به بهانه اول شهریور روز پزشك؛

مهم ترین چالش طبابت در ایران، خط فقر پزشكان چند میلیون است

مهم ترین چالش طبابت در ایران، خط فقر پزشكان چند میلیون است بیمارستان دی: تصور ما از پزشك یا به قول معروف، آقا یا خانم دكتر، فردی پولدار و بی دغدغه است كه هر روز می رود مطب و چند بیمار را ویزیت می كند. در حالیكه تصورات ذهن ما، با واقعیت های پزشكی تفاوت دارد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، طبابت بعنوان مقدس ترین حرفه تلقی می شود، چونكه پزشكان، امین مردم و بیماران هستند و شاید، نقطه تمایز حرفه پزشكی با سایر حرفه ها و مشاغل، در همین نكته قرار دارد.
در سال های خیلی دور، زمانی كه پول نقد دست مردم كمتر دیده می شد و از كارتخوان خبری نبود، مردم برای جبران زحمت پزشك، هدایایی به جای پول می دادند كه اغلب پزشكان هم با روی گشاده آنها را می پذیرفتند. البته این شرایط، اغلب در روستاها و شهرهای خیلی كوچك مرسوم بود. اما هرچه بود، مردم از طبیب راضی بودند و طبیب هم از اینكه مردم از او راضی بودند، خوشحال بود.
حالا شرایط فرق كرده، علم پزشكی پیشرفت كرده و تعداد پزشكان و تخصص ها زیاد شده است. قبلا، این طور نبود كه برای هر عضو بدن یك تخصص وجود داشته باشد و اغلب پزشكان در سطح پزشك عمومی خدمات عرضه می دادند و گاها در شهرها، جراحان هم بودند. اما، امروزه با پیشرفت و توسعه علم پزشكی، شاهد انواع تخصص های پزشكی هستیم و همین مسئله سبب شده، تعداد مطب ها افزایش یابد و پزشكان مجبور شوند با یكدیگر رقابت داشته باشند.
در این بین، پزشكان عمومی را باید از مظلوم ترین گروه های پزشكی در كشور دانست كه به رغم نقش ارزشمند ای كه در تامین سلامت مردم بر عهده دارند، اما آنطور كه باید در برنامه های سلامت كشور، مورد توجه قرار نگرفته اند. بطوریكه برنامه پزشك خانواده كه می بایست به واسطه پزشكان عمومی اجرا شود، هنوز با چالش ها و مشكلاتی دست و پنجه نرم می كنند كه سبب شده این برنامه از قالب پایلوت خارج نشود. در نتیجه، پزشكان عمومی معطل تصمیم گیری های متولیان سلامت برای تعیین تكلیف برنامه پزشك خانواده هستند.
مهم ترین چالش طبابت در ایران
در آستانه فرا رسیدن اول شهریور كه زادروز شیخ ابوعلی سینا است و به نام روز پزشك نامگذاری شده است، به سراغ رئیس جامعه پزشكان متخصص داخلی ایران رفتیم.
دكتر ایرج خسرونیا، در گفتگو با خبرنگار مهر، به چالش های طبابت در ایران و مشكلات پیش روی جامعه پزشكی اشاره نمود و اظهار داشت: مشكلی كه هم اكنون وجود دارد، این است كه پزشكان ما احترام ۵۰ سال قبل را ندارند. حرمت جامعه پزشكی به دلایل عدیده از بین رفته و دیوارهای حرمت بین پزشك و بیمار فرو ریخته است.
وی در توضیح اینكه چرا حرمت جامعه پزشكی تضعیف شده است، اضافه كرد: چون مسئولین به پزشكان احترام نمی گذارند. در گذشته این احترام متقابل بود، پزشك، برای معاینه بیمارش، وقت كافی می گذاشت و در عین حال، انتظار پول هم نداشت. اما، حالا طوری شده كه پزشك را با چاقو می زنند. بنابراین، مهم ترین چالش پیش روی طبابت در كشورمان، عدم حرمت جامعه پزشكی است.
