رئیس هیات مدیره سندیكای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران؛

صنعت داروسازی سودآوری ندارد

صنعت داروسازی سودآوری ندارد به گزارش بیمارستان دی رئیس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، اظهار داشت: هم اکنون کسی در صنعت داروسازی سرمایه گذاری نمی کند، چون سودآوری ندارد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، محمد عبده زاده، در نشست افتتاحیه ششمین نمایشگاه دارویی ایران فارما در مصلای تهران، اظهار داشت: ۷ ماه است که از سال ۱۴۰۰ می گذرد، وزارت خانه های مختلف و در رابطه با تولید باید در مورد اجرای فرمایشات مقام معظم رهبری برنامه های عملیاتی و رویکردشان را به مجلس شورای اسلامی و نهاد های نظارتی عرضه بدهند تا مشخص شود در مورد مانع زدایی از تولید چند بخش نامه هایی را کم کرده اند؟ چقدر فرایند ها را کوتاه کرده اند؟ چه پشتیبانی هایی در حوزه های مختلف تولید انجام داده اند؟ باید وضعیتشان را شفاف عنوان کنند. وی خاطرنشان کرد: هم اکنون در ۱۷۰ عضو در سندیکای تولید کنندگان دارو داریم که ۱۲۰ عضو کارخانه فعال و ۴۵ عضو وابسته هستند که تولید قرار دادی انجام می دهند. حدود ۷۵ شرکت تولید کننده ماده اولیه و بسته بندی داریم، حدود ۵۰ شرکت توزیع کننده دارو و ۱۳۵۰۰ داروخانه فعال داریم. بازار دارویی کشور پارسال ۳۵ هزار میلیارد تومان بود که بیشتر از ۳۰ هزار میلیارد آن در اختیار تولید دارویی کشور با ارز بری ۲/۲ و ۳/۲ دهم میلیارد دلار که از این ارز بری یک میلیارد دلار آن در ارتباط با تولید دارویی کشور با بیشتر از ۹۷ درصد سهم از بازار است. عبده زاده افزود: با این وجود هم اکنون تنها بخشی از مواد مؤثره دارویی، ارز یارانه ای دریافت می کنند و سایر نهاده های صنعت تولید دارو ارز نیما دریافت می کنند. این در شرایطی است که خروج باقی مانده صنعت دارو از ارز حمایتی باعث واقعی شدن قیمت، پیشگیری از قاچاق معکوس و نیزتسهیل نقل و انتقالات ارزی می شود. همینطور این امر به شرکتهای دارویی فرصت می دهد تا با ورود به اقتصاد واقعی بتوانند سرمایه گذاری کنند چون بخش زیادی از اقتصاد آنها مثل سرمایه گذرای در ماشین آلات، هزینه های عمومی و اداری بر اساس تورم عمومی جامعه و نرخ ارز بازار نیما تغییر می نمایند. وی ادامه داد: رویکرد قیمت گذاری در سازمان غذا و دارو با نگاه بر هزینه تمام شده شرکت ها و اضافه شدن درصد سودی ثابت به آن است. ایراد اصلی این روش در این است که هزینه بیشتر به مفهوم قیمت بالاتر و سودآوری بهتر است! این روش مغایر کارایی است و ارزش بوجود آمده توسط دارو در درمان بیماری نادیده گرفته می شود. در قیمت گذاری داروها پس از نیمایی شدن هم باید ارزش دارو بر مبنای درصدی از قیمت آن در کشورهای مرجع مورد قبول سازمان غذا و دارو (قیمت گذاری رفرنس) لحاظ شود. برای کاهش تاثیر بر مصرف کنندگان، بعد از افزایش قیمت به علت نیمایی شدن ارز مابقی داروها، ضرروی است مابالتفاوت عاید حاصله توسط دولت، به سازمان های بیمه گر پرداخت و آنها هم نسبت به افزایش میزان پوشش بیمه داروها اقدام نمایند. با افزایش نرخ ارز مواد اولیه، شرکتهای دارویی برای حفظ سطح موجودی خود باید چندین برابر قبل سرمایه در گردش به کار گیرند و این مورد وام بانکی و هزینه بهره آنها را به شدت اضافه خواهد نمود که لازم است هزینه آن در قیمتگذاری داروها لحاظ شود. عبده زاده افزود: از حدود سه ماه پیش سازمان غذا و دارو مبادرت به قیمت گذاری برخی مواد اولیه دارویی کرده است. با این وجود شرکتهای تولید کننده ماده اولیه این قیمت ها را اعمال نمی کنند و با قیمت بالاتری نسبت به فروش محصولات خود اقدام می کنند. با این وجود سازمان غذا و دارو با اصرار بر این که این مواد قیمت گذاری شده اند، قیمت داروهای در رابطه با این مواد را بر مبنای قیمتهای اعلامی که مورد اجرا قرار نگرفته اند، تعیین می کند که عملاً سبب ایجاد بن بست برای شرکتهای دارویی شده است. از طرفی با این استدلال که این مواد اولیه در داخل تولید می شوند عملاً راه برای واردات آنها هم بسته شده و انحصار برای تولید کننده «گران فروش» بوجود آمده است. وی ادامه داد: هم اکنون کسی در صنعت داروسازی کشور سرمایه گذاری نمی کند چون سودآوری از آن رفته است. دولت و مجلس باید به هر طریقی پشت این صنعت بایستند. اگر این صنعت به همین روش ادامه پیدا کند تا ۵ سال آینده هیچ چیزی از آن باقی نخواهد ماند. وضعیت صنعت دارو در کشور ما بسیار شکننده است. بدون شک صنعت دارو سازی یکی از ستون های نظام سلامت است و تغییر نگاه از جانب مسئولین و سیاست گذاران در مورد آن لزوم دارد.

1400/07/21
تگهای خبر: بیماری , بیمه , دارو , داروخانه