رئیس مركز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور:

۲۰ تا ۲۵ درصد مردم به كرونا مبتلا شده اند

۲۰ تا ۲۵ درصد مردم به كرونا مبتلا شده اند به گزارش بیمارستان دی رئیس مركز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور درباره مطالعات انجام گرفته شده به وسیله تست های سرولوژی اظهار داشت: تست های سرولوژی مبتنی بر كیت های ˮالایزاˮ است و از فروردین ماه برای انجام مطالعات مختلف مورد استفاده قرار گرفت. مطالعاتی كه توسط معاونت تحقیقات وزارت بهداشت در شهرهای مختلف و به خصوص شهرهای بزرگ انجام شد، نشان میدهد حدود 18.5 درصد جمعیت عمومی در اوایل اردیبهشت ماه سرم مثبت برای كووید-19 بودند. اگر برخی ایراداتی كه به این مطالعه ها وارد است را جدی نپنداریم، امروز حدود 20 تا 25 درصد جمعیت كشور آلودگی به كرونا را تجربه كرده اند.


به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، دکتر احسان مصطفوی امروز در لایو اینستاگرامی کرسی ترویج علم یونسکو درباره اپیدمیولوژی کروناویروس در ایران و جهان با بیان این که کووید-۱۹ بیماری ای با تظاهرات تنفسی است که اواخر دسامبر ۲۰۱۹ توسط چین به دنیا عرضه شد، اظهار داشت: مقالاتی که بعدتر انتشار یافت، نشان داد که این ویروس ماه ها زودتر در چین و کشورهای دیگر در حال گسترش بوده است.
وی با اشاره به این که این بیماری در ابتدا بعنوان یک بیماری تنفسی شناخته می شد، اما بعدتر نشانه های دیگری هم به علایم آن افزوده شد، اشاره کرد: امروزه مطرح می شود ۴۰ تا ۵۰ درصد افرادی که به این ویروس آلوده می شوند، ممکنست هیچ تظاهراتی از بیماری نشان ندهند و درصد قابل توجهی از مبتلایان نیز به صورت خفیف به این بیماری گرفتار شوند که اصلا شاید شک به کروناویروس برای آنها مطرح نشود. درصد کمی از افراد به فرم های شدید بیماری مبتلا می شوند و به ناچار شاید بستری شوند و متاسفانه فوت کنند. افرادی که به صورت شدیدتری به این بیماری مبتلا می شوند، اغلب سن بالا و بیماری زمینه ای دارند.
عضو هیئت علمی انستتیو پاستور اشاره کرد: اگر بتوانیم برای این ویروس واکسن موثری به جامعه جهانی معرفی نماییم، می توانیم خوش بین باشیم که شیوع ویروس تحت کنترل بیشتری قرار گیرد، ولی باید در خصوص واکسن واقع بین باشیم. واکسن قرار نیست معجزه ای ایجاد کند؛ چونکه ابهام های زیادی درباب این بیماری وجود دارد. در تولید واکسن هایی که مقرر است ساخته شوند هدفگذاری صددرصدی مطرح نیست، بلکه کارخانه های واکسن سازی به دنبال اثرگذاری ۶۰ تا ۷۰ درصدی هستند.
مصطفوی بیان کرد: با در نظر گرفتن مدت زمانی که واکسن ایمنی می دهد، دفعات تزریق واکسن و زمان توزیع آن در ایران، در کوتاه مدت نباید به ابزار استفاده از واکسن امیدوار باشیم. فاصله گذاری فیزیکی، شست وشوی مرتب دست ها و استفاده از ماسک همچنان ابزارهایی هستند که انتظار می رود از واکسن اثرگذاری بیشتری داشته باشد.
به گفته رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور، دو شاخص case fatality rate و infection fatality rate در بیماری های عفونی وجود دارد. مورد اول میزان مرگ ومیر در افرادی که تظاهرات بالینی را نشان می دهند مشخص می کند درباب کووید-۱۹ از همان روزهای ابتدایی شیوع این میزان دو تا سه درصد مشخص شده بود. اما باتوجه به این که بخش قابل توجهی از افراد بدون علایم بالینی به این بیماری مبتلا می شوند شاخص infection fatality rate مطرح می شود. این شاخص میزان مرگ ومیر در افرادی که عفونی شده اند را بیان می کند که در کووید-۱۹ ۰.۴ الی ۰.۵ است. یعنی ازهر هزار نفر چهار الی پنج نفر در اثر مبتلاشدن به این ویروس ممکنست فوت کنند. در مقایسه با آنفلوآنزای فصلی، میزان کشندگی کرونا چهار الی پنج برابر آنفلوآنزای فصلی است.
