در گزارش بیمارستان دی مطرح شد؛

چقدر زخم پای دیابتی را می شناسید

چقدر زخم پای دیابتی را می شناسید به گزارش بیمارستان دی مدیر عامل انجمن دیابت ایران در مورد زخم پای دیابتی و عوامل موثر در بروز آن، اظهار داشت: خشكی پوست ناشی از قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت یكی از عوامل مهم بروز این زخم است.



خبرگزاری مهر؛ گروه سلامت-فاطمه میرزاجعفری زخم پای دیابتی یكی از عوارض قابل توجه دیابت و نتیجه دیابت كنترل نشده است كه تشكیل شده از درهم شكستن بافت های پوست و در معرض قرار گرفتن لایه های زیرین پوست است. زخم پای دیابتی می تواند در زیر انگشتان بزرگ پا و برآمدگی های آن به وجود آید و در مواردی می تواند بر روی استخوان ها هم تأثیر گذارد.
علت بروز زخم پای دیابتی
دیابت با چند مكانیسم باعث زخم پای دیابتی می شود. معمولا علت اصلی ایجاد زخم فقدان حس درد در زمینه نوروپاتی است، همینطور به علت مشكلات قند خون بالا در افراد دیابتی سطح پوست پا با خشكی و شكنندگی همراه می باشد و بنابراین استعداد ترك برداشتن پوست افزایش می یابد، از سوی دیگر به علت اختلال سیستم ایمنی بدن ساز و كار مقابله با میكروب ها در افراد دیابتی اختلال دارد و زخم این افراد در معرض عفونی شدن قرار دارد و به علت درگیری عروق، خون رسانی به بافت های صدمه دیده مختل شده و همین مساله ترمیم بافت را با اختلال مواجهه خواهد ساخت.
به طور كلی همه افراد دارای دیابت می توانند گرفتار زخم و درد پا شوند اما مراقبت كردن از پاها می تواند به پیشگیری از بروز آنها كمك كند؛ درمان زخم پای دیابتی و درد ناشی از آن بسته به نوع زخم متفاوت می باشد، ازاین رو تشخیص صحیص و درمان زخم پای دیابتی فقط توسط پزشك امكان پذیر است.
قند خون بالا عامل بروز زخم دیابتی
امیر كامران نیكوسخن مدیرعامل انجمن دیابت ایران در مورد بروز زخم پای دیابتی، به خبرنگار مهر، اظهار داشت: زخم دیابتی عموما در افراد دیابتی با میزان قند خون بالایی كه به مدت طولانی به شكل كنترل نشده ای بالا است، بروز می كند زخم دیابتی حاصل یك اختلال نوروپاتی است به این منظور كه فرد مبتلا به زخم دیابتی حس درد، فشار، گرما و سرما در پاها را از دست می دهد بدین ترتیب پا مستعد صدمه می شود.
وی اضافه كرد: افراد مبتلا به زخم پای دیابتی در زمستان و تابستان با سرما و گرمای هوا با مشكلاتی همچون تنگی عروق پا كه وظیفه خون رسانی به اندام ها را دارند روبه رو هستند و بدین ترتیب زخم این افراد ترمیم نمی گردد.
مصرف سیگار عامل تشدید زخم دیابتی
مدیر عامل انجمن دیابت ایران، با اشاره به اینكه قند خون بالا منجر به ایجاد عفونت درافراد مبتلا به این زخم می شود، اظهار داشت: در افراد مبتلا به دیابت قند خون بالا و اختلالات حسی منجر به مشكلات عروقی می شود كه این مساله سبب به وجود آمدن عفونت می گردد.
وی با اشاره به این نكته كه همه افراد دیابتی گرفتار زخم پا دیابتی نمی شوند، اظهار داشت: كنترل قند خون، فشار خون و چربی خون می تواند از بروز زخم پا دیابتی جلوگیری كرده؛ همینطور افراد مبتلا به دیابت كه مبادرت به مصرف سیگار می كنند باید بدانند كه بیشتر از بقیه افراد در معرض مبتلا شدن به این زخم هستند چون كه سیگاركشیدن زخم پا دیابتی را تشدید می كند.
راه های تشخیص زخم پای دیابتی
نیكوسخن، برای تشخیص زخم پای دیابتی به عرضه راهكار هایی پرداخت و اظهار داشت: افراد مبتلا به دیابت به صورت مستمر باید مراقب پاهای خود باشند. اختلالات عصبی و عروقی در این افراد باید توسط پزشك مورد نظر بررسی شود تا پیش از بروز زخم پا دیابتی بتوان این بیماری را تشخیص داد.
وی در ادامه تصریح كرد: افراد دیابتی كه حس پاهایشان ضعیف شده است باید به صورت مرتب پاهای خویش را بررسی نمایند و اگر به لحاظ جسمانی قادر به این كار نیستند با كمك افراد دیگری مبادرت به انجام این كار كرده تا در صورت مشاهده هر گونه علائمی مانند قرمزی، تورم، زخم، پینه لای انگشتان پا به سرعت به پزشك خود اطلاع دهند.
مدیر عامل انجمن دیابت ایران، با اشاره به اینكه افراد دیابتی باید با دقت تك تك انگشتان پا را بررسی نمایند تا گرفتار قارچ نشوند، بیان كرد: ناخن ها در افراد دیابتی باید به صورت عرضی به شكلی كه داخل گوشت پا فرو نرود گرفته شوند همینطور افراد دیابتی باید مدام به شستشوی پاها بپردازند.
وی همینطور تصریح كرد: عدم استفاده از جوراب های تنگ و استفاده از كفش های مناسب با پنجه پهن و پاشنه حدود سه سانت، همینطور به علت خشكی پوست در افراد مبتلا به دیابت چرب كردن انگشتان پا به وسیله وازلین طبی می تواند در عدم بروز زخم پا دیابتی موثر باشد، البته این افراد همواره به این نكته كه نباید لای انگشتان به جهت بروز قارچ چرب شود توجه نمایند. گفتنی است؛ افرادی كه گرفتار اختلالات پاهستند از كشیدن سیگار جلوگیری نمایند.
اهمیت آموزش در جلوگیری از بروز زخم دیابتی
نیكوسخن در آخر در مورد اهمیت آموزش های مراقبتی به افراد دیابتی، تصریح كرد: آموزش برای افراد دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. برای مثال طبق مطالعات بررسی شده ای مشخص شده است كه كشورهایی كه با قطع عضو به علت زخم پا دیابتی مواجهه بودند بعد از آموزش مناسب جهت مراقبت موارد قطع عضو به میزان قابل توجهی پایین آمده است. كنترل قند خون، فشار و چربی خون توسط افراد مبتلا به دیابت و بررسی پاها از نظر حسی و عروقی توسط پزشك در كنار آموزش می تواند به میزان قابل توجهی بروز زخم پای دیابتی را كم كند.

1398/09/03
23:15:11
5.0 / 5
4378
تگهای خبر: آموزش , بیماری , پزشك , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
بیمارستان دی
deyhospital.ir - تمامی حقوق سایت بیمارستان دی محفوظ و متعلق به مالک دامنه است

بیمارستان دی

بهداشت و درمان