متخصص مغز و اعصاب عنوان كرد؛

روش نوین درمان پارکینسون

روش نوین درمان پارکینسون به گزارش بیمارستان دی، یک جراح مغز و اعصاب و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در مورد روش های نوین جراحی مغز توضیحاتی عرضه داد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، کوروش کریمی یارندی، در پاسخ به این سؤال که پیش از اختراع دستگاه سی تی اسکن (در سال ۱۹۷۰) و همینطور دستگاه ام آر آی (در سال ۱۹۸۰)، تشخیص بیماری های مغزی چگونه انجام می گرفت، اظهار داشت: تشخیص مشکلات مغزی در آن زمان تنها از راه معاینات و علایم بالینی امکان پذیر بود. وی ادامه داد: انجام جراحی مغز و اعصاب به میزان زیادی به امکانات و تجهیزات وابسته است، هر چه تجهیزات قوی تری موجود باشد جراحی ایمن تری صورت خواهد گرفت، ابزار نوین کمک می کنند که جراحی ها به شکل نوینی انجام گیرند. کریمی افزود: شیوه های درمانی متفاوت بنا به نوع ضایعه مغزی، متفاوت خواهند بود گرچه شیوه های نوین با احتمال عود بیشتری همراه هستند اما انتخاب نوع درمان، تنها توسط متخصص و جراح مغز و اعصاب تعیین می گردد. وی در مورد ابزارهای جراحی های کم تهاجمی، اظهار داشت: این نوع ابزار با برش های کوچک تری در مغز و همینطور صدمه های بافتی کمتری همراه هستند. از این نمونه ها میتوان به روش های آندوسکوپی اشاره نمود که معمولا با یک لوله وارد مغز می شوند، البته خبره شدن در کار با این دستگاه ها، احتیاج به تجربه کاری زیادی هم دارد. کریمی در پاسخ به این سؤال که کدام نوع از تومورهای مغزی از راه آندوسکوپی خارج می شوند، اظهار داشت: بیشترین استفاده از این روش در جراحی تومور هیپوفیز است. وی افزود: استفاده از یک سری پیچ گذاری های جدید در ناحیه لگن و ستون فقرات در اصلاح بیماری هایی مانند: اسکولیوز، کیفوز و…، هم همچون درمان های نوین به حساب می آید. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، یکی دیگر از روش های جراحی های نوین مغزی را ترمیم آنوریسم های مغزی دانست که توسط فوق تخصص های جراحی مغز و اعصاب انجام می گردد. کریمی افزود: در این روش که در ضایعات شریانی، وریدی و همینطور گرفتگی عروق یا پیچ های عروقی صورت می گیرد از بالن استفاده می نمایند. با قرار دادن وسایل جدیدی در این عروق و پر کردن آنها تا میزان زیادی از پارگی این عروق جلوگیری می شود. این متخصص مغز و اعصاب به تحریک عمقی مغز (deep brain stimulation) که عمده مصرف آن در بیماری های حرکتی بخصوص پارکینسون است، اشاره نمود و اضافه کرد: در این روش یک باتری زیر پوست بدن کار گذاشته می شود که با یک سیم به الکترودی که در مغز کار گذاشته شده است، متصل می شود(برای افرادی که با اقدامات معمول درمان نشده اند، این روش قابل انجام است). وی در پاسخ به این سؤال که آیا این روش برای همه بیماران مبتلا به پارکینسون قابل انجام است، اظهار داشت: تشخیص انجام این عمل تنها با متخصص مغز و اعصاب بیمار صورت می گیرد. کریمی همینطور به جراحی های نوینی که در درمان صرع های مقاوم به درمان صورت می گیرد هم اشاره نمود و در پاسخ به این سؤال که روش های رادیو جراحی کدامند، اضافه کرد: روش رادیو جراحی( radio surgery) تلفیقی از پرتو درمانی و جراحی است که در ۱ الی ۵ جلسه انجام می گیرد. خوشبختانه مقاومت تومورها نسبت به این روش کمتر است که در آن، میزان خیلی بالایی از اشعه یک دفعه به شکل اشعه گاما از منشأ کبالت بر روی ناحیه تومور یا ضایعه عروقی و یا حتی ضایعه مولد درد، به شکل خاص تابانده می شود. وی افزود: ایران بعنوان تنها کشور پیشتاز در منطقه خاورمیانه، از سال ۱۳۸۰ با استفاده از دستگاه رادیو جراحی (گامانایف) درحال خدمتگزاری به بیماران بود که متأسفانه مدتی به علت تحریم ها استفاده از آن متوقف گردید. هم اکنون با پیگیری های وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی تهران یک دستگاه گامانایف در یک بیمارستان فعال است. کریمی در پاسخ به این سؤال که کدام دسته از مبتلایان به پارکینسون می توانند تحت درمان با این دستگاه قرار بگیرند، اظهار داشت: این بیماران حتما باید از راه پزشک متخصص مغز و اعصاب خود به این مرکز معرفی شوند تا در کمیته ی علمی بررسی شود و در صورت موافقت تحت درمان قرار گیرند.

1401/11/23
تگهای خبر: ابزار , بهداشت , بیمارستان , بیماری