وی با اشاره به آمار جهانی مبتلاشدن و مرگ ومیر کووید-۱۹ اظهار داشت: سازمان بهداشت جهانی اعلام نموده است که تابحال ۲۰ میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا شده اند و از میان آنها ۷۳۰ هزار نفر جان باخته اند. این آمار و ارقام با تست pcr تایید شده اند و بیشتر قریب به اتفاق افرادی که از آنها نمونه گرفته شده است، دارای علایم بوده اند. انتظار داریم در جامعه جهانی تعداد مبتلایان ده ها یا صدها برابر آن چه که اعلام می شود باشد. میزان مرگ میر ناشی از کرونا هم از آن چه توسط سازمان بهداشت جهانی اعلام شده، بیشتر است. تست pcr در همه جای دنیا به آسانی قابل دسترسی نیست، زمان، ابزار و مهارت نمونه گیر مهمست و همه این موارد در تعداد مبتلایان مهمست.
مصطفوی درباره کانون های شیوع کووید-۱۹ بیان کرد: بیماری ابتدا از چین آغاز شد، اما پس از یکی دو ماه کانون اصلی شیوع بیماری اتحادیه اروپا شد و بعد از مدتی هم کانون اصلی بیماری به قاره آمریکا منتقل شد. خاورمیانه و شمال آفریقا چهارمین منطقه درگیر کرونا در جهان شمرده می شود. ایران در مقایسه با سایر کشورهای دنیا نسبتا زودتر درگیر اپیدمی شد و در نتیجه تعداد موارد گزارش شده ایران را در رتبه دهم یا یازدهم تعداد موارد مبتلاشدن قرار داده است.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور افزود: یکی از مهم ترین عوامل جایگاه قرارگیری در این رتبه بندی، جمعیت و امکانات و تجهیزات کشورها است. انتظار می رود کشورهایی که دارای جمعیت بیشتر و یا تجهیزات پیشرفته تری هستند، موارد ابتلای بیشتری را گزارش کنند. علاوه بر آن، کشورهایی که شفافیت بیشتری دارند گزارش های دقیق تری نیز ارائه می دهند. اگر جدول آمار مبتلایان را برمبنای تعداد مبتلاشدن در یک میلیون نفر دسته بندی نماییم، ایران جایگاهی بالاتر از ۵۰ دارد و قطر در این رتبه بندی کشور اول است.
این اپیدمیولوژیست با بیان این که روند بیماری حالا در دنیا متفاوت می باشد، اظهار داشت: اروپا در هفته های اخیر بطور نسبی شیوع بیماری را کنترل کرده است، اما گزارش های چند هفته اخیر در آلمان و ایتالیا گویای این است که شیوع بیماری در این کشورها درحال افزایش است.
وی افزود: قاره آمریکا همچنان روندی صعودی را طی می کند، این مساله درباب آسیای جنوب شرقی و آفریقا نیز مطرح است. در منطقه خاورمیانه شرقی کشورهای مختلف وضعیت های متفاوتی دارند و هنوز شیوع بیماری در کل این منطقه شرایط تثبیت شده ای ندارد. ایران در مقایسه با همسایگان جنوبی خود وضعیت بهتری در میزان مبتلاشدن در یک میلیون نفر جمعیت دارد.
رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور با بیان این که در ایران تا به امروز بیش از ۳۰۰ هزار مبتلا و بیش از ۱۶۰۰۰ مرگ داریم، اظهار داشت: اولین موارد مبتلاشدن به بیماری در ایران در ۳۰ بهمن ماه در قم اعلام گردید. مسلم است که هنگامی که بیماری با مرگ شناسایی می شود؛ یعنی در شناسایی آن تاخیر وجود داشته است و اگر دوره زمانی مبتلاشدن و مرگ را حدود سه هفته در نظر بگیریم، یعنی گردش ویروس در قم و هم زمان در بعضی استان های دیگر حدود یک ماه قبل تر از شناسایی رسمی ورود آن به کشور وجود داشته است. گزارش های سایر کشورها نیز حاکی از این است که شناسایی بیماری در بعضی دیگر از کشورها نیز با تاخیر روبه رو بوده است.
