با انجام مطالعاتی بر روی ۱۶۰۰ نفر تاكید شد

علل اهمیت سلامت معنوی

علل اهمیت سلامت معنوی به گزارش بیمارستان دی مطالعات صورت گرفته گویای آن می باشد كه بدون سلامت معنوی، دیگر ابعاد زیستی، روان شناختی و اجتماعی نمی توانند عملكرد مطلوبی داشته باشد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، در تعریف سلامت از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی آمده كه "سلامت یك حالت دینامیك از تامین رفاه كامل جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است و نه فقط نبودن بیماری و نقص عضو". به عبارت دیگر همانگونه كه از این تعریف برمی آید، سلامت علاوه بر جنبه های جسمانی، دارای ابعاد روانی، اجتماعی و معنوی هم هست.
از نظر پیشینه، طی نیم قرن اخیر، رفته رفته مجامع علمی متوجه بعد دیگری از سلامت، تحت عنوان سلامت معنوی شده اند كه گرچه متقدمان علوم پزشكی به آن عنایت داشته اند ولی به دنبال رنسانس علمی در اروپا و رشد سریع علوم در بخش های مادی و جدایی علم از دین و معنویت در این بستر تاریخی، مغفول واقع شده بود.
نهضت استخراج و طبقه بندی علمی جنبه های معنوی سلامت با عنایت به بستر محیای آن در متون اسلامی و هم سابقه غنی آن در فرهنگ ایرانی و عنایت اطباء و علما در طول تاریخ، اقدامی است كه در سالیان اخیر در حال پیگیری و توجه است و در سال ۱۳۹۷ منجر به انتشار نخستین نسخه دانشنامه سلامت معنوی شد.
مطالعه قند و لیپید تهران كه یكی از مطالعات جامع مبتنی بر جمعیت بوده زمینه را برای پژوهش این پس از سلامت فراهم ساخته است.
دكتر پریسا امیری، رئیس مركز تحقیقات تعیین كننده های اجتماعی سلامت پژوهشكده علوم غدد درون ریز و متابولیسم، به تازگی به بررسی ارتباط سلامت معنوی با كیفیت زندگی در رابطه با سلامت در بزرگسالان تهرانی پرداخته است.
وی با اشاره به اینكه این مطالعه با ابزار پرسشنامه و تجزیه و تحلیل پاسخ های آن بر روی حدود ۱۶۰۰ نفر انجام شده، اظهار داشت: "یافته های مطالعه قند و لیپید تهران ارتباط سلامت معنوی با كیفیت زندگی در رابطه با سلامت را در میان زنان و مردان تهرانی نشان داده است."
این عضو هیات علمی اضافه كرد: بر مبنای بررسی های انجام گرفته، ارتباطی مثبت بین مولفه شناختی/عاطفی سلامت معنوی با بعد روانی كیفیت زندگی در زنان و مردان وجود داشت و همینطور در مورد بعد جسمانی كیفیت زندگی، این ارتباط به شكلی غیرمستقیم و به واسطه اثر بعد روانی در زنان و مردان مشاهده شد.
امیری در ادامه توضیح داد: معنویت به علت فراهم كردن چارچوبی برای توصیف تجارب زندگی و ایجاد حس یكپارچگی و اتصالات وجودی، به ارتقاء سلامت روان كمك می نماید.
وی با اشاره به اینكه بدون سلامت معنوی، دیگر ابعاد زیستی، روان شناختی و اجتماعی نمی توانند عملكرد مطلوبی داشته باشد یا به حداكثر ظرفیت خود برسند، افزود: فقط با درنظر گرفتن این جنبه است كه بالاترین سطح كیفیت زندگی در رابطه با سلامت كه هدف نهایی مداخلات در رابطه با سلامت است، قابل دستیابی خواهد بود.
این متخصص آموزش بهداشت توضیح داد: برخورداری از معنویت از راه مقابله مذهبی مثبت شامل روش هایی مانند دعا، اعمال خیرخواهانه در شرایط منفی، ادراك رابطه با خدا، اعتقاد به هدف خیرخواهانه به منظور زندگی و حس ارتباط با جامعه مذهبی، كیفیت زندگی در رابطه با سلامت را زیاد می كند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشكده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، او در آخر اظهار داشت: با عنایت به ارتباط سلامت معنوی با كیفیت زندگی و سلامت در زنان و مردان بخصوص در بعد روانی، طراحی كردن مداخلات با هدف تقویت ارزش ها و باور های معنوی و دینی، جهت ارتقاء سلامت روان و در نتیجه بهبود كیفیت زندگی افراد جامعه ضروری به نظر می آید.

1398/10/10
تگهای خبر: آموزش , ابزار , بهداشت , بیماری