متخصصان حوزه درمان ناباروری عنوان كردند؛

فرزندآوری در سنین بالا

فرزندآوری در سنین بالا بیمارستان دی: افزایش سن ازدواج، ارتباط مستقیمی با کاهش نرخ زاد و ولد دارد. در همین حال، درمان ناباروری در سنین بالاتر نیز با چالش های بیشتری هم راه است.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، پویش پشتیبانی از زوج های نابارور، برای دهمین سال پی در پی توسط پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابن سینا وابسته به جهاد دانشگاهی انجام می شود. سومین روز از پویش پشتیبانی از زوج های نابارور، به موضوع «حفظ باروری» اختصاص یافته است. مینا وردیانی جنین شناس، درباره ی مفهوم حفظ باروری اظهار داشت: منظور از حفظ باروری ذخیره کردن توان باروری برای آینده است و این امر بوسیله مهارتهای فریز یا انجماد گامت، جنین و بافت انجام پذیر است. در حقیقت ما از مهارتهای انجماد در نیتروژن مایع برای فریز اسپرم، تخمک و جنین استفاده می نماییم تا افرادی که به صورتی در معرض خطر کاهش قدرت باروری قرار دارند، بتوانند توان باروری خودرا برای آینده حفظ کنند. یعنی زمانی که تصمیم به فرزندآوری گرفتند، بتوانند با روش های کمک باروری و با بهره گیری از تخمک یا اسپرم یا جنین خود صاحب فرزند شوند. نیلوفر معترف فلوشیپ ناباروری، درباره ی کاربردهای فریز تخمک، اظهار داشت: مهم ترین کاربرد حفظ باروری به روش فریز تخمک، بالا رفتن سن است. حداکثر قدرت باروری خانم ها در سنین ۲۰ تا ۳۵ سالگی است و بعد از ۳۵ سالگی، توان باروری خانم ها به تدریج کاسته می شود. به دلیلهای مختلف، سن ازدواج و فرزندآوری در جامعه بالا رفته است و از آنجائیکه خانم ها سنین باروری محدودی دارند و با افزایش سن، از میزان ذخیره تخمدان و کیفیت تخمک ها کم می شود، خانم هایی که در آینده قصد ازدواج و فرزندآوری دارند، بهتر است برای فریز تخمک اقدام نمایند. البته خانم هایی که ازدواج کرده اند می توانند جنین های خودرا فریز کنند. وی ادامه داد: دیگر کاربرد حفظ باروری برای خانم هایی است که مبتلا به سرطان و بدخیمی ها هستند و باید تحت درمان های شیمی درمانی و پرتودرمانی قرار بگیرند. از آنجائیکه این درمان ها می توانند موجب لطمه برگشت ناپذیر به گنادهای جنسی و کاهش قدرت باروری شوند، سفارش می شود قبل از شروع درمان، فریز تخمک برای این خانم ها صورت گیرد. همچنین، در مواردی که خانمی باید تحت جراحی در ناحیه شکم و لگن قرار بگیرد، بطورمثال جراحی اندومتریوز یا کیست های تخمدانی، از آنجائیکه این جراحی ها ممکنست موجب کاهش ذخیره تخمدان شوند، بهتر است فریز تخمک صورت گیرد تا خانم در آینده با معضل ناباروری مواجه نشود. این فلوشیپ ناباروری در ادامه توضیح داد: به جز موارد پیش گفته، خانم هایی که در خانواده سابقه یائسگی زودرس یا نارسایی زودرس تخمدان دارند یا به مشکلات ژنتیکی مانند سندرم ترنر یا سندرم ایکس شکننده مبتلا هستند نیز در معرض کاهش سریع قدرت باروری قرار دارند. افزون بر این، برخی بیماریهای خودایمنی و درمان های آنها نیز موجب کاهش قدرت باروری می شود. در این موارد نیز سفارش می شود برای فریز تخمک اقدام نمایند. ناصر امیرجنتی متخصص اورولوژی و ناباروری مردان، نیز درباره ی