اخطار وزارت بهداشت درباره گزش مار، عقرب و سگ های ولگرد در خوزستان

اخطار وزارت بهداشت درباره گزش مار، عقرب و سگ های ولگرد در خوزستان به گزارش بیمارستان دی معاون وزیر بهداشت ضمن اشاره به چالش های بهداشتیِ بالا آمدن فاضلاب در اهواز، همینطور نسبت به گزش مار، عقرب و بخصوص سگ های ولگرد در مناطق سیل زده اخطار داد و اقدامات وزارت بهداشت در این زمینه را شرح داد.

دكتر علیرضا رییسی در گفتگو با ایسنا، درباره بالا آمدن فاضلاب در بعضی مناطق اهواز و احتمال بروز آلودگی ناشی از آن اظهار داشت: مشكل فاضلاب، مشكل زیرساختی خوزستان است كه حتی پیش از سیل هم وجود داشت. در خوزستان از آنجایی كه در بعضی مناطق شبكه ای فاضلابی وجود ندارد از راه چاه های فاضلاب دفع فاضلاب صورت گرفته و هرازگاهی این چاه ها توسط تانكرهای حمل فاضلاب تخلیه می شوند. حال از آنجایی كه پس از بارندگی ها امكان تخلیه این چاه ها وجود نداشته، به تبع در بعضی مناطق این فاضلاب با آب قاطی شدند و بالا زده اند.
نظارت مستمر بهداشتی بر كمپ ها وی ادامه داد: به صورت كلی در مناطق سیل زده ما چندین اقدام را انجام می دهیم. نخستین اقدام مان كنترل شرایط و ارائه آموزش هایی در مناطق سیل زده است. در عین حال كارشناسان بهداشت محیط هم بر این مناطق نظارت می كنند. همینطور سفارش اكید درباره مصرف آب های بسته بندی شده داریم. در عین حال بر كلرزنی آب ها و تانكرهای حمل آب هم نظارت می شود. همینطور نظارت بر تهیه و توزیع مواد غذایی هم از جانب كارشناسان بهداشت محیط وجود دارد. تیم بهداشت محیط افرادی را كه در كمپ ها اسكان داده شدند، مورد كنترل و نظارت مستمر قرار می دهند تا وضعیت را از نظر بروز بیماری ها زیر نظر داشته باشند.
گرم شدن هوا و خطری بالقوه در مناطق سیل زده رییسی با اشاره به اینكه بخشی از این اقدامات نیاز به همكاریهای بین بخشی دارد، افزود: بعنوان مثال در زمینه فاضلاب ها، شركت آب و فاضلاب و وزارت بهداشت نظارت هایشان را انجام می دهند. گرچه خوشبختانه تا كنون اپیدمی خاصی در این مناطق گزارش نشده است، اما به هر حال هوا رو به گرمی دارد و پس از فروكش كردن آب و مشكلاتی كه امكان دارد به علت تلف شدن برخی طیور و دام ها ایجاد شود، خطرات بالقوه ای است كه باید به فكر آنها باشیم. البته تیم های بهداشت محیط وزارت بهداشت با همكاری دامپزشكی و سایر سازمان ها و به صورت كلی در ستاد بحران شهرستان ها و استان های سیل زده این خطرات را مطرح كرده و تاكید و برنامه ریزی شده است كه بتوانیم از این بحران به سلامت عبور نماییم.
ماجرای نوزاد گرفتار عارضه پوستی به علت نیش پشه معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره بازنشر تصویری از كودكی از مناطق سیل زده خوزستان در شبكه های مجازی كه به علت نیش پشه گرفتار عارضه شده، اظهار داشت: این مورد نكته مهمی است؛ به هر حال در این مناطق شرایط خاصی وجود دارد و افراد خارج از خانه هایشان زندگی می كنند، البته افرادی هستند كه هم اكنون در كمپ ها اسكان داده شده اند و كنترل وضعیت آنها راحت تر است، اما بعضی از افراد هم در خارج از كمپ ها و بین درختان به سر می برند كه بطور قطع با وجود پشه ها موارد گزیدگی وجود دارد و حتی می تواند صدمه هم بزند. منظورمان از تحت كنترل بودن افراد این است كه ما می دانیم آنها كجا هستند و به آنها آموزش می دهیم. اما اگر كسی به جای خاصی رفته باشد كه در دسترس ما نباشد و اطلاعی از وی نداشته باشیم، نمی توانیم وضعیت را كنترل نماییم، اما به محض اطلاع رسانی به محل مورد نظر رفته و آموزش های لازم و مواد لازم برای دفع حشرات را به آنها می دهیم و آموزش هایی را در ارتباط با استفاده از پشه بند و مواد دفع كننده حشرات ارائه خواهیم داد.