به گفته مصطفوی، در ایران حدود سه چهارم درگذشتگان این بیماری سن بالای ۶۰ سال داشته اند. افرادی که حداقل یک بیماری زمینه ای و سن بالای شصت سال دارند، حدود ۸۵ درصد موارد فوتی کشور را شامل می شوند. در کشور ما و سایر کشورهای دنیا آقایان بیش از خانم ها مبتلا می شوند و میزان مرگ ومیر نیز در آنان بیشتر است
وی اشاره کرد: با وجود اقدامات کنترلی ای که از نیمه دوم اسفندماه در کشور آغاز شد، پیک بیماری در نیمه اول فروردین ماه در کشور تجربه شد، اما با اقدامات کنترلی انجام شده و فاصله گذاری اجتماعی و همین طور همراهی جدی مردم توانستیم پیک اپیدمی را بشکنیم. کاهش روند مبتلاشدن تا اوایل خرداد ادامه داشت.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور با بیان این که از نیمه دوم فروردین ماه ظرفیت تست آزمایشگاهی گسترش پیدا کرد اظهار داشت: پس از حدود یک ماه و نیم که فقط می توانستیم بیماران بستری در بیمارستان ها را تست نماییم، شرایط تست از بیماران سرپایی نیز برقرار شد. حدودا از اوایل خرداد روند صعودی موارد گزارش شده در کشور صورت گرفت و تا دو هفته پیش ادامه داشت، در نتیجه پیک موارد گزارش شده روزانه باردیگر بیشتر از نیمه ی اول فروردین شد.
وی اضافه کرد: خوشبختانه در هفته های اخیر روند کاهشی نسبی در اغلب استان های کشور در حال رخ دادن است.
مصطفوی با اشاره به اقدامات انجام شده در امتداد شناسایی بیماران، اظهار داشت: روزانه ۲۵ تا ۳۰ هزار تست در روز گرفته می شود و بطور متوسط ۲۵۰۰ بیمار نیز روزانه معرفی می گردند. مراکز ۱۶ و ۲۴ ساعته ای برای بیماران مشکوک طراحی شده است. علاوه بر آن، پروتکل های رعایت بهداشت به اصناف مختلف ارائه شد تا همزمان با بازگشایی مراکز دنبال شود. همه این ابزارها دست به دست هم داد تا در کنار پروتکل های درمانی از شیوع این بیماری جلوگیری شود.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور با بیان این که حدود ۲.۵ میلیون شغل در کشور شناسایی و پروتکل های لازم به آنها ابلاغ گردیده است، اظهار داشت: واقعیت این است که درصد رعایت پروتکل های بهداشتی در اصناف مختلف یکسان نیست. گزارش های معاونت بهداشت وزارت بهداشت در هفته های اخیر حاکی از این است که در بعضی از اصناف و مکان ها مانند مطب ها، مساجد، هتل ها و پاساژها رعایت پروتکل های بهداشتی نسبت به ماه قبل کاهش داشته است و این یعنی این مکان ها باید مورد پایش مستمر قرار بگیرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره مطالعات انجام گرفته شده به وسیله تست های سرولوژی اظهار داشت: تست های سرولوژی مبتنی بر کیت های الایزا است و از فروردین ماه برای انجام مطالعات مختلف مورد استفاده قرار گرفت. مطالعاتی که توسط معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در شهرهای مختلف و به خصوص شهرهای بزرگ انجام شد، نشان میدهد حدود ۱۸.۵ درصد جمعیت عمومی در اوایل اردیبهشت ماه سرم مثبت برای کووید-۱۹ بودند. این یعنی بیش از ۸۰ درصد افراد آلودگی را تجربه نکرده اند. البته درباب محل های نمونه گیری و حساسیت تست تشخیصی مورد استفاده حرف و حدیث هایی وجود دارد، اما مطالعات سرولوژی دیگری نیز در اردیبهشت ماه به صورت محدودتر در سازمان انتقال خون کشور انجام شده است که سطح سرم مثبت بودن را حدود ۲۰ درصد نشان میدهد.
