به همت محققان دانشگاه تهران صورت می گیرد

بهینه سازی سیستم پایش میزان اكسیژن بافت مغز در حین جراحی قلب باز

بهینه سازی سیستم پایش میزان اكسیژن بافت مغز در حین جراحی قلب باز بیمارستان دی: بهینه سازی طرح تحقیقاتی ˮطراحی و ساخت سیستم پایش میزان اكسیژن در بافت مغز در حین عمل های جراحی قلب بازˮ بر پایه استفاده از فناوری طیف نگاری با امواج نزدیك مادون قرمز (NIRS) تحت حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی در دانشگاه تهران آغاز شد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از ایسنا، دكتر سید كمال الدین ستاره دان، استاد گروه مهندسی پزشكی دانشكده مهندسی برق و كامپیوتر دانشگاه تهران با بیان این مطلب اظهار نمود: این روش نوعی سیستم اصلاح شده از دستگاه طیف نگاری كاركردی مغز با امواج نزدیك مادون قرمز (FNIRS) است كه در دو سال قبل با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی در دانشكده مهندسی برق و كامپیوتر دانشگاه تهران طراحی و ساخته شد و الان با تغییراتی در ساختار "پروب " آن (برای انتقال سیگنال های الكتریكی) بهینه سازی می گردد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار داشت: با استفاده از این روش می توان به كاهش احتمالی اكسیژن رسانی به بافت مغز در حین انجام عمل های جراحی قلب باز كه در آن پمپ قلب مصنوعی موقتا جایگزین قلب بیمار می شود، پی برد و در نتیجه بروز خطرات احتمالی صدمه به بافت مغز در اثر نقصان اكسیژن را كاهش داد.
وی با اشاره به اینكه این سیستم بر پایه تابش نور نزدیك مادون قرمز به بافت مغز و دریافت و پردازش نور منعكس شده كار می كند، اضافه كرد: با این روش امكان مطالعه تغییرات مقدار درصد اكسیژن اشباع شده در بافت هر نیمكره مغز توسط "پروب ها" فراهم می گردد.
دكتر ستاره دان اضافه كرد: به طور كلی طیف نگاری كاركردی مغز با امواج نزدیك مادون قرمز (FNIRS) روشی نوین جهت انجام مطالعات مختلف بر روی نحوه عملكرد مغز است و هم اكنون مطالعات وسیعی جهت تشخیص بیش فعالی در كودكان، پایش میزان اكسیژن مغز نوزادان در بخش NICU، تعیین عمق بیهوشی هنگام عمل جراحی، میزان تمركز و حافظه كوتاه مدت در افراد سنین مختلف و مطالعات مشابه با استفاده از آن در مراكز تحقیقاتی مختلف دنیا در حال انجام می باشد.
مجری طرح "طراحی و توسعه نخستین سیستم FNIRS در ایران اظهار داشت: یك پروژه تحقیقاتی دیگر هم با استفاده از این دستگاه برای اندازه گیری میزان اكسیژن رسانی به مغز كودكان دارای مشكلات تنفسی در بدو تولد با همكاری دو تن از متخصصان كشورمان و دانشگاه بریتیش كلمبیا (UBC) كانادا در بیمارستان كودكان مفید تهران به اجرا در آمده است.

1397/05/20
تگهای خبر: جراحی , سیستم , مغز