خسرونیا افزود: این بی حرمتی به جامعه پزشكی، از لابه لای صحبت ها و مصاحبه های برخی مسئولان، از سریال ها و فیلم ها و...، نشات گرفته است.
مظلوم ترین گروه پزشكی
رئیس جامعه پزشكان متخصص داخلی ایران در پاسخ به این سئوال كه محروم ترین گروه پزشكی در كشور كدام پزشكان هستند، اظهار داشت: پزشكان عمومی، چون پس از ۷ سال تحصیل دانشگاهی، نه درآمدی دارند و نه شغلی كه بخواهند امرار معاش كنند. در نتیجه، مجبورند كه حرفه طبابت را كنار بگذارند و سراغ شغل دیگری بروند. این موضوع، به ممكلت صدمه می زند.
خسرونیا در توضیح این پرسش كه چرا چنین شرایطی برای پزشكان عمومی كشورمان به وجود آمده است، اظهارداشت: چون تقسیم كار به درستی انجام نشده است. در حالیكه در خیلی از مراكز و روستاها و شهرهای دور افتاده به پزشك نیاز داریم، اما از پزشكان عمومی استفاده نمی گردد. در سایر كشورها، پزشكان عمومی در مدارس هم حضور دارند. اما، متاسفانه ما حتی در مراكز بهداشت روستایی و شهرهای كوچك، به صورت دائم پزشك نداریم.
كدام پزشكان بیشتر دیده می شوند
رئیس جامعه پزشكان متخصص داخلی ایران، در پاسخ به این سئوال كه كدام پزشكان در چشم مردم بیشتر دیده می شوند، اظهار داشت: آن دسته از پزشكانی كه تبلیغ می كنند و بیشتر در رسانه ملی حضور دارند. در حالیكه پزشكان خیلی با سواد و مجرب داریم كه نمی خواهند به تلویزیون بروند، اما به لحاظ تبحر و علم پزشكی، بهتر از آن پزشكانی هستند كه مدام جلوی چشم مردم هستند.
به گفته خسرونیا، وسایل ارتباط جمعی، نقش مهمی در چهره برخی پزشكان دارد.
خط فقر جامعه پزشكی
وی در پاسخ به این سئوال كه آیا خط فقر برای جامعه پزشكی وجود دارد یا خیر، اضافه كرد: خط فقر یعنی اینكه درآمد كمتر از ۴ میلیون تومان نداشته باشیم. در حالیكه یك پزشك عمومی كه ۱۵ سال پیش بازنشسته شده و امكان طبابت دوباره ندارد، با حقوق ۱.۵ تا ۲ میلیون تومان زندگی می كند. یعنی او زیر خط فقر است.
خسرونیا افزود: خیلی از پزشكان هستند كه درآمد زیر خط فقر دارند، اما فقط ۵ درصد جامعه پزشكی از درآمد بالایی برخوردار می باشند و بین ۵۰ تا ۶۰ درصد جامعه پزشكی به زور خرج زندگی خودشان را تامین می كنند.
به گفته رئیس جامعه پزشكان متخصص داخلی ایران، خیلی از مردم تصور می كنند كه همه ویلاها و برج ها برای پزشكان است. در حالیكه چنین تصوری اشتباه است.
راهكار بازگشت به جایگاه واقعی جامعه پزشكی
خسرونیا، تنها مسیر بازگشت جامعه پزشكی به جایگاه واقعی خودش را، قطع رابطه مالی پزشك و بیمار عنوان نمود و اضافه كرد: باید این رابطه مالی و پولی بین پزشك و بیمار قطع شود و بیمه ها، پرداختی به پزشكان را متقبل شوند. اما، در كشور ما نمی توان امیدوار بود كه چنین اتفاقی بیافتد، چون خیلی از مسائل وجود دارد كه اجازه نمی دهد این اتفاق شكل بگیرد و این رابطه مالی بین پزشك و بیمار قطع شود.

1397/06/01
تگهای خبر: پزشك , پزشكی , سلامت , متخصص