این اپیدمیولوژیست افزود: اگر برخی ایراداتی که به این مطالعه ها وارد است را جدی نپنداریم، امروز حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد جمعیت کشور آلودگی به کرونا را تجربه کرده اند. ممکنست افرادی که آلوده می شوند باردیگر نیز مبتلاشدن یابند، هر چند که گفته می شد در ابتلای مجدد فرم های بیماری خفیف تر از فرم اولیه است. علاوه بر آن، مدت زمان ایمنی زایی نیز مشخص نیست؛ بدین سبب افرادی که مبتلا شده اند نباید چندان هم خوش بین باشند.
وی با بیان این که بعضی از کشورها مانند ایران و عربستان دو موج اپیدمی را تجربه کرده اند و در این مساله عوامل مختلفی مانند عادی پنداری شرایط توسط مردم و بازگشایی ها دخیل بوده اند، اظهار داشت: نکته مهم دیگری که درباب ایران وجود دارد، این است ما هنوز بافت نسبتا جوانی از جمعیت را داریم و میانگین سنی جمعیت در کشور ۳۱ سال است. این عدد دراتحادیه اروپا ۴۲ سال و در آمریکا ۳۸ سال است. کشوری که جوانتر است، قاعدتا با میزان مرگ ومیر کمتری نیز روبه رو می شود.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور با اشاره به ابعاد اقتصادی کووید- ۱۹ وجود تحریم ها و کاهش قیمت نفت را در تحت فشار قرار گرفتن ایران طی مبارزه با این بیماری موثر دانست.
مصطفوی درباره ضرورت اهمیت دادن کشورها به شیوع بیماری های واگیردار اظهار داشت: کرونا نشان داد کشورها همچنان باید اپیدمی های عفونی را بعنوان یک بحث مهم در امنیت بهداشتی مد نظر قرار دهند. کرونا مهار نخواهد شد، مگر این که همه سازمان ها، کشورها و نهادها برای کنترل این بیماری دست به دست یکدیگر بدهند.
رئیس مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور در پاسخ به پرسشی درباره ادعای انگلیس و روسیه در دستیابی به واکسن کرونا اظهار داشت: در حالت عادی، تولید واکسن برای یک بیماری عفونی پنج الی ۱۰ سال زمان نیاز دارد. هنگامی که در یک شرایط اضطراری هستیم، اساسا این بازه زمانی به دلیلهای مختلف کمتر خواهد شد؛ مثلا کمپانی های واکسن ساز ریسک بیشتری را می پذیرند و بعضی از فازهایی که باید بطور نرمال در یک فاصله زمانی طولانی طی شود را کوتاه تر می کنند. هدفگذاری اولیه هم این نیست که واکسنی تولید شود که اثربخشی بسیار بالایی داشته باشد. هدف مرکز کنترل و پیش گیری از بیماری های امریکا این است که در فاز اول به واکسنی با اثرگذاری ۶۰ درصد برسد. خوشبینانه ترین حالت این است که بعد از گذشت یک تا یک و نیم سال از آغاز تحقیق بر روی واکسن، واکسن به تولید انبوه برسد.
مصطفوی اشاره کرد: بنظر می رسد کشورهایی مانند روسیه، چین، انگلستان و آمریکا در تولید واکسن در فازهای مختلف پیشروتر هستند. این که گفته می شود بعضی از این کشورها به فاز تزریق انسانی رسیده اند، تازه آغاز مراحل کارآزمایی های بالینی است که خود فازبندی های مختلف دارد. بعد از اینکه کشوری ادعا کند واکسن مطلوبی را ساخته است، این ادعا باید توسط سازمان های جهانی مختلفی بررسی شود.




منبع:

1399/05/19
23:22:44
5.0 / 5
2143
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
بیمارستان دی
deyhospital.ir - تمامی حقوق سایت بیمارستان دی محفوظ و متعلق به مالک دامنه است

بیمارستان دی

بهداشت و درمان