وی تصریح كرد: باید یادمان باشد كه این وضعیت، وضعیتی بحرانی است و افراد بطور قطع در معرض خطر بیماری ها و گزش ها خواهند بود. سفارش اكید ما این است كه افراد حتما در محل های از قبل تعیین شده حضور داشته باشند تا بتوانیم برای ارائه خدمت به آنها دسترسی داشته باشیم.
هشدار درباره گزش مار، عقرب و سگ های ولگرد معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره مارگزیدگی و عقرب گزیدگی هم اظهار داشت: در این زمینه هنوز در سطح خوزستان آمار خاصی وجود ندارد، اما آمار خیلی بالا نیست. ولی به هر حال با فروكش كردن آب ها احتمال خطر مارگزیدگی و عقرب گزیدگی وجود دارد. نكته مهم دیگر بحث سگ ها ولگرد است كه بعنوان خطری بالقوه در این مناطق محسوب می شوند. این سگ ها به علت وضعیت سیل و كمبود غذا رها شده اند و در این مناطق می گردند. بنابراین افرادی كه هم اكنون در خانه هایشان سكونت ندارند از این نظر بیشتر در معرض خطر گازگرفتگی سگ ها هستند.
وی با اشاره به اینكه گزارش هایی درباره گازگرفتگی توسط سگ ها داشته ایم، اظهار داشت: اما تا كنون بیماری هاری یا بیماری دیگری در ارتباط با این مورد گزارش نشده است. در عین حال تاكید می كنم كه هیچ كمبودی در ارتباط با سرم های ضد عقرب، مار و هاری و همینطور واكسن ها نداریم و در مناطق سیل زده این موارد به اندازه كافی و حتی بیش از اندازه نیاز موجود است. دانشگاه های معین هم كاملا آمادگی پشتیبانی برای تامین موارد لازم را دارند.
چند چالش مهم در مناطق سیل زده رییسی در ادامه صحبت هایش چند چالش مهم در مناطق سیل زده را شرح داد و اظهار داشت: هم اكنون ارائه خدمت به مردمی كه در كمپ ها حضور دارند برایمان راحت است، اما یكی از چالش های ما پراكندگی برخی تجمعات در مناطقی است كه ما از آنها اطلاعی نداریم، اما اگر اطلاع داشته باشیم حتی اگر در سخت ترین منطقه هم باشد، به سرعت در آنجا حاضر می شویم. چالش دیگرمان این است كه با عنایت به گرم شدن هوا و شیوع برخی بیماری ها باید توجه بیشتری در حوزه آموزش مردم و جلب همكاری آنها داشته باشیم و بتوانیم از بیماری های احتمالی پیشگیری نماییم.
لزوم تسریع جمع آوری لاشه حیوانات وی افزود: چالش دیگری كه وجود دارد این است كه با عنایت به اینكه در این سیل ها تعداد زیادی از طیور و دام ها تلف شده اند، پس از فروكش آب، لاشه آنها در منطقه وجود دارد و باید به سرعت جمع آوری شود. البته خوشبختانه در این زمینه دامپزشكی، شهرداری و وزارت كشور همكاری خوبی را انجام داده اند. بعنوان مثال در گلستان تعداد زیادی از لاشه دام و طیور با سرعت خوب جمع آوری شده است حتی در بعضی مناطق مجبور شدند از راه قایق و با تورهای ماهیگیری لاشه حیوانات را جمع آوری كنند و بعد هم آنها را به صورت بهداشتی دفع كنند.
وی تصریح كرد: در عین حال مردم باید در زمینه گزش هایی كه امكان دارد توسط مار، عقرب و یا سگ های ولگرد اتفاق افتد، هوشیار باشند. این مورد جزو چالش هایی است كه باید حتما به فكرش باشیم. در عین حال امیدوارم هر چه سریع تر مردم اسكان مناسب پیدا كنند كه در این صورت خدمات رسانی هم برایشان بهتر خواهد بود.

1398/01/24
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیماری , پزشك