زنگ خطری به نام Cancer

زنگ خطری به نام Cancer بوشهر وقتی حرف از سرطان می شود ناخوداگاه استرس و دلهره تمام وجود ادمی را فرا می گیرد. سرطان یا کنسر (Cancer) دومین عامل مرگ و میر در جهان به حساب می آید، بیماری که گاه ناخواسته به انسان نزدیک و مسیر زندگی او را دستخوش تغییرات می کند...

آمارها نشان داده است که هر چه به سمت تغییر شیوه زندگی و مدرنیته کردن سبک زندگی نزدیک می شویم سلامت ما بیشتر به خطر می افتد و بهتر است بدانیم که نیمی از بیماری های سرطانی با اصلاح سبک زندگی و داشتن زندگی سالم می تواند برای همیشه از ما دور باشد.
سرطان تلخ و ترسناک نیست
دکتر الهه وفایی، فوق تخصص خون و سرطان بالغین و متخصص داخلی در گفت و گو با ایسنا درباره ورود به این عرصه اظهار داشت: علت اینکه به این رشته روی آورده ام علاقه شدیدی بود که به خون و سرطان بالغین در زمان درنوردیدن پزشکی عمومی داشتم و معتقدم سرطان خلاف چیزی که مردم فکر می کنند تلخ و ترسناک نیست و مثل سایر امراض این نیز یک بیماری است و اختتام خط برای بیمار به شمار نمی آید.
وی افزود: با این علم وارد این رشته شدم که بتوانم گامی موثر در این راه بردارم، امید بخشیدن به بیمارانی که سوسوی امید آنها بعد از مصلحت خداوند، دانش و همراهی پزشک معالج آنهاست وارد این مسیر شدم تا بتوانم امید به زندگی خوبی را برای انها به وجود اورم چونکه ایمان دارم بخش خیلی زیادی از درمان بیماری های مزمن به ویژه بیماران سرطانی این است که روحیه و امید آنان بالا باشد.
نیمی از سرطان ها قابل پیشگیری هستند
بگفته وفایی تعدادی از فاکتورها ارتباط مشخصی با سرطان دارند و برخی دیگر از فاکتورها ارتباط مشخصی ندارند و یا مطالعاتی که صورت گرفته نشان از ارتباط ضعیفی بوده است، در مجموع 50% سرطان ها قابل پیشگیری می باشند، و فاکتورهایی که برای بدخیمی مطرح می شود سیگار کشیدن، وزن زیاد، رژیم غذایی بد، نبود فعالیتهای ورزشی و کلا سبک زندگی بدون تحرک است که این عوامل می توانند دو سوم عوامل بدخیمی ها را تشکیل دهند و باقی احتمالات بیماری های ژنتیکی هستند خصوصاً در سرطان برست (سینه)، روده بزرگ، تخمدان و سرطان های خون از این دسته به شمار می آیند.
خانم ها سرطان سینه و اقایان روده بزرگ و پروستات
این فوق تخصص خون و سرطان به ایسنا می گوید: در ایران بیشترین مبتلایان بیماری های سرطانی، مربوط به سرطان ریه است و بیشترین مبتلایان به سرطان معده و مری در شمال و بیشترین امار مبتلایان سرطان سینه و روده بزرگ در جنوب کشور هستند. همین طور در خانم ها سرطان سینه و اقایان سرطان روده بزرگ و پس از آن سرطان پروستات بیشتر بروز می کند که باقی سرطان ها میزان آنها حدودا به یک اندازه است و تفاوت شیوع خاصی نسبت به همدیگر ندارند.
الهه وفایی خاطرنشان کرد: در مناطق مختلف شیوع سرطان متفاوت است مثلا در نوار شمالی کشور سرطان معده و مری بیشتر شیوع دارد و در جنوب کشور سرطان سینه و روده بزرگ بیشتر دیده می شود.
سرطان های خوش خیم و بدخیم
