بیماری خاموشی که زنان را بیشتر از مردان تهدید می کند

بیماری خاموشی که زنان را بیشتر از مردان تهدید می کند به گزارش بیمارستان دی، یک فوق تخصص جراحی زانو اظهار داشت: استفاده از نور کافی خورشید، ورزش منظم، تغذیه مناسب و در صورت نیاز، مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D همچون راهکارهای اصلی برای جلوگیری از پوکی استخوان است.


حمیدرضا یزدی فوق تخصص جراحی زانو در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با پوکی استخوان در بانوان، علایم و درمان این نوع بیماری اظهار داشت: پوکی استخوان یا اُستئوپروز ( Osteoporosis) یک بیماری شایع بخصوص در بانوان بیشتر از آقایان مشاهده می شود. این بیماری در مراحل اولیه علایم خاصی ندارد و به شکل کاملا خاموش شروع شده و به ترتیب در صورتیکه درمان نشود، گسترش پیدا کرده و در نهایت می تواند سبب عوارض وخیمی برای افراد گردد. وی افزود: زمانیکه فرد گرفتار پوکی استخوان شده یعنی حجم استخوان فرد کاهش پیدا کرده و سست و شکننده شده است، این بیماری به صورت معمول در بانوان و بعد از سن یائسگی تشدید پیدا می کند اما در سنین پایین تر هم امکان دارد دیده شود. در آقایان شیوع کمتری داشته و به دنبال برخی از مشکلات زمینه ای اتفاق می افتد. عواملی که سبب پوکی استخوان می شوند فوق تخصص جراحی زانو عنوان کرد: برای حفظ سلامت استخوان برنامه تغذیه مناسب، مصرف ویتامین دی به اندازه کافی و همینطور ورزش بسیار ضروری می باشد. هر کدام از این عوامل وجود نداشته باشند احتمال پوکی استخوان افزوده می شود، همینطور وجود برخی از بیماری های زمینه ای هم منجر به افزایش و شدت پوکی استخوان می گردد؛ به صورت مثال کسانیکه گرفتار مشکلات هورمونی چون افزایش فعالیت غده تیروئید یا افزایش فعالیت غده پاراتیروئید هستند، کسانیکه غدد فوق کلیوی بیش فعال دارند و هورمون های کورتن بیش از اندازه تولید می کنند، در این افراد صدمه به استخوان افزوده می شود. وی ادامه داد: در برخی از موارد، استفاده از داروها هم سبب ایجاد پوکی استخوان می شود، یعنی اشخاصی که داروهای کورتونی استفاده می نمایند یا بعضی از داروهای ضد تشنج می تواند از عاملان ابتلاء به اُستئوپروز شود. همینطور ریسک ابتلاء اشخاصی که تحرک کمتر یا افزایش وزن دارند به پوکی استخوان برای فرد وجود دارد. یزدی متذکر شد: اشخاصی که از ویتامین دی یا پروتئین غذایی استفاده نکرده، یا در معرض نور آفتاب قرار نمی گیرند هم احتمال می رود به نرمی استخوان و پوکی استخوان گرفتار شوند، ازاین رو مجموعه ای از دلایل می تواند سبب ایجاد بیماری شده و در نهایت افزایش سن خود یک عامل بسیار مهم در ایجاد پوکی استخوان به حساب می آید.
توجه به پوکی استخوان در سالمندی فوق تخصص جراحی زانو اذعان کرد: شناسایی و جلوگیری از پوکی استخوان در افراد میانسال و سالمند اخطار می دهند. این بیماری در صورت عدم تشخیص و درمان، امکان دارد با یک ضربه یا افتادن ساده منجر به شکستگی ستون فقرات، گردن استخوان ران و سایر استخوان ها شود. وی اظهار داشت: غربالگری برای تشخیص زودهنگام این بیماری در سنین بالا از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. با این وجود، آن چه بیشتر از درمان اهمیت دارد، پیشگیری است. تغذیه مناسب، دریافت کافی نور آفتاب، تحرک بدنی و ورزش منظم همچون اقدامات مؤثر در جلوگیری از ابتلاء به پوکی استخوان محسوب می شوند. یزدی افزود: در زنان میانسال و بخصوص بعد از یائسگی، مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D بعنوان درمان کمکی سفارش می شود. به صورت معمول، دریافت روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم بهمراه ویتامین D (به صورت خوراکی یا تزریقی) می تواند اهمیت بالای ی در حفظ سلامت استخوان ها ایفا کند. وی خاطرنشان کرد: در مواردی که بیمار دیر رجوع می کند و پوکی استخوان در مراحل پیشرفته تری قرار دارد، علاوه بر درمان های مورد اشاره، امکان دارد از داروهای خاص برای پیشگیری از پیشرفت بیماری و بازگرداندن تراکم استخوان به شرایط نرمال تر استفاده شود؛ بررسی شدت پوکی استخوان معمولا با کمک تست سنجش تراکم استخوان و علایم بالینی صورت می گیرد و نقش مهمی در تعیین روند درمانی مناسب برای هر بیمار دارد.
پیشگیری از پوکی استخوان یزدی با تاکید بر اهمیت پیشگیری در مواجهه با پوکی استخوان خاطرنشان کرد: مهم ترین اقدام، جلوگیری از بروز این بیماری است، استفاده از نور کافی خورشید، ورزش منظم، تغذیه مناسب و در صورت نیاز، مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D همچون راهکارهای اصلی برای جلوگیری از پوکی استخوان است. فوق تخصص جراحی زانو در ادامه اضافه کرد: تشخیص پوکی استخوان معمولا با عنایت به علایم بالینی بیمار و در صورت ضرورت از راه سنجش تراکم استخوان (Densitometry) صورت می گیرد. در بعضی موارد، بیمار بعد از وقوع شکستگی های استخوانی به پزشک رجوع می کند و بررسی های انجام شده نشان داده است که گرفتار پوکی استخوان است. وی عنوان کرد: مصرف مکمل های کلسیم به شکل معمول از میان سالی به بعد سفارش می شود، بخصوص در زنان، و بطور دقیق تر برای زنان که دوران یائسگی را تجربه کرده اند. با این وجود، مصرف ویتامین D می تواند در تمامی سنین و در صورت کمبود در بدن، مورد نیاز باشد. فوق تخصص جراحی زانو اضافه کرد: در صورت پایین بودن سطح ویتامین D در آزمایش خون، یا نبود تغذیه مناسب و کمبود دریافت نور خورشید، مصرف قرص های ۵۰ هزار واحدی ویتامین D هر ۴۵ تا ۵۰ روز یک مرتبه یا تزریق آمپول های ویتامین D به شکل چندماهه می تواند به تأمین این ویتامین کمک نماید. یزدی در انتها تصریح کرد: تحرک کافی، پیاده روی و ورزش منظم از عوامل کلیدی در جلوگیری از پوکی استخوان محسوب می شوند و سبک زندگی فعال باید بخصوص در سنین بالا مورد توجه قرار بگیرد.


منبع:

1404/02/13
10:39:32
5.0 / 5
8
تگهای خبر: بیماری , پزشك , جراحی , دارو
با این مطلب بیمارستان دی موافقید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب بیمارستان دی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵
بیمارستان دی
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

deyhospital.ir - تمامی حقوق سایت بیمارستان دی محفوظ و متعلق به مالک دامنه است

بیمارستان دی

بهداشت و درمان

بیمارستان دی، با ارائه خدمات درمانی باکیفیت و استفاده از پزشکان مجرب، همراه شما در راه سلامتی. سلامتی شما، اولویت ما