جراح و متخصص زنان عنوان كرد؛

اندومتریوز از بیماری های شایع ناباروری زنان است

اندومتریوز از بیماری های شایع ناباروری زنان است به گزارش بیمارستان دی، یک جراح و متخصص زنان و زایمان اظهار داشت: اندومتریوز همچون بیماری های شایع زنان است که شیوع آن حدود ۱۰ درصد ارزیابی شده است.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، عاطفه گرگین اضافه کرد: بیماری اندومتریوز وقتی رخ می دهد که اندومتر، یعنی بافت پوشاننده جدار داخلی رحم، در دیگر نقاط لگن لانه گزینی و رشد کند. تخمدان ها، لوله های رحمی، رحم، روده، مثانه، کلیه، حالب و دیگر نقاط لگن، مانند روده باریک، آپاندیس و دیواره لگن شایع ترین نقاطی هستند که می توانند محل رشد اندومتریوز باشند. وی در رابطه با شیوع این بیماری توضیح داد: شیوع بیماری اندومتریوز در خانم هایی که در سنین باروری قرار دارند، بین ۶ تا ۱۰ درصد گزارش شده است. ۲۵ تا ۵۰ درصد خانم های نابارور به اندومتریوز مبتلایند و خطر بروز ناباروری در زنان مبتلا به اندومتریوز حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد برآورد می شود. این متخصص زنان در رابطه با علت بروز اندومتریوز اظهار داشت: هنوز کاملا معلوم نیست که علت بروز این بیماری چیست و فعلا فقط چند نظریه در این خصوص مطرح شده، همچون نظریه برگشت خون قاعدگی به داخل لگن، که هنوز به قطعیت نرسیده است. اما با عنایت به پژوهش های انجام شده میتوان با قطعیت اظهار داشت که عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی در بروز این بیماری نقش دارند. مشخص شده است که نقش عوامل ژنتیکی در بروز این بیماری کاملا تعیین کننده است و اگر در بستگان درجه یک سابقه ابتلاء به اندومتریوز وجود داشته باشد، خطر ابتلای فرد ۶ تا ۷ برابر بیشتر می شود. وی در رابطه با سن بروز این بیماری اضافه کرد: این بیماری می تواند از زمان نخستین قاعدگی دختران بروز یابد اما بیشترین شیوع آن در سنین باروری، یعنی ۱۵ تا ۴۰ سالگی است. البته امکان دارد در خانم هایی که در سنین قبل از یائسگی قرار دارند و همینطور در خانم های یائسه هم دیده شود. این فلوشیپ لاپاراسکوپی پیشرفته در رابطه با علایم بیماری اندومتریوز توضیح داد: شایع ترین علایم اندومتریوز، دردهای شدید قاعدگی، دردهای مزمن لگنی و ناباروری است. در رابطه با دردهای شدید قاعدگی ذکر این نکته ضروریست که متأسفانه خیلی از خانواده ها این درد را طبیعی می انگارند در حالیکه از همان سنین نوجوانی اگر دخترخانمی گرفتار دردهای شدید قاعدگی بود، یعنی دردهایی که او را از کارهای روزمره و رفتن به مدرسه بازمی داشت، حتما باید از نظر ابتلاء به اندومتریوز بررسی شود، بخصوص اگر در خانواده سابقه اندومتریوز وجود داشته باشد. وی افزود: دردهای حین مقاربت، درد موقع تخمک گذاری، دفع دردناک، اسهال یا یبوست حین قاعدگی، درد حین ادرار و وجود خون در ادرار و یا مدفوع حین قاعدگی، خون ریزی های غیرعادی قاعدگی و خستگی مزمن از دیگر علایم اندومتریوز هستند و نوع و شدت علایم به محل و شدت بیماری بستگی دارد. عضو تیم تخصصی کلینیک اندومتریوز مرکز ابن سینا در رابطه با راه های تشخیص بیماری اندومتریوز بیان نمود: اولین گام گرفتن شرح حال دقیق و کامل و معاینه است. معاینه و بررسی علایم بالینی می تواند بسیار کمک کننده باشد و در خانم های متأهل، با معاینه واژینال می توانیم وجود ضایعات عمقی را بررسی نماییم. دیگر ابزار تشخیص اندومتریوز انجام سونوگرافی است که یک خدمت تشخیصی در دسترس برای عموم بیماران است. اما بسیار اهمیت دارد که یک سونوگرافی اختصاصی و توسط سونولوژیستی صورت گیرد که با این بیماری آشناست و مهارت و تجربه کافی در شناسایی ضایعات عمقی اندومتریوز را داشته باشد. در خانم های متأهل امکان انجام سونوگرافی واژینال و داپلر وجود دارد و برای خانم های مجرد هم سونوگرافی ترنس رکتال یا از راه مقعد درخواست می شود. وی ادامه داد: در بعضی موارد امکان دارد ام آرآی هم درخواست نماییم. همچنین، انجام سونوگرافی جهت بررسی کلیه و مجاری ادراری هم ضروری است چونکه تا ۱۲ درصد امکان درگیری سیستم ادراری وجود دارد. همچنین، امکان دارد برخی تست های آزمایشگاهی جهت بررسی تورمورمارکرها درخواست شود که این آزمایشات فقط در موارد درخواست می شود که خانم کیست اندومتریوز تخمدانی داشته باشد یا جراحی اندومتریوز انجام داده باشد که ما برای فالوآپ یا پیگیری بعد از جراحی این آزمایشات را درخواست نماییم. البته کیست های اندومتریوز اغلب خوش خیم اند و فقط در ۲ تا ۳ درصد موارد خطر بدخیمی وجود دارد که با بررسی پاتولوژیک قابل تشخیص می باشد. گرگین با تاکید بر لزوم تشخیص زودهنگام اندومتریوز، بیان نمود: متأسفانه این بیماری اغلب دیر تشخیص داده می شود و گاه ۷ تا ۱۰ سال بعد از بروز، این بیماری تشخیص داده نمی گردد. یعنی بیمار سال ها با علائمی مانند پریودهای دردناک و دردهای مزمن لگنی درگیر است و به پزشکان مختلفی مراجعه نموده و سونوگرافی ها و اقدامات تشخیصی مختلفی انجام داده، اما بی نتیجه بوده است. در حالیکه با گذشت زمان امکان دارد علایم و عوارض این بیماری تشدید و پیچیده تر شود. او در آخر خاطرنشان کرد: همان گونه که گفته شد، ۳۰ تا ۵۰ درصد از مبتلایان به اندومتریوز، امکان دارد گرفتار ناباروری شوند. این بیماری می تواند از طرق گوناگون، همچون کاهش ذخیره تخمدان و کاهش تعداد و کیفیت فولیکول ها و یا ایجاد انسداد در لوله های رحمی سبب ناباروری شود. به همین دلیل، به مبتلایان به اندومتریوز سفارش می شود که اگر قصد و امکان حاملگی دارند، هرچه سریعتر برای حاملگی اقدام نمایند و اگر فعلا شرایط بچه دار شدن ندارند، برای حفظ باروری از راه فریز تخمک یا جنین اقدام نمایند تا در آینده شانس حاملگی داشته باشند.

1402/10/17
تگهای خبر: ابزار , بیماری , پزشك , جراحی