کاربردهای فریز اسپرم برای آقایان، اظهار داشت: مهم ترین کاربرد حفظ باروری بوسیله فریز اسپرم در مواردی است که آقا برای درمان بدخیمی ها باید شیمی درمانی و پرتودرمانی شود. در این موارد حتما سفارش می نماییم که قبل از شروع درمان، اسپرم فریز شود. همچنین، در مواردی لازم است جراحی هایی در ناحیه تناسلی صورت گیرد. برای نمونه، فرد گرفتار واریکوسل شدید می باشد و قبل از عمل تعداد و کیفیت اسپرم پایین است. در چنین مواردی که ممکنست بعد از جراحی، اسپرم صفر شود، بهتر است همان اسپرم محدود و ضعیف فریز شود تا در آینده بتوانیم از آن برای درمان های کمک باروری مثل آی وی اف یا میکرواینجکشن استفاده نمائیم. یا در مواردی که فرد گرفتار آزواسپرمی است و ما برای یافتن اسپرم، بیوپسی بیضه انجام می دهیم، اگر اسپرم مناسب یافت شود، حتما فریز می نماییم تا بتوانیم در درمان های آتی از آن استفاده نمائیم. این متخصص اورولوژی اضافه کرد: دیگر کاربرد فریز اسپرم موارد ابتلاء به بیماریهای سیستمیک، مانند دیابت یا بیماریهای کلیوی است. از آنجائیکه ممکنست در آینده این بیماریها شدت بگیرد، بهتر است برای حفظ باروری بوسیله فریز اسپرم اقدام گردد. وردیانی جنین شناس، درباره ی مدت زمانی که می توان گامت یا جنین را در وضعیت فریز نگهداری کرد، اظهار داشت: با دانش و فناوری امروز ما می توانیم تا ۱۰ سال تخمک، اسپرم و جنین را در وضعیت فریز نگه داریم. در حقیقت، با پیشرفت های حاصل در مهارتهای فریز و محیط های کشت، درصد بالایی از گامت ها و جنین ها در مراحل فریز و یخ زدایی بطورکامل سالم می مانند و کیفیت آنها حفظ می شود. در حقیقت آن چه تعیین کننده است کیفیت تخمک، اسپرم و جنین در زمان فریز است و پروسه فریز و یخ زدایی تغییری در کیفیت آنها ایجاد نمی نماید. نیلوفر معترف درباره ی بهترین سن فریز تخمک اظهار داشت: از آنجائیکه با افزایش سن میزان ذخیره تخمدان و کیفیت تخمک با افت شدید مواجه می شود، بهترین سن فریز تخمک زیر ۳۵ سال است. البته ما فریز تخمک را تا سن ۴۰ سالگی نیز انجام می دهیم و در مواردی که فوریت وجود دارد، مثل شروع درمان سرطان یا جراحی، ما در کمترین زمان ممکن خانم را وارد سیکل تخمک کشی می نماییم تا بتواند زودتر درمان خودرا شروع کند. در دختران مجرد نیز عمل تخمک کشی یا پانکچر تخمدان می تواند بصورت واژینال یا بوسیله لاپاراسکوپی صورت گیرد. برای فریز تخمک، خانم وارد سیکل تحریک تخمک گذاری می شود و بعد از حدود دو هفته دریافت داروهای تزریقی، عمل پانکچر یا تخمک کشی که یک عمل سبک و سرپایی است به انجام می رسد و تخمک های بالغ از تخمدان ها برداشته و فریز می شوند. او در آخر تصریح کرد: بااینکه با پیشرفت مهارتهای انجماد، شانس موفقیت درمان با بهره گیری از گامت (تخمک و اسپرم) فریز بسیار بالاست اما همچنان در مواردی که خانم متأهل است، فریز جنین به فریز تخمک ارجح است برای اینکه شانس موفقیت درمان با جنین فریز بیش از تخمک فریز است. همچنین، بااینکه می توان تا ده سال گامت و جنین را در وضعیت فریز نگه داشت، اما خانم ها باید بدانند که با افزایش سن حاملگی احتمال بروز عوارض حاملگی نیز بیشتر می شود.

1402/03/04
تگهای خبر: اورولوژی , بیماری , جراحی , دارو