یك روانپزشك مطرح كرد؛

اختلالات روانپزشکی در دوران حاملگی درمان پذیر است

اختلالات روانپزشکی در دوران حاملگی درمان پذیر است به گزارش بیمارستان دی، یک روانپزشک با عنوان این مطلب که اختلالات روانپزشکی در دوران حاملگی درمان پذیر است، اظهار داشت: یکی از عوارضی که ممکنست در دوران حاملگی بروز یابد انواع اختلالات روانپزشکی است.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، بهزاد قربانی اضافه کرد: حدود یک هفتم خانم های باردار، یعنی از هر هفت خانم حامله یک نفر، ممکنست در دوران حاملگی گرفتار نوعی از اختلالات روانپزشکی شود. نیمی از این افراد ممکنست قبل از حاملگی نیز سابقه از اختلالات روانپزشکی، از خفیف تا شدید داشته باشند. برخی ممکنست گرفتار نوعی خفیف از یک اختلال روانپزشکی بوده باشند که نیازی به درمان نیز نداشته اما در دوران حاملگی شدت بگیرد. در حقیقت، حاملگی با همه ارزش، اهمیت و شیرینی، ممکنست یک استرسور یا تریگر بروز برخی اختلالات روانپزشکی باشد. این روانپزشک درباره ی انواع اختلالات رایج در دوران حاملگی توضیح داد: شایع ترین گروه اختلالات در دوران حاملگی اختلالات اضطرابی هستند که اضطراب فراگیر، حملات پنیک (هراسی)، اختلال وسواسی- جبری و فوبیاها شایع ترین اختلالات این دسته اند. گروه دوم اختلالات خلقی اند که افسردگی ماژور، افسردگی دو قطبی، دیس تایمیا و سیکلو تایمیا از این گروه اند. دسته سوم اختلالات سوماتوفرم یا روان تنی اند که این دسته اختلالات موجب می شوند خانم مدام احساس درد یا مشکل کند و به پزشک مراجعه کند و گاه بیمار گرفتار خودبیمارانگاری می شود. گروه چهارم اختلالات روانپزشکی اختلالات سایکوتیک یا هذیانی اند که بااینکه شیوع بسیار کمتری دارند اما پرمخاطره و پرهیاهویند. توهم، هذیان، سوء ظن و افکار غیرواقعی از این دسته اند که نیاز مبرم به درمان دارند. عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا در ادامه اظهار داشت: همانطور که گفته شد اختلالات روانپزشکی ممکنست از قبل وجود داشته باشند و به علت به هم خوردن تعادل سطوح هورمونی در سه ماهه اول، دوم یا سوم حاملگی تشدید شود یا بدون سابقه قبلی، در دوره حاملگی شروع شود. توجه به این نکته لازم است که گاهی ممکنست این اختلالات بعد از حاملگی نیز ادامه یابد. برای نمونه، افسردگی بعد از زایمان در حقیقت از دوره حاملگی شروع می شود و بعد از زایمان تشدید می شود. حتی ویار حاملگی نیز می تواند منشأ روانی داشته باشد. البته، بطور قطع برخی عوارض مثل تهوع و استفراغ، اختلالات خواب، مشکلات پوستی و یبوست، منشأ جسمی دارند اما برخی علایم و عوارض ممکنست فقط روانی باشند. قربانی با تاکید بر اهمیت توجه به اختلالات روانپزشکی در دوران بارداری، اضافه کرد: برخی حالت ها نشان دهنده وجود اختلالات روانپزشکی است. برای نمونه، اگر خانم حامله گرفتار ترس و نگرانی است، احساس پشیمانی می کند، بی جهت گریه می کند، افکار پریشان دارد، احساس یأس می کند، احساس عجز و ناتوانی از زایمان و یا پرورش فرزند می کند، افکار عجیب و غریب نسبت به همسر و فرزندش دارد، گرفتار توهم و هذیان می شود یا نسبت به بدن و سلامت خود احساسات منفی دارد، حتما باید به روانپزشک ارجاع داده شود تا درمان لازم برای او صورت گیرد. این روانپزشک ضمن اشاره به یک باور نادرست در جامعه، افزود: متأسفانه خیلی از مردم، خصوصاً خانم های باردار، فکر می کنند اگر در دوره حاملگی گرفتار اختلالات روانپزشکی شوند چاره ای جز تحمل ندارند برای اینکه داروهای روانپزشکی برای جنین خطرناک می باشد. این باور در دوران شیردهی هم وجود دارد برای اینکه تصور می کنند که داروها بوسیله شیر وارد بدن نوزاد می شود و به او لطمه می رساند. این باور بطورکامل نادرست است که در علم پزشکی، برای تمام بیماری ها، چه جسمی چه روانپزشکی، در دوران حاملگی و شیردهی داروهایی ایمن وجود دارد که کمترین عوارض را برای مادر، جنین و نوزاد دارند و روانپزشکان در صورت لزوم، می توانند این داروها را تجویز کنند. بنابراین، این که به یک مادر حامله یا شیرده بگوییم این مشکلات را تحمل کن تا انتهای دوره حاملگی یا شیردهی، اشتباه است. عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابن سینا در آخر خاطرنشان کرد: اختلالات روانپزشکی شایع در دوران حاملگی که حدود یک هفتم خانم های حامله ممکنست به آنها مبتلا شوند، اغلب پیش آگهی خوبی دارند، یعنی خوشبختانه به خوبی به درمان پاسخ می دهند و نسبت به دوره غیربارداری، این اختلالات بهتر با دارو کنترل می شوند. اما از طرفی، اگر این اختلالات بموقع درمان نشوند می توانند بسیار پرمخاطره و لطمه زا باشند و دوره شیرین و دلپذیر حاملگی را تبدیل به دوره ای تلخ و دشوار کنند. بنابراین، لازم است این اختلالات جدی گرفته شوند و خانم های عزیز حامله بدانند که در صورت بروز این اختلالات، باید به روانپزشک مراجعه کنند و مطمئن باشند درمان های بسیار خوب، ایمن و اثربخشی برای این اختلالات وجود دارد.

1402/05/16
تگهای خبر: استرس , بیماری , پزشك , پزشكی