به بهانه روز جهانی مبارزه با مالاریا مطرح شد

وقتی تغییرات اقلیمی عامل گسترش یک بیماری کشنده می شود

وقتی تغییرات اقلیمی عامل گسترش یک بیماری کشنده می شود سالانه بیشتر از ۲۴۰ میلیون نفر در جهان مبتلا به مالاریا می شوند و این بیماری کشنده هر سال در ۶۰ کشور بیشتر از ۴۰۰ هزار نفر را به کام مرگ می فرستد.


به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، سازمان جهانی بهداشت (WHO) روز ۲۵ آوریل هر سال را "روز جهانی مبارزه با مالاریا" نامیده است تا بر لزوم مبارزه جمعی و آگاهانه و با هدف دستیابی به جهانی عاری از مالاریا تاکید کند.
هرچند این نبرد به کمک تزریق نخستین واکسن تایید شده سازمان جهانی بهداشت به سامان رسید اما تغییرات آب وهوایی و بالا رفتن دمای مناطق متعدد زمین به معنای گسترش این بیماری در مناطقی خواهد بود که پیش از این هیچ سابقه شیوع آنرا نداشته اند.
بنابر گزارش شبکه خبری بی بی سی، دکتر "ایزابل فلیچر"، مدیر فنی اطلاعات علمی موسسه خیریه "ولکام تراست" در اینباره می گوید: افزایش دما سبب توانایی و قابلیت بیشتر پشه ها برای انتقال انگل مالاریا و گسترش این بیماری می شود.
تأیید نخستین واکسن مالاریا در جهان افزایش قربانیان مالاریا در جهان در سال ۲۰۲۰ تایید روش درمانی جدید مالاریا برای کودکان او اخطار می دهد: تغییرات اقلیمی سبب مناسب تر شدن مناطق بیشتری از جهان برای زیست پشه های ناقل مالاریا می شود. هرچه جهان گرم تر می شود انتظار می رود مالاریا در مناطق مرتفع تری در جهان گسترش پیدا کند که تابحال سردتر از آن بوده اند که این بیماری در آنجا انتقال پیدا کند.
به گزارش "مجمع بین المللی تغییرات اقلیمی" (IPCC) سازمان ملل متحد، حتی اگر تمام برنامه ها و سیاست دولت های جهان برای کاهش کربن تا آخر سال ۲۰۲۰ به صورت کامل اجرا می شد باز زمین در قرن آینده با افزایش دمایی حدود ۳.۲ سانتیگراد روبه رو می شد. تلاش جهانی این بود که با کاهش آلاینده های کربنی میزان افزایش دمای زمین را زیر ۱.۵ سانتیگراد نگه دارند.
کارشناسان اخطار می دهند که علاوه بر افزایش دما، میزان بارش و رطوبت و حتی بروز خشکسالی ها سبب افزایش سریع پشه های ناقل مالاریا در مناطقی می شود که این بیماری تاکنون دیده نشده است.
دکتر فلیچر می گوید: پژوهشها نشان داده است در کشورهای منطقه کارائیب و برزیل که دوران خشکسالی داشته اند مردم بیشتر آب ذخیره کرده اند. ذخیره آب هم زیستگاه مناسبی برای پشه ها بوجود می آورد. بنابراین است که حتی در شرایط خشکسالی امکان دارد با افزایش انتقال بیماری تب دنگی روبه رو شویم و نگرانی این است که اگر این عامل سبب افزایش بروز بیماری تب دنگی شود، چنین احتمالی برای شیوع مالاریا هم وجود دارد.
دگرگونی های آب وهوایی امکان دارد انتقال مالاریا را در مناطقی که پیش از این برای توسعه بیماری مناسب بود، کم کند، بنابراین دکتر فلیچر اعتقاد دارد درک بهتر اثرات تغییرات اقلیمی نقش مهمی در مبارزه پیگیر با بیماری مالاریا خواهد داشت.
او می گوید: با پیشبینی مناطق خطر در آینده می توانیم جوامعی را که در معرض مبتلا شدن قرار دارند مشخص نماییم و پیشگیری ها و اقدامات لازم را در این مناطق انجام دهیم.
نشانه های بیماری مالاریا چیست؟ مالاریا بیماری عفونی شدیدی است که با نیش پشه منتقل می شود و اگر به سرعت تشخیص داده و درمان نشود سبب مرگ می شود. نشانه های این بیماری شامل دمای بالای بدن و تب و لرز، سردرد و احساس گیجی، احساس خستگی و خواب آلودگی شدید (به ویژه در کودکان)، حالت تهوع و دل پیچه و اسهال، بی اشتهایی، درد عضلانی، زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها، گلودرد، سرفه و تنگی نفس هستند.
موفقیت واکسن در مقابله با این بیماری تا چه اندازه است؟ با این که تغییرات اقلیمی سبب پیچیده تر شدن مقابله با مالاریا می شود، اما پیشرفت هایی هم برای مهار این بیماری حاصل شده است همچون این که سازمان جهانی بهداشت اخیرا اعلام نموده است که با برنامه آزمایشی سازمان ملل متحد، بیشتر از یک میلیون کودک در غنا، کنیا و مالاوی حالا یک یا چند دز از نخستین واکسن جهانی مالاریا را دریافت کرده اند.
دولت مالاوی در آوریل سال ۲۰۱۹ نخستین پروژه آزمایشی برای واکسیناسیون واکسن مالاریا را آغاز کرد که این پروژه نشان داد واکسن های RTS، S ایمن و قابل استفاده هستند و از بروز موارد شدید بیماری مالاریا جلوگیری می کنند.
RTS، S نخستین واکسن مالاریا است. علاوه بر واکسن های RTS، S، واکسن های دیگری هم وجود دارد. R21/Matrix-M از واکسن هایی است که مراحل بالینی اولیه خویش را می گذراند.
شرکت داروسازی بیوان تک هم می خواهد با استفاده از روش پیشرفته فناوری mRNA واکسن مالاریا تولید نماید. این روش برای نخستین بار به صورت عمومی در تولید واکسن کوویدـ۱۹ استفاده شد.




منبع:

1401/02/05
20:09:26
5.0 / 5
608
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , دارو , داروسازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
بیمارستان دی
deyhospital.ir - تمامی حقوق سایت بیمارستان دی محفوظ و متعلق به مالک دامنه است

بیمارستان دی

بهداشت و درمان