مدیر گروه ایمنوتراپی دانشگاه علوم پزشكی تهران

ساخت واكسن كرونا در چه شرایطی اتفاق می افتد

ساخت واكسن كرونا در چه شرایطی اتفاق می افتد به گزارش بیمارستان دی مدیر گروه ایمنوتراپی پژوهشكده علوم دارویی دانشگاه علوم پزشكی تهران، در مورد فرآیند ساخت واكسن كووید ۱۹، توضیحاتی عرضه داد و اظهار داشت: برای ساخت واكسن این ویروس، ۱۲ تا ۱۸ ماه زمان نیاز است.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، محمدحسین یزدی، تصریح کرد: هم اکنون برای کنترل این پاندمی گریزی از اینکه واکسن آن باید ساخته شود، وجود ندارد. وی ادامه داد: آخرین پاندمی که در دنیا صورت گرفت در ۱۹۱۸-۱۹۲۰، آنفلوانزای اسپانیایی بود. در آن زمان واکسنی برای جلوگیری از این بیماری وجود نداشت اما مقایسه امکانات امروز ما با آن زمان نشان داده است که انتظار ساخت واکسن از جوامع علمی بسیار بالا است. یزدی اظهار داشت: اگر گفته می شود که ضد برخی عوامل مانند اچ آی وی و…، نمی توان واکسن ساخت این عمدتاً به علت تغییرات آنتی ژنی و گوناگونی گسترده این ویروس ها است. اما در مورد ویروس کرونا چنین چیزی (تغییرات آنتی ژن های سطحی) مشاهده نشده. پس احتمال رسیدن به واکسن در این مورد بسیار بالا است. معاون پژوهشی مرکز تحقیقات واکسن دانشگاه علوم پزشکی تهران، افزود: به صورت کلی هر واکسنی از زمان مبادرت به ساخت تا ورود به بازار در بهترین شرایط دو تا سه سال زمان نیاز دارد. البته در مقابل ویروس کرونا چون در حالت اورژانس جهانی هستیم، این حالت اضطرار جهان را وادار می کند که برای افزایش سرعت رسیدن به واکسن، بعضی از قوانین و مقررات زمانبر نادیده گرفته و برخی سختگیری ها تسهیل شوند. مدیر گروه ایمنوتراپی پژوهشکده علوم دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اضافه کرد: با این وجود هنوز برای ساخت واکسن کرونا ۱۲ تا ۱۸ ماه زمان لازم است. این زمان صرف ساخت واکسن، فرموله شدن آن، سنجش پایداری و تست های اولیه روی حیوان که در صورت مثبت شدن جواب واکسن مورد نظر وارد کارآزمایی های بالینی ۱و۲و۳ می شود که هرکدام برای انجام چندماه وقت نیاز دارد. یزدی اظهار داشت: نخستین کارآزمایی بالینی بررسی safety و Toxicity است که نشان داده است واکسن safe است و فرد دریافت کننده آن گرفتار عوارض نخواهد شد. کارآزمایی بالینی مرحله دوم نشان دهنده این است که واکسن efficiency هم دارد یا خیر. کار آزمایی بالینی سوم در وسعت بیشتر و افراد بیشتر نشان داده است که واکسن می تواند کارآیی لازم را داشته باشد یا نه. وی ادامه داد: در همین لحظه بیشتر از ۱۰۰ کاندیدا برای ساخت واکسن وجود دارد که همچون آنها می توان به کمپانی ها، انستیتوها و موسسات تحقیقات خیریه علاوه بر مجموعه های دانشگاهی اشاره نمود. در کشور ما هم ۶ تا ۷ کاندید معرفی شده است و موسسات مختلف درحال انجام تحقیقات لازم روی این مورد هستند. اینکه کدام یک از این کاندیدها موفق به ساخت نخستین واکسن دارنده لیسانس و تاییدیه نهایی کاربرد انسانی، وارد بازار شود یک بحث رقابتی بین کشورها هم هست. یزدی اظهار داشت: البته این رقابت از جهت افزایش سرعت در ساخت یک امتیاز مثبت محسوب میشود اما امکان دارد با عنایت به نیاز تعداد زیادی از مردم جهان به این محصول و به تبع آن ارزش اقتصادی بالا، سبب ایجاد یک رقابت تجاری شود و مساله اول که سلامت مردم است در رده پایین تر قرار گیرد. وی ادامه داد: خوشبختانه به علت وضعیت حاکم بر جهان یک اجماع جهانی به وجود آمده است که بر مبنای آن، این واکسن نمی تواند در اختیار و انحصار یک شرکت خاص باشد. چونکه مبحث تحت نظارت سازمان ملل و WHO است. اخیراً هم مجمع عمومی سازمان ملل با تعداد رای بالا این امر را تصویب کرد که اگر واکسنی ساخته شود باید به صورت عادلانه و در تمام کشورها با قیمت عادلانه توزیع شود.

1399/02/24
تگهای خبر: آنفلوانزا , بیماری , پزشك , پزشكی