گزارش بیمارستان دی؛

اهمیت تشخیص سریع سرطان ها

اهمیت تشخیص سریع سرطان ها بیمارستان دی: پزشکان متخصص با تأکید بر اهمیت تشخیص سریع برای درمان سرطان ها از ارتباط سبک زندگی ناسالم افراد با افزایش احتمال مبتلاشدن به آن می گویند.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها - هادی شمسی ثانی: سرطان یکی از بیماریهای شایع در جهان و از با اهمیت ترین علل مرگ و میر در کشور است که مخاطرات زیادی را به همراه دارد؛ این بیماری که از یک نقطه در بدن شروع می شود و به مرور تمامی پیکر شخص را درگیر می کند، با سبک زندگی سالم، تحرک و ورزش، پرهیز از مصرف دخانیات و غربالگری قابل پیشگیری است.
اهمیت خود مراقبتی و تشخیص بموقع برای پیش گیری از این بیماری به اندازه ای است که امسال «من مسوولم برای پیش گیری از سرطان خودم، خانواده ام و جامعه ام» به عنوان شعار امسال هفته ملی سرطان «۷ تا ۱۵ بهمن ماه» انتخاب شده است.
روز شمار این هفته «سرطان و باورهای نادرست، پیش گیری از سرطان و سبک زندگی سالم، مسئولیت اجتماعی و کنترل سرطان، پیش گیری از سرطان، محیط کار سالم و ایمن، رسانه ها و نقش آنها در پیش گیری از سرطان، مراقبت های حمایتی و تسکینی سرطان و تشخیص زود هنگام سرطان» بوده که بر سبک زندگی سالم و فرهنگ سازی در امتداد پیش گیری از این بیماری شایع و کشنده تاکید دارد.
نقش تغذیه و ورزش در پیش گیری از سرطان
حمیدرضا ریحانی، فوق تخصص خون و سرطان بالغین و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در گفت و گو با خبرنگار مهر از رژیم غذایی مناسب به عنوان یکی از با اهمیت ترین راهکارهای پیش گیری از سرطان یاد و اظهار داشت: مصرف غذاهای حاوی نیترات زیاد مانند سوسیس و کالباس، غذاهای آماده و کنسروی، غذاهای نمک سود شده و چربی های اشباع شده احتمال ابتلاء به سرطان را بیشتر می کند.
فوق تخصص خون و سرطان بالغین و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد مصرف غذاهای حاوی نیترات زیاد را به شدت مضر دانست و اشاره کرد: برای پیش گیری از سرطان باید مواد غذایی ارگانیک و فاقد مواد نگهدارنده را در رژیم غذایی استفاده نمائیم. همین طور مصرف غذاهای با فیبر زیاد از ابتلای فرد به یبوست و در نتیجه افزایش ریسک ابتلاء به سرطان جلوگیری می کند.

