فوت ۹۷ هزار ایرانی بر اثر فشار خون بالا؛

فشارخون اولیه سال ها می تواند بدون علامت باشد

فشارخون اولیه سال ها می تواند بدون علامت باشد بیمارستان دی: رئیس گروه پیشگیری و كنترل بیماری های غیرواگیر معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، اظهار داشت: نوع اولیه فشار خون بالا كه 95 درصد موارد را شامل می شود، علت مشخصی ندارد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، فرزانه فربخش، با عنوان این مطلب كه در سال ۲۰۱۷ بیشتر از ۱۰ میلیون نفر در سراسر دنیا به سبب بیماری فشار خون بالا جان خودرا از دست دادند، اضافه كرد: این رقم در ایران حدود ۹۷ هزار نفر بود. وی با اشاره به شیوع بالا و ارتباط نزدیك فشارخون با بیماری های قلبی و عروقی، اظهار نمود: فشار خون بالا بعنوان یكی از مهم ترین مشكلات سلامت عمومی در جهان و به ویژه در كشورهای در حال توسعه مطرح شده و هرچه میزان فشار خون بالاتر باشد، احتمال بروز سكته های قلبی، نارسایی های قلبی، سكته مغزی و بیماری های كلیوی بیشتر می شود. فربخش با اشاره به اینكه به سبب ضربان دار بودن پمپ خون توسط قلب، فشار خون بین دو سطح حداقلی و حداكثری با عنوان سیستول و دیاستول در نوسان است، اظهار نمود: فشارخون طبیعی باید كمتر از ۱۲۰ روی ۸۰ میلی متر جیوه باشد كه این رقم در افراد مبتلا به بیماری های قلبی، كلیوی، سكته های مغزی و دیابت باید كمتر از ۱۳۰ روی ۸۰ باقی بماند؛ در صورتیكه در افراد عادی فشار خون بالا ۱۴۰ روی ۹۰ در نظر گرفته می شود. وی با اشاره به تأثیر عوامل بسیار بر روی فشار خون اظهار داشت: فعالیت بدن، مغز، سیستم گوارشی و عضلانی، تحریكات عصبی و دردناك، دما و صدای محیط، مصرف دخانیات، الكل، قهوه، چای و داروها بر روی فشار خون فرد تأثیرگذار است. فربخش با بیان این مطلب كه دو نوع فشار خون بالا وجود دارد اظهار داشت: برای نوع اولیه فشار خون بالا كه ۹۵ درصد موارد را شامل می شود، در حقیقت علت مشخصی وجود ندارد. عواملی همچون سن بالا، جنس مذكر، مصرف بالای نمك، چاقی، دیابت و سابقه خانوادگی در ایجاد آن تأثیرگذار است. وی ادامه داد: فشار خون ثانویه كه ۵ درصد باقیمانده را تشكیل می دهد نیز به دنبال اختلال هورمونی و یا اختلال در غدد كلیوی یا فوق كلیوی ایجاد می شود. البته شایع ترین علت فشار خون ثانویه، مصرف قرص های جلوگیری از حاملگی و مشكلات هورمونی همچون تیروئید است. فربخش با ذكر این مطلب كه فشارخون اولیه سال ها می تواند بدون علامت باشد، اشاره كرد: فشارخون اولیه زمانی علامت دار می شود كه روی اندام های حیاتی مانند مغز، چشم، كلیه و قلب تأثیر گذاشته باشد و گاهی با علائمی نظیر سردرد ناحیه پس سری، سرگیجه، تاری و اختلال دید، خستگی زودرس، تپش قلب، تنگی نفس شبانه و گاهی درد قفسه سینه بروز پیدا می كند. رئیس گروه پیشگیری و كنترل بیماری های غیرواگیر معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با اشاره به اینكه فشارخون موجب تسریع پروسه تصلب شرایین در عروق می شود، افزود: با بروز این اتفاق در عروق تغذیه كننده قلب، سكته قلبی ایجاد می شود و گاهی حتی می تواند موجب پارگی رگ ها، خونریزی مغزی و در نهایت مرگ ناگهانی یا اختلال در حركت، بینایی و تكلم شود. فربخش با بیان این مطلب كه درمان فشار خون اثر مفیدی بر