متخصصان پزشكی عنوان می كنند؛

سلامت حاملگی چیست

سلامت حاملگی چیست به گزارش بیمارستان دی، متخصصان زنان و زایمان و ژنتیک، بر انجام مراقبت های حاملگی قبل از مبادرت به حاملگی تاکید دارند.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، آخرین روز از پویش پشتیبانی از زوج های نابارور که هر سال به مناسبت هفته ملی جمعیت برگزار می شود، بعنوان «سلامت باروری و اطمینان از تولد نوزاد سالم» نامگذاری شده است. زهره داودی مقدم جراح و متخصص زنان و زایمان و عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا در رابطه با مفهوم سلامت بارداری، اظهار داشت: منظور از سلامت حاملگی شناسایی و کنترل عواملی است که می تواند سلامت مادر، جنین و نوزاد آینده را به مخاطره بیندازد. این کار بر عهده ماماها و متخصصان زنان و زایمان است تا با بررسی ها و غربالگری های دقیق این عوامل را شناسایی و مدیریت کنند. خیلی مهم است که بدانیم سلامت حاملگی فقط معطوف به دوره حاملگی نیست و خانم هایی که قصد حاملگی دارند باید قبل از اقدام، برای مشاوره رجوع کنند. وی توضیح داد: در مشاوره قبل از مبادرت به حاملگی که با هدف شناسایی مشکلات احتمالی صورت می گیرد ما عوامل مختلفی را بررسی می نماییم، مانند سن، شاخص توده بدنی (BMI)، تغذیه، بیماری های زمینه ای و سابقه واکسیناسیون مادر. این کار به ما کمک می نماید که تصویری دقیق از وضعیت خانم داشته باشیم و بتوانیم عوارض احتمالی حاملگی را کنترل نماییم. داودی مقدم اظهار داشت: البته، وجه دیگری که اغلب کمتر به آن پرداخته می شود، وضعیت روانی خانم است. گاهی خانم از اختلالاتی مانند اضطراب شدید، افسردگی یا وسواس رنج می برد، در این صورت لازم است پیش از شروع حاملگی با همکاری روانشناس و روانپزشک این اختلالات کنترل شود. همچنین، لازم است خانم در رابطه با حاملگی و مسئولیت مادر بودن آگاهی کافی داشته باشد. بنابراین، باید به همه این ابعاد توجه گردد. این متخصص زنان و زایمان افزود: در مورد مراقبت های حاملگی هم ما دوران حاملگی را به ۳ دوره سه ماهه تقسیم می نماییم و هر یک از این دوره ها مراقبت ها و غربالگری های خاص خویش را دارند که باید به دقت پیگیری و انجام شوند. این مراقبت ها شامل ویزیت های منظم است که فواصل آنها می تواند از یک هفته تا یک ماه باشد. همچنین، آزمایشات عمومی خون و ادرار جهت بررسی پارامترهایی مانند قند خون، کم خونی، عامل های کلیوی و عفونت های ادراری. همچنین، سونوگرافی های روتین جهت بررسی سن بارداری، تعداد قل ها، رشد و وزن گیری جنین و مانند اینها صورت می گیرد. وی اظهار داشت: افزون بر اینها، سونوگرافی های غربالگری مانند سونوگرافی NT، آنومالی اسکن و سونوگرافی سه ماهه سوم جهت بررسی رشد جنین، وضعیت جفت و میزان مایع اطراف جنین صورت می گیرد. همچنین، آزمایش غربالگری جهت بررسی خطر بروز ۳ بیماری ژنتیکی در رابطه با کروموزوم های ۲۱، ۱۸ و ۱۳ و کروموزوم های جنسی صورت می گیرد. البته، حتی اگر ریسک ابتلاء بالا گزارش شود، قطعی نیست و بایدهای تست های تکمیلی مانند نمونه گیری از پرزهای جنینی و آمینوسنتز صورت گیرد تا بتوان با قطعیت در رابطه با سلامت یا عدم سلامت جنین اظهار نظر کرد. سپیده دشتی متخصص ژنتیک پزشکی هم در رابطه با نقش عوامل ژنتیکی در سلامت باروری، اظهار