محققان دانشگاهی

تاثیر نوع زایمان بر روابط مادر و نوزاد

تاثیر نوع زایمان بر روابط مادر و نوزاد به گزارش بیمارستان دی یافته های پژوهشی كه توسط محققان ایرانی انجام شده، از آن حكایت می كند كه نوع زایمان مادران از لحاظ میزان دشواری و زمان آن، می تواند بر وضعیت روحی مادران و حتی روابط آن ها با نوزادشان تأثیر بگذارد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، زایمان یك واقعه مهم در زندگی زنان است. این اتفاق باعث برانگیخته شدن قدرتمند احساسات و هیجانات به گونه ای می گردد كه ممكن است در برخی از زنان علائم روانی ناشی از یك زایمان سخت را تولید كند. دوره بعد از زایمان گاهی به حدی پرتنش است كه باعث به وجود آمدن مشكلاتی در سلامت روان مادر و تخریب رابطه مادر و كودك می گردد. به عبارتی زایمان سخت و حوادث ترومای آن ممكن است بر زندگی و روابط مادر و كودك تأثیر بگذارد.
زایمان سخت و استرس ناشی از آن می تواند بر عملكرد آتی مادر و تطابق وی در دوران بعد از زایمان تأثیر منفی بگذارد. استرس، واكنشی انطباقی متأثر از خصوصیت های شخصی یا فرآیندهای روان شناختی است كه درنتیجه هر فعالیت خارجی، شرایط ویژه و یا حادثه ای، فعال شده و بازتاب های فیزیكی یا روانی خاصی را بر فرد تحمیل می كند. صدمه دیدگی ناشی از زایمان می تواند باعث استرس یا اصطلاحا «تنیدگی» شده و این تنیدگی در ایفای نقش والدینی ضعف و سستی به وجود می آورد. همینطور تنیدگی ناشی از زایمان دشوار، می تواند بر سازگاری مادر با مسئولیت والدی و ارتباط مادر و نوزاد اثری جدی و نامطلوب بگذارد.
با توجه به اهمیت این موضوع، گروهی از پژوهشگران كشورمان از دانشگاه تبریز در این زمینه، پژوهشی را به انجام رسانده اند كه در آن میزان استرس مادران در زایمان های آسان، دشوار و زودرس مورد مقایسه قرار گرفته است.
این پژوهش، با مشاركت مادران رجوع كننده به مراكز بهداشتی و درمانی دولتی شهر تبریز جهت دریافت مراقبت های بعد از زایمان و واكسیناسیون كودكان در سن 12 ماهگی انجام شده است. این افراد به نسبت مساوی به سه گروه زایمان آسان، زایمان دشوار و زایمان زودرس تقسیم شدند و بعد از كسب رضایت و اعلام آمادگی آن ها، پرسشنامه در اختیار آنان قرار داده شد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، شامل مقیاس تنیدگی والدین (PSI) بود.
یافته های این تحقیق نشان داد كه تنیدگی والدینی در گروه های سه گانه زایمان آسان، دشوار و زودرس ازنظر آماری مفهوم دار است. به عبارت دیگر بین افرادی كه زایمان های مختلف ذكرشده را تجربه می كنند، سطوح بسیار متفاوتی از استرس، تجربه می گردد.
بر اساس این نتایج، میزان استرس كل، استرس كودك و استرس مادر در زایمان آسان، كمتر از زایمان دشوار و زودرس است.
همچنین، طبق این نتایج، تنیدگی كل، تنیدگی كودك و تنیدگی مادر در زایمان زودرس به صورت قابل توجهی حتی از زایمان دشوار هم بیشتر است.
بیرامی و همكارانش كه این تحقیق را به انجام رسانده اند، با عنایت به این نتایج اظهار كرده اند: «در كل نتایج این مطالعه نشان داده است كه زایمان زودرس و دشوار بر رابطه والد-كودك تأثیر واضحی گذاشته و حتی ممكن است تنیدگی مادر و كودك را متأثر كند».
این محققان در تبیین نتایج می گویند: «به نظر می رسد تجربه فیزیولوژیكی نوع زایمان، سبب تغییراتی در فرایندهای شناختی مادر شده و سازگاری مادر را با نقش خود دچار مشكل می كند».
نتایج این تحقیق كه در نشریه پرستاری كودكان وابسته به انجمن پرستاری ایران منتشرشده، اهمیت وضعیت زایمان زنان را بر آینده شناختی آن ها و فرزندانشان نشان داده است.

1396/11/04
تگهای خبر: پرستار , زایمان , استرس