كنند. پزشك برای ارزیابی ابتدا عوامل خطر پوكی استخوان را ارزیابی می نماید و با استفاده از آنها خطر شكستگی را تخمین می زند. در صورت نیاز امكان دارد سنجش تراكم استخوان هم صورت گیرد. نایب رییس كمیته ملی بیماری های غیرواگیر افزود: درمان استئوپروز شامل سفارش های برای كاهش عوامل خطر و اصلاح سبك زندگی و هم درمان داروئی می باشد. مصرف كافی كلسیم، پروتئین و ویتامین دی و فعالیت فیزیكی منظم و تقویت قدرت عضلات هم بخشی از پروتكل درمان به حساب می آید. وی با اشاره به اینكه ۲۰ اكتبر روز جهانی استئوپروز است اظهار داشت: متناسب با شعارها و برنامه های بنیاد جهانی استئوپروز اقدامات گوناگونی در كشور در این زمینه صورت گرفته یا برنامه ریزی شده است. رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی تهران از برگزاری سمپوزیوم یك روزه تازه های استئوپروز با حضور متخصصان، سیاستگذاران و صاحبنظران در تاریخ ۲ آبان ماه سال جاری اطلاع داد و اضافه كرد: مستندات آموزشی بر اساس شعارهای جهانی استئوپروز با همكاری وزارت بهداشت آماده شده و بر روی سایت این وزارتخانه در دسترس عموم است. لاریجانی ضمن اشاره به تحقیقات گسترده در زمینه بیماری پوكی استخوان در كشور اظهار داشت: پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی تهران از راه همكاری با بنیاد بین المللی پوكی استخوان و عضویت در كمیته علمی این بنیاد اقدامات گوناگونی را برای همراستا شدن اقدامات كشور با مجامع بین المللی در زمینه استئوپروز انجام داده و بعنوان مركز همكار سازمان جهانی بهداشت هم اموری را پیگیری می نماید. وی از فعالیت های شبكه تحقیقات استئوپروز كشور طی سال های گذشته سخن گفت و اضافه كرد: دبیرخانه شبكه تحقیقات استئوپروز كشور و دبیرخانه انجمن كشوری استئوپروز در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی تهران مستقر است و برنامه ریزی ها و تدوین برنامه های پیشنهادی برای جلوگیری از بیماری پوكی استخوان در این شبكه پیگیری می شود.

1398/07/30
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمارستان , بیماری