رئیس مركز مدیریت بیماری های واگیر اعلام كرد؛

آثار سوء كووید ۱۹ بر خدمات تشخیصی و دارویی بیماران HIV

آثار سوء كووید ۱۹ بر خدمات تشخیصی و دارویی بیماران HIV رئیس مركز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، با اشاره به آثار سوء كووید 19 بر خدمات جاری سلامت، اظهار داشت: یكی از تبعات اقتصادی كووید 19 بر روی HIV كاهش ذخایر تشخیصی و دارویی در كشور بود.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، محمدمهدی گویا، در همایش مجازی به مناسبت روز جهانی ایدز، با اعلان اینکه هنوز ۱.۵ درصد مبتلایان به این بیماری از ابتلای خود آگاه نیستند، اظهار نمود: حداقل ۱.۳ درصد مبتلایان به خصوص کودکان و نوجوانان در طول پاندمی کووید ۱۹ در مقاطعی پیشگیری و درمان خودرا رها کرده اند. وی با اعلان اینکه در سال ۲۰۱۹ حدود ۶۲ درصد مبتلایان جدید از میان جمعیت های کلیدی بوده اند، اضافه کرد: حتی پیش از پاندمی کووید ۱۹ هم پیشرفت ها در زمینه این بیماری گرفتار رکود شده بود و اهداف ۹۰-۹۰-۹۰ (بخصوص ۹۰ درصد اول) پیشرفت چندانی نداشته است و آن نیز گرفتار رکود شده است. گویا همین طور به عوارض سلامتی، اقتصادی و اجتماعی طولانی مدت کووید ۱۹ در افراد مبتلا به عفونت HIV اشاره نمود و اضافه کرد: گروه های لطمه پذیر در معرض لطمه بیشتری قرار گرفته اند. آثار سو اقتصادی و اجتماعی کووید ۱۹ بیشتر از همه، افراد لطمه پذیر و جمعیت های کلیدی را هدف قرار داده است و لازم است آنها را دریابیم.

رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت عنوان کرد: کووید ۱۹ بر روی خدمات جاری سلامت به خصوص افراد مبتلا به HIV (کاهش دسترسی به خدمات، از هم گسیخته شدن خدمات مراقبت و درمان) آثار سو داشته است. باتوجه به تداوم موج های جدید کووید ۱۹، اگر HIV و TB (سل) در ضمن پاندمی به درستی مدیریت نشود، مرگ های ناشی از این دو بیماری دو برابر می شود.

گویا اظهار داشت: در خیلی از مناطق جهان خدمات اساسی پیش گیری از HIV مثل PMTCT و کاهش لطمه به شدت کاهش یافته است. تعداد کودکان مبتلا افزایش یافته است و انجام تست با محدودیت جدی روبه رو شده است. خدماتMental health در بعضی مناطق جهان متوقف شده است. در مجموع سقوط کیفیت خدمات یک واقعیت است که باید آنرا جدی گرفت.

وی اشاره کرد: همه گیری کووید ۱۹ فعلاً ادامه داشته و آثار سو اقتصادی و اجتماعی آن افزایش می یابد. ما نیاز داریم برای محافظت اقتصادی و اجتماعی از جمعیت های کلیدی در ضمن این پاندمی ابتکارات جدیدی در پیش بگیریم.

گویا افزود: یکی از تبعات اقتصادی کووید ۱۹ بر روی HIV کاهش ذخایر تشخیصی و دارویی در کشور به خصوص کشورهای فقیر است و این پیامد آثار مخرب فراوانی به دنبال خواهد داشت. مطالعات مدل سازی نشان داده که شش ماه کمبود ذخایر دارویی HIV میزان مرگ و میر ناشی از عفونت را در بعضی کشورها به دو برابر می رساند.

وی افزود: دولت جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفته باوجود نتایج بسیار سنگین کووید ۱۹ بر روی خیلی از برنامه های سلامت، اجازه ندهد هیچگونه وقفه ای در برنامه ها به خصوص برنامه بسیار مهمی مثل TB-HIV، مالاریا و سایر بیماریها رخ دهد.

وی با تاکید بر لزوم جهش در پاسخ دهی به موارد بیماری، اظهار داشت: اجازه نخواهیم داد هیچ نوع وقفه ای در برنامه پاسخ ما به HIV رخ دهد. سرمایه گذاری خودرا برای پاسخ به HIV افزایش خواهیم داد. همین طور ابتکارات جدید پیشگیری، تشخیص و درمان را مورد استفاده قرار خواهیم داد. برای خدمات درمانیMulti months dispensing حق انتخاب را به PLHIV خواهیم داد.

رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بیان کرد: همین طور کودکان، زنان، نوجوانان، خانم های حامله و جمعیت های کلیدی نخستین اولویت های ما هستند. ابتکارات جدید را در آموزش و اطلاع رسانی و پیشگیری و درمان به کار خواهیم گرفت و همکاریهای خودرا با سایر سازمان های دولتی، غیردولتی و NGO ها و جامعه مدنی گسترش خواهیم داد. هر روز بیشتر از روز گذشته بر روی پیشگیری سرمایه گذاری می کنیم؛ چونکه عضو ائتلاف پیشگیری جهانی هستیم و تلاش می نماییم برای دیگران الگو باشیم. در این راه از داروهای جدید پیشگیری استفاده می نماییم، داروهای طولانی اثری که بررسی ها نشان داده اند تا ۹ برابر در کاهش ابتلاء به خصوص در زنان مؤثر بوده اند.

1399/09/13
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیماری , خدمات