بطور کلی واژه کنسر (سرطان) به مدلول بدخیمی است اما مسئله مهم اینکه درجه گسترش و سرعت انتشار تعدادی از بدخیمی ها فرق می کند یعنی یک سری با درجه تکثیر پایین هستند و جراحی راه درمان انها به شمار می آید ولی یکی سری دیگر سرعت رشد بیشتر ی داشته و می تواند طول عمر بیمار را کاهش بدهند.
کم خونی شدید را جدی بگیرید
این متخصص داخلی علایم هشداردهنده برای افراد در علل رفتن به پزشک را اینطور برشمرد: در بدخیمی های خونی و مغز و استخوان علامت هایی همچون درد استخوان، کم خونی شدید، خون ریزی ها گوناگون که نشان از پایین بودن پلاکت است، و عفونت های مکرر نیز ظاهر می شود.
وی اظهار نمود: در سرطان های بافت مثل سینه، معده و روده علامت ها محدود به همان ارگان می شود، بطور مثال کسی که در بلع و یا شکم مشکل دارد می تواند نشان دهنده خطر مبتلاشدن به سرطان معده باشد و یا افرادی که در ناحیه شکم درد دارند می تواند زنگ خطری درباب مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ باشد همین طور تغییر در اجابت مزاج نیز با مشکلات روده ای مرتبط می باشد ولی در کل علایم بسیاری وجود دارد که می توانند بسیار متفاوت از یکدیگر ظهور کنند.
وفایی افزود: برای ما متخصصین این رشته کاهش وزن های خیلی شدید و غیر قابل توجیه، بیمارانی که درد در ناحیه ی شکم دارند که با هیچ درمانی رفع نمی گردد و کم خونی های خیلی شدید ممکنست نشان از خطر در دستگاه گوارش باشد.
سبک زندگی خودرا سالم کنید
فوق تخصص خون و سرطان بالغین با اشاره به اینکه سبک زندگی می تواند در جلوگیری از سرطان بسیار موثر واقع شود، اظهار داشت: طبق تحقیقات انجام شده افرادی که سبک زندگی سالم تر و رژیم غذایی مدیترانه ای دارند یعنی افرادی که در سبد غذایی خود سبزیجات و میوه جات بیشتری داشته و همین طور مصرف ماهی و روغن زیتون را در رژیم غذایی خود دارند خطر کمتری آنان را تهدید می کند؛ اما آن دسته از افراد که رژیم غذایی غربی دارند بطور مثال افرادی که مصرف گوشت قرمز بالایی دارند، همین طور مواد غذایی صنعتی و فست فود، و روغن های حیوانی را بیشتر در برنامه غذایی خود می بینند همیشه خطرات بیشتری انها را تهدید می کند.
به گفته این متخصص مصرف الکل و سیگار، زندگی در محیط های دارای آلودگی های هوا، کار در محل هایی که دارای مواد نفتی و گازوئیلی هستند بستری برای تهدید و خطرات بیشتر است.
الهه وفایی با تکیه بر اینکه مصرف شیرینی جات با بیماری های سرطانی ارتباط مستقیم ندارد، اظهار داشت: ولی افرادی که مصرف بیش از اندازه شیرینی جات داشته و تناسب قد و وزن (BMI) انان مناسب نمی باشد و یا وزن زیادی دارند به علت اینکه میزان گلوکز و انسولین بدن انها بالاتر است بیشتر مستعد مبتلاشدن به این دسته بیماری ها هستند.
این متخصص داخلی تصریح کرد: اشعه خورشید، دستگاههای برنزه کننده، ارسنیک موجود در آب همچون موارد در رابطه با مبتلاشدن به بیماری سرطان هستند و همین طور استعمال سیگار و الکل درصد مبتلاشدن را زیاد می کند.
گزارش از: «حبیب الله آتشی»، خبرنگار ایسنا بوشهر

1399/11/18