گزارش بیمارستان دی؛

تب و تاب بیماران گلستان برای درمان

تب و تاب بیماران گلستان برای درمان به گزارش بیمارستان دی، کمبود پزشک متخصص و انتظار چند ماهه بیماران برای ویزیت توسط طبیبان، به یکی از اشکالات مردم گلستان تبدیل گشته که علاوه بر به تاخیر انداختن دوره درمان، باعث صدمه های دیگر هم خواهد شد.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- اعظم محبی: تغییر سبک زندگی و گسترش زندگی شهرنشینی در کنار تغییر عادات غذایی و البته حوادث مختلف، میزان ابتلاء به امراض و بیماری ها و صدمه دیدگی ها را افزایش داده و به همان نسبت نیاز جامعه به حضور اطباء و پزشکان افزایش پیدا کرده است.
محدودیت های خاص پذیرش دانشجو در رشته های پزشکی و گروههای در رابطه با آن، ورود به این رشته ها را سخت کرده و از طرفی تمرکز امکانات و فناوری و البته درآمد در شهرهای بزرگ کشور همچون پایتخت سبب شده تا فارغ التحصیلان این رشته ها ترجیح می دهند که برای طبابت و پزشکی به سراغ کلانشهرها بروند؛ موضوعی که در نتیجه آن شاهد کمبود پزشک بخصوص در سطح پزشک متخصص و فوق تخصص در استان ها هستیم.
یکی دیگر از مباحثی که سبب شده تا جمعیت پزشکان از متوسط و نرمال جهانی کمتر شده و دغدغه و مشکلات زیادی را برای شهروندان ایجاد نماید، مهاجرت پزشکان به خارج از کشور است.
استان گلستان مانند سایر مناطق کشور از کمبود پزشک بخصوص پزشک متخصص و فوق تخصص رنج می برد و ساکنان این استان حتی برای گرفتن وقت ویزیت در بعضی رشته های پزشکی باید تا چند ماه نوبت را تحمل کنند.
چشم پزشک، متخصص مغز و اعصاب، گوارش، زنان و امور نازایی و قلب همچون گروههای پزشکی هستند که بیماران برای گرفتن نوبت با مشکلات عدیده ای دست به گریبان هستند.
هرچند در سالهای اخیر میزان جذب دانشجو در رشته های پزشکی اندکی بهبود یافته اما خروجی و به صورت دقیق خروجی آن در گلستان تناسبی با مهاجرت اطبای حاضر به سایر استان ها بخصوص تهران و خارج از کشور ندارد.

نوبت ویزیت ندارند
یک شهروند گرگانی در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: برای گرفتن نوبت متخصص ارتوپد با پرس و جو از نزدیکان به نام پزشکی رسیدیم و بنده با مطب ایشان تماس گرفتم و منشی وی به بنده اعلام نمود که یک ماه دیگر نوبت خواهد داد.
در گلستان در مجموع دولتی و خصوصی دو هزار و ۵۰۰ پزشک در همه بخش ها وجود دارد مریم دماوندی اضافه کرد: اوضاع در سایر مطب ها هم، چنین بوده و اغلب پزشکان متخصص نوبت ویزیت نداشتند.
وی اظهار داشت: پزشک متخصص در درمانگاه ها و بیمارستان های دولتی هم یافت نمی شود وگرنه به آنها رجوع می کردیم.
دماوندی ضمن اشاره به شلوغی مطب ها افزود: اگر مورد اورژانسی و اضطراری پیش بیاید مردم چه باید بکنند؟ کما این که بنده در مطب بوده و منشی ها بیماران بسیاری را برمی گردانند.
این شهروند گرگانی بیان نمود: در اوج کرونا هم متخصص عفونی، کودکان و حتی پزشک عمومی یافت نمی شد و باید چندین روز و ساعت در انتظار نوبت پزشک معطل می ماندیم.
اوضاع در شهرستان های دیگر بغرنج تر از مرکز استان بوده و مناطق مرزی هم محروم از پزشک متخصص هستند و گاهی در هفته یک پزشک به این مناطق رجوع می کند.
۱۲.۳ پزشک به ازای هر ۱۰ هزار نفر جمعیت در گلستان وجود دارد
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: کمبود پزشک یک مساله کشوری بوده و گلستان هم از این امر متأثر است.