داشت: عوامل ژنتیکی می توانند در بروز ناباروری و سقط مکرر نقش داشته باشند و باآنکه سهم این عوامل در بروز اختلالات لانه گزینی و سقط مکرر چندان زیاد نیست اما از آنجائیکه می تواند در صورت حاملگی سبب اختلالات ژنتیکی در جنین و نوزاد حاصل شود، اهمیتی ویژه می یابد. چونکه هدف از بارداری، چه حاملگی طبیعی و چه با روش های کمک باروری، صرفا حاملگی و تولد فرزند نیست بلکه تولد فرزند سالم می باشد. یکی از مهم ترین ابزارها برای تحقق این هدف غربالگری های ژنتیکی است. وی افزود: غربالگری های ژنتیکی انواع و متدهای مختلفی دارند. یکی از مهم ترین غربالگری ها، غربالگری ژنتیکی قبل از ازدواج و قبل از مبادرت به حاملگی است تا زوجین از نظر ناقل بودن بیماری های نهفته ژنتیکی بررسی شوند. در ازدواج های غیرفامیلی احتمال بروز ناهنجاری یا اختلال ژنتیکی در فرزند ۲ تا ۳ درصد است اما وقتی ازدواج فامیلی باشد این ریسک دو برابر می شود. از آنجائیکه طبق آمارهای موجود، بیشتر از ۴۰ درصد از ازدواج ها در ایران فامیلی است، اهمیت مشاوره و غربالگری های ژنتیکی پیش از ازدواج و پیش از حاملگی دوچندان می شود. این متخصص ژنتیک بیان نمود: گاهی زوج هیچ سابقه ای از اختلالات یا بیماری های ژنتیکی در خانواده ندارند اما هر دو ناقل بیماری خاصی هستند و در صورت بارداری، فرزندشان مبتلا خواهد شد. یا با این که زوج خویشاوند نیستند اما در خانواده سابقه بیماری های ژنتیکی دارند. در چنین مواردی، خطر بروز ناهنجاری های ژنتیکی در فرزندشان وجود دارد. بنابراین، مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج یا فرزندآوری خیلی مهم است و اگر لازم باشد آزمایشات ژنتیکی لازم برای زوج درخواست می شود. البته یادآوری این نکته ضروریست که این بدان مفهوم نیست که این زوج ها هیچگاه نمی توانند بچه دار شوند. بلکه با استفاده از غربالگری ژنتیکی قبل از تولد در روش آی وی اف یا غربالگری های ژنتیکی قبل از تولد در حاملگی های طبیعی می توانیم کمک نماییم که چنین زوج هایی فرزند سالم داشته باشند. عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا اظهار داشت: از دیگر غربالگری های مهم ژنتیکی غربالگری های دوران حاملگی است که در سه ماهه اول و دوم حاملگی و جهت بررسی احتمال ابتلای جنین به اختلالات شایع کروموزومی صورت می گیرد. در سه ماهه اول سونوگرافی NT برای ارزیابی ضخامت پشت گردن جنین در هفته های ۱۱ تا ۱۴ و آزمایش خون جهت بررسی برخی فاکتورها صورت می گیرد و نتایج این ها در کنار سن مادر میزان خطر ابتلای جنین به تریزومی های ۲۱، ۱۸ و ۱۳ را مشخص می کند و اگر خطر ابتلاء بالا گزارش شد، بررسی های تشخیصی ژنتیکی بیشتر مانند تست CBS و آمینوسنتز درخواست می شود. دشتی در انتها خاطرنشان کرد: مادران آبستن باید بدانند در صورتیکه غربالگری ها ریسک ابتلاء به ناهنجاری های کروموزومی را نشان داد، نباید این نتیجه را قطعی قلمداد کنند. حتما باید بررسی های تکمیلی صورت گیرد. در واقع همان گونه که منفی بودن نتایج غربالگری به مفهوم سلامت صد در صد جنین نیست، مثبت بودن نتایج هم به مفهوم بیماری یا ناهنجاری صد در صد جنین نیست. بنابراین، باید آرامش خویش را حفظ کنند و طبق راهنمایی های پزشک شان عمل کنند.

1402/03/06
تگهای خبر: آرامش , ابزار , بیماری , پزشك