وی با اشاره به درمان های سنگین و پر عارضه سرطان، از پیشگیری به عنوان بهترین اقدام در مقابل این بیماری نام برد و اظهار داشت: ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی حداقل سه روز در هفته سبب کاهش خطر ابتلاء به سرطان می شود.
ریحانی، مصرف دخانیات را عامل مؤثری در افزایش احتمال ابتلاء به سرطان بیان و اشاره کرد: مصرف سیگار، قلیان و هرگونه مواد دخانی احتمال ابتلای فرد مصرف کننده به سرطان را بیشتر می کند.
سرطان روده بزرگ؛ دومین سرطان مرگبار
علیرضا حسینی، فوق تخصص گوارش و کبد و سرپرست مرکز غربالگری سرطان بیمارستان علامه بهلول گنابادی هم در گفت و گو با خبرنگار مهر، سرطان روده بزرگ به عنوان دومین سرطان از نظر مرگ و میر نام برد و اظهار داشت: با توجه به این که این سرطان مرگبار، سومین سرطان شایع دنیا نیز است، پیشگیری و غربالگری جهت تشخیص سریع آن ضرورت دارد.
فوق تخصص گوارش و کبد و سرپرست مرکز غربالگری سرطان بیمارستان علامه بهلول گنابادی با اعلان اینکه سرطان روده بزرگ با ورزش کردن، نخوردن غذاهای کنسروی و عدم استفاده از غذاهای فرآوری شده قابل پیشگیری است، اظهار داشت: با توجه به این که سرطان روده بزرگ بطور پلکانی ایجاد می شود، غربالگری نیز نقش مهمی در تشخیص بموقع و پیش گیری از ابتلاء به این بیماری دارد.
وی اشاره کرد: یک پولیپ به جهت اینکه تبدیل به توده سرطانی و بدخیمی شود بطور متوسط حدود ۷ تا ۱۰ سال زمان می برد، بدین سبب تشخیص بموقع و قطع زنجیره تبدیل پولیپ به سرطان بدخیم در پیشگیری و درمان موفقیت آمیز سرطان روده بزرگ نقش مهم و کلیدی دارد.
حسینی با اعلان اینکه اکنون در همه مراکز خدمات جامع سلامت این غربالگری به انجام می رسد، اظهار داشت: افراد مبتلا بعد از شناسایی در این مرحله برای ارزیابی و اقدامات تشخیصی تکمیلی به کلینیک های تشخیص و غربالگری سرطان ارجاع می شوند تا اقدامات تکمیلی مانند کولونوسکوپی برای آنها صورت گیرد.
ضرورت توجه به روان درمانی در کنار درمان های جسمی بیماران سرطانی
فرناز شریفی مود، متخصص روان پزشکی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در گفت و گو با خبرنگار مهر به تأثیر روانشناسی و روان درمانی در بهبود بیماران سرطانی اشاره نمود و اظهار داشت: شنیدن خبر سرطان برای هیچ کس لذت بخش نیست و با استرس و افکار منفی فراوانی هم راه است، بدین سبب روان درمانی و مشاوره های متخصصین روان پزشکی در کنار درمان های اصلی بیماری سرطان نقش مهم و اثرگذاری در بهبود بیماران مبتلا به این بیماری دارد.

متخصص روان پزشکی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با اعلان اینکه روانپزشکان به عوارض روانی و درمان های رادیوتراپی و شیمی درمانی در بیمار مبتلا به سرطان توجه دارند، اظهار داشت: علاوه بر این آثار روانی ناشی از استرس ها، اضطراب ها و افسردگی که بعد از تشخیص و اطلاع از سرطان در بیمار و خانواده او ایجاد می شود، مورد بررسی و درمان قرار می گیرد.
شریفی مود، انجام مشاوره و درمان های دارویی مناسب توسط روانپزشکان را سبب کاهش اضطراب و افسردگی بیماران سرطانی بیان و اشاره کرد: مشاوره و روان درمانی ضمن آرامش بخشیدن و بهبود کیفیت زندگی بیمار سرطانی و خانواده او، سبب تأثیرگذاری بر روند درمان و در نتیجه افزایش کیفیت اثربخشی داروهای درمانی بیمار می شود.
سرطان همچون بیماریهای شایعی است که ضمن تحمیل هزینه های بالای درمانی به خانواده فرد بیمار و جامعه، قسمتی از سرمایه های انسانی کشور را نیز از بین می برد.
انتقال مفاهیم آموزشی، اصلاح باورهای نادرست و تغییر سبک زندگی ناسالم با فرهنگ سازی، ترویج تشخیص سریع و انجام غربالگری در امتداد پیشگیری، درمان بموقع و کاهش عوارض جانبی سرطان علاوه بر حفظ سلامت و اقتصاد فرد، هزینه های بالای اقتصادی و اجتماعی این بیماری برای جامعه را نیز کم می کند.
حواسمان باشد هفته ملی مبارزه با سرطان «هفتم تا پانزدهم بهمن»، تنها بهانه ای برای یادآوری و تبیین بیشتر اهمیت این مساله است و همه باید در کنار هم در تمامی روزهای سال برای حفظ جان انسان ها از مرگ و میر این بیماری قابل پیشگیری تلاش نماییم.

1402/11/16
تگهای خبر: آرامش , آموزش , استرس , بیمارستان