محققان اعلام كردند

ویروس كرونا می تواند وارد مغز شود

ویروس كرونا می تواند وارد مغز شود به گزارش بیمارستان دی خراسان رضوی نتایج تحقیق جدید دانشگاه علوم پزشکی واشنگتن (UW) نشان داده است که ویروس کووید-۱۹ با نفوذ به مغز می تواند تاثیرات شناختی مانند مه مغزی و خستگی در بیماران ایجاد نماید.

به نقل از هندوستان تایمز، محققان دریافتند ویروس کووید-۱۹ می تواند وارد مغز شود و نتایج بررسی روی موش ها نشان داد، پروتئین سنبله که اغلب بعنوان بازوهای ویروس نشان داده می شود، می تواند از سد خونی مغزی (سد خونی مغزی، یک لایه از غشاهای خاص و فرآیندهای سلولی است که به منظور پیشگیری از عبور مواد ناخواسته از جریان خون به بافت های مهم و پرارزش مغز طراحی شده است، اما غیر قابل نفوذ نیست) در موش عبور کند.
ویلیام ا. بنکس، استاد پزشکی دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن اظهار داشت: «پروتئین سنبله که اغلب پروتئین S۱ نامیده می شود، محل ورود ویروس را تعیین می کند و مهار پروتئین اتصال دهنده را برعهده دارد».
بنکس اظهار داشت: «اتصال پروتئین هایی مانند S۱ معمولا به علت جدا شدن از ویروس و ایجاد التهاب باعث صدمه و احیانا سبب ترشح سیتوکین ها و موارد التهابی در مغز می شود.»
از نظر علمی، التهاب شدید ناشی از عفونت کووید-۱۹، طوفان سیتوکین نامیده می شود. سیستم ایمنی بدن در مواجهه با ویروس و پروتئین های آن برای از بین بردن ویروس مهاجم کوشیده و واکنش بیش ازحد نشان داده است و بنابراین فرد آلوده گرفتار مه مغزی، خستگی و سایر مسائل شناختی می شود.
بنکس و گروه وی این واکنش را با ویروس اچ ای وی (HIV) مشاهده نمودند و تلاش کردند تا دریابند که آیا این اتفاق مشابه با سارس-کوو-۲ (SARS CoV-۲) هم رخ می دهد یا خیر.
بنکس اظهار داشت: «پروتئین S۱ در سارس-کوو-۲ و پروتئین GP ۱۲۰ در HIV-۱ به صورت مشابه عمل می کنند. آنها گلیکوپروتئین ها هستند- پروتئین هایی که در آنها قندهای زیادی وجود دارد- از خصوصیت های پروتئینی آنان این است که به گیرنده های دیگر متصل شوند».
محققان همینطور کشف کردند که هر دو این پروتئین ها مانند بازو و دست ویروس برای چنگ زدن به دیگر گیرنده ها عمل می کنند. هر دو از سد خونی مغزی عبور می کنند و S۱ مانند gp۱۲۰ احیانا برای بافت های مغزی سمی است.
در این آزمایش ۱۵ نفر برای تحقیقات آزمایش پروتئین S۱ در ماه آوریل با جیکوب رابر، استاد گروه های علوم اعصاب رفتاری، مغز و اعصاب و پرتودرمانی و گروه های وی در دانشگاه علوم و بهداشت اورگن همکاری کردند.
محققان اظهار کردند: نتایج این مطالعه می تواند خیلی از عوارض ناشی از کووید-۱۹ را توضیح دهد.
ایشان در ادامه اضافه کرد: «ویروس وارد مراکز تنفسی مغز می شود و در آنجا هم مشکلاتی ایجاد می کند».
بنکس در مورد افرادی که به سادگی به ویروس آلوده می شوند، اظهار نمود: «بسیاری از تاثیراتی که ویروس کووید دارد می تواند برجسته شود یا تداوم یابد و یا حتی در اثر ورود ویروس در مغز ایجاد شود و این تاثیرات می توانند برای مدت زمان طولانی ادامه داشته باشند.»
نتایج این تحقیق در نشریه Nature Neuroscience انتشار یافته است.

1399/09/29
تگهای خبر: التهاب , بهداشت , پزشك , پزشكی