بهبود این عوارض دارد، اشاره كرد: كاهش هر ۱۰ میلی متر جیوه فشار خون، تا ۱۵ درصد مرگ های بیماران دیابتی، ۱۲ درصد عوارض دیابت و ۱۱ درصد سكته قلبی را می كاهد. وی با تاكید بر تأثیر مهم ترك دخانیات در امر پیشگیری اولیه بیماری های قلبی و عروقی، اظهار داشت: مهم این است كه بیمار مبتلا به پرفشاری خون در تمام طول عمر نیاز به درمان داشته و باید آموزش موردنیاز را خود و خانواده اش درباب بیماری، عوارض، درمان، نحوه مراقبت و پیگیری دریافت كند. فربخش با اشاره به اینكه یكی از علل اصلی ناكامی در درمان فشار خون بالا بی علامت بودن آن است، اظهار نمود: متأسفانه جامعه و خصوصاً بیماران نسبت به این بیماری و عوارض ناشی از آن اطلاعات كافی ندارند؛ این در شرایطی است كه یكی از مهم ترین شیوه های درمان این بیماری در كنار درمان دارویی، ترویج سبك زندگی سالم، تغییر الگوی زندگی و تغذیه ای مانند كاهش مصرف روغن، مصرف بیشتر سبزیجات، میوه ها، كاهش مصرف نمك، پخت غذا ترجیحاً به روش آب پز و بخارپز، افزایش فعالیت بدنی، ترك دخانیات و كاهش وزن می باشد. وی با اشاره به اینكه با هدف ترویج سبك زندگی سالم، كاهش آمار مبتلایان به بیماری فشار خون و ارتقای سطح سواد سلامت جامعه، طرح بسیج ملی كنترل فشار خون از طرف وزارت بهداشت راه اندازی گردید، اظهار داشت: فعالیت این طرح از ۲۷ اردیبهشت مصادف با روز جهانی فشار خون شروع شده و تا ۱۵ تیر ۹۸ ادامه دارد. مهم ترین اهداف پیش بینی شده برای این طرح شناسایی، شیوع، مراقبت و درمان مبتلایان به فشار خون در كشور و افزایش آگاهی جامعه نسبت به عوامل خطر، پیامدها و اهمیت تشخیص زودرس و كنترل فشار خون است. فربخش هدف از مرحله اطلاع رسانی این طرح را افزایش ۵۰ درصدی آگاهی جامعه درباب عوامل خطر اصلی فشار خون بالا، پیامدها و اهمیت تشخیص و كنترل فشار خون بالا دانست و افزود: در فاز اجرایی یا مرحله دوم طرح، شهروندان به مراكز خدمات جامع سلامت، پایگاه ها و خانه های بهداشت مراجعه نموده و بعد از بررسی سابقه بیماری، مورد اندازه گیری فشار خون قرار می گیرند. همین طور برای بازگشت كنندگان دارای فشار خون بالا، پیامكی درباب ضرورت پیگیری و بررسی بیشتر ارسال می شود. وی با اشاره به اینكه امكان خود اظهاری برای گروه هدف به وجود آمده است، اظهار داشت: متقاضیان می توانند با بازگشت به درگاهsalamat.gov.ir فشار خون خودرا در سامانه ثبت كنند. رئیس گروه پیشگیری و كنترل بیماری های غیر واگیر معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، اشاره كرد: اطلاع رسانی همگانی بوسیله رسانه ها، پذیرش گروه هدف در بیشتر از ۵۰۰ مركز، پایگاه و خانه بهداشت، راه اندازی ۱۰۰ ایستگاه سیار، همكاری با سازمان ها و ادارات برای غربالگری پرسنل، جلب همكاری داوطلبان، سمن ها، خیرین و دانشجویان در این طرح ملی همچون اقدامات صورت گرفته در این دانشگاه در چارچوب این طرح است. وی، تهیه مواد و محتوای آموزشی به تفكیك گروه افراد سالم، مشكوك و بیمار، معرفی افراد نیازمند ارجاع فوری یا غیر فوری به پزشك متخصص و در نهایت تشكیل و تكمیل پرونده الكترونیك افراد را از سایر اقداماتی برشمرد كه در دانشگاه در این راستا در حال انجام می باشد.

1398/03/07
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیماری , پزشك