محمد مهدی زرگران اضافه کرد: در ازای هر ۱۰ نفر هزار جمعیت طبق استانداردهای بین المللی باید ۲۳ پزشک داشته باشیم اما این عدد در کشور ۱۱.۲ (نصف میزان بین المللی و متوسط جهانی) بوده و در استان به ۱۲.۳ می رسد که اندکی از میانگین کشوری بالاتر ولی نسبت به استانداردها عقب هستیم.
وی افزود: این عدد در تهران ۳۵ نفر بوده که نشان داده است تمرکز پزشک در پایتخت است و مبین آن بوده که استان ها هرچه محروم تر باشند، بیشتر گرفتار کمبود پزشک خواهند بود.
زرگران ضمن اشاره به شلوغی مطب ها، هم اظهار داشت: این امر نشان داده است که کمبود پزشک در قسمت خصوصی هم وجود دارد.
وی توضیح داد: یکی از عمده علل کمبود پزشک مهاجرت نیروی انسانی به خارج از کشور است؛ ما هر اندازه نیرو تربیت کرده و آموزش می دهیم زمانی که به تجربه قابل قبولی می رسد به خارج از کشور مهاجرت می کنند و اگر رصد شود مشاهده می شود که به اندازه ورودی پزشک، خروجی داریم.
زرگران بیان نمود: این امر سبب شده سرمایه های انسانی از کشور بیرون بروند چونکه در کشورهای دیگر دستمزدهای بالاتری به آنها پیشنهاد می شود.
تفاوت دستمزدها
معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان اظهار داشت: طبق آمارها میزان ویزیت در افغانستان ۴۴ دلار، در پاکستان ۳۰ دلار، در عراق ۸۰ دلار و در کویت ۱۱۰ دلار است اما آنچه که در قسمت خصوصی کشور بعنوان ویزیت پرداخت می نماییم حدود ۲.۵ دلار است بنابراین بین دستمزدها و تعرفه های کشور و خارج از کشور فاصله بسیاری وجود دارد.

وی اضافه کرد: با این که این کشورها ثروتمند هم نیستند اما تعرفه های پزشکی با هم فرق زیادی دارند و همین دلیل سبب شده که همکاران ما در قسمت های مختلف پزشکی و نیروهای متخصص به خارج از کشور مهاجرت کنند.
زرگران از درآمد ۷۰ میلیونی در کشور و ۶۰۰ میلیونی در خارج از کشور در قسمت جراحی قلب اطلاع داد و اظهار داشت: ما نمی توانیم این مبالغ را در قسمت دولتی پرداخت نماییم در نتیجه متخصصان به خارج از کشور مهاجرت می کنند و سال به سال هم به این اعداد افزوده می شود.
وی افزود: در مجموع در گلستان هزار و ۲۰۰ پزشک متخصص شامل بخش دولتی و خصوصی در همه رشته ها فعالیت می نمایند.
زرگران با اشاره به اینکه در استان ۶۰۰ پزشک عمومی، شامل خانواده، اورژانس و مطب دار بخش خصوصی داریم، افزود: همینطور ۹۵ پزشک فوق تخصص در گلستان فعال می باشند و در مجموع تعداد کل پزشکان دندانپزشکان و متخصصان به دو هزار و ۵۰۰ نفر می رسد.
طبق گفته وی بیشترین کمبود الان در قسمت دولتی در ارتباط با متخصص بیهوشی، قلب جراح و متخصص نورولوژی (مغز و اعصاب) است.
مراجعه بیماران به مشهد و تهران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان هم چندی قبل در گفتگو با رسانه ها اعلام نموده بود: مهم ترین چالش علوم پزشکی گلستان، کمبود نیروی متخصص و فوق تخصص بوده که این مساله در کشور هم حکمفرما است.
سعید گل فیروزی توضیح داد که به لحاظ جذب نیروی متخصص یک مرتبه در سال امکان فراخوان وجود دارد و سعی کردیم بخشی از مشکلات را با استفاده از فراخوان ها و غیره تأمین نماییم.
وی بیان نمود: گلستان قطب سرطان بوده و تعداد جراحان سرطان در گلستان اندک است و خیلی از بیماران مجبور هستند به شهرهای تهران و مشهد رجوع کنند.
گل فیروزی اظهار داشت: در قسمت دولتی تنها چهار فوق تخصص قلب داشته و تلاش می نماییم که وضعیت را پایدار نگه داریم.
به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، کمبود پزشک در گلستان امری ملموس بوده که باید برای حل این مشکل برنامه ریزی کرد، البته بخشی از مشکلات به سیاستگذاری های وزارت خانه مذکور بر می گردد که باید با تصمیمات درست مانع از مهاجرت نیروهای متخصص شد.

1401/10/20