در گزارش بیمارستان دی مطرح شد؛

وضعیت معلولیت بچه های IVF، میزان شیوع معلولیت های خویشاوندی

وضعیت معلولیت بچه های IVF، میزان شیوع معلولیت های خویشاوندی بیمارستان دی: یك متخصص ژنتیك، درباب احتمال معلولیت بچه هایی كه با روش كمك حاملگی متولد می شوند، توضیحاتی نمایش داد.

مریم رفعتی، در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: با عنایت به شیوع ۱۰ تا ۱۵ درصدی ناباروری، بخش قابل توجهی از این جمعیت با استفاده از تكنیك های كمك باروری ااقدام به درمان ناباروری می كنند و IVF یكی از همین روش های بچه دار شدن زوجین نابارور است. عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابن سینا، اضافه كرد: نگرانی كه در میان زوجین نابارور كه با روش IVF صاحب فرزند می شوند، این است كه آیا بچه آنها گرفتار معلولیت خواهد شد. رفعتی افزود: با عنایت به اینكه در این تكنیك كمك باروری، جنین در آزمایشگاه تشكیل و به رحم منتقل می شود، زوجین از این بابت نگران می شوند. این متخصص ژنتیك، اضافه كرد: با اینكه شیوع بعضی از ناهنجاری های مادرزادی مانند ناهنجاری های قلبی مادرزادی در حاملگی های حاصل از روش های كمك باروری بیشتر می باشد، در صورتیكه ضوابط و استانداردها در استفاده از این تكنیك ها رعایت شود و مراقبت های خاص دوران حاملگی طبق همین استانداردها صورت گیرد، بخش عمده ای از این ناهنجاری ها قابل تشخیص زودرس در اوایل حاملگی و جلوگیری از تولد نوزاد مبتلا می باشند و بدین سبب در صورت انجام این مراقبتها انتظار داریم اغلب بچه های حاصل از IVF سالم بوده و مبتلا به معلولیت های شدید نباشند. رفعتی اشاره كرد: بخش قابل توجهی از این افزایش شیوع معلولیت های شدید در میان بچه هایی كه با روش های كمك باروری به دنیا می آیند به سبب شیوع بالای چند قلویی می باشد كه با تكنیك های نوین انتقال تك رویان، این گروه از معلولیت ها هم با كاهش قابل ملاحظه ای همراه شده اند. وی با اشاره به شیوع ۳ درصدی معلولیت در ازدواج های غیر خویشاوندی، اظهار داشت: میزان شیوع معلولیت در ازدواج های فامیلی، بین ۵.۵ تا ۶ درصد است كه بر همین اساس، ریسك پایه بروز معلولیت در ازدواج های خویشاوندی و غیر خویشاوندی بین ۳ تا ۶ درصد متغییر بوده و در صورت رعایت استانداردها و انجام بررسی های تكمیلی در موارد خاص و مراقبت های ویژه دوران بارداری، بخش عمده ای از معلولیت ها قابل پیشگیری بوده و پس می توان انتظار داشت كه از نظر معلولیت های شدید تفاوت قابل ملاحظه ای وجود نداشته باشد. رفعتی افزود: اما گاهی اوقات ناباروری تظاهر بالینی و به عبارت دیگر علامت وجود یك مشكل ژنتیكی نهفته در یكی از زوجین بوده و مكانیسمی طبیعی برای منتقل نشدن معلولیت به نسل بعد می باشد. مثال شناخته شده این گروه اختلالات جابجایی های كروموزمی در زن یا مرد می باشد. وی ادامه داد: وقتی با چنین شرایطی مواجه می شویم، این ذهنیت شكل می گیرد كه نكند زمینه ای از اختلال ژنتیكی داشته باشند. بر همین اساس، بررسی های پایه ژنتیك صورت می گیرد، آن دسته از زوجین كه با چنین مشكلی مواجهند، از دیگر زوجین افتراق داده می شوند و مسیر درمانی متفاوتی را طی می كنند. این متخصص ژنتیك، اظهار داشت: زوجینی كه مشكل نهفته ژنتیكی دارند و برای نخستین بار با ناباروری و سقط مكرر مواجه می شوند، تحت نظر متخصص ژنتیك، تست ژنتیك می دهند. رفعتی افزود: هدف از شناسایی زوجین در معرض خطر، صرفاً درمان ناباروری نیست، بلكه می خواهیم زوجین فرزند سالم داشته باشند. وی با عنوان این مطلب كه معلولیت ها به دو گروه ژنتیكی و غیر ژنتیكی تقسیم می شوند، اظهار داشت: بررسی ها نشان داده است كه تا ۷۰ درصد معلولیت ها قابل پیشگیری می باشند. عضو هیئت علمی پژوهشگاه ابن سینا، اضافه كرد: وقتی ما از معلولیت شدید صحبت می نماییم، یعنی معلولیت های مادر زادی، عقب ماندگی ذهنی و…، است كه با تشخیص زودرس، می توان زوجین در معرض خطر بیماری های مادرزادی را پیش از انجام روش كمك باروری مثل IVF، تشخیص داد. در این زوجین با استفاده از روش هایی مانند تشخیص ژنتیكی پیش از لانه گزینی (پی جی دی) و یا غربالگری پیش از لانه گزینی جنین ها (پی جی اس) می توان از سلامت رویان ها پیش از انتقال به رحم مادر اطمینان حاصل نمود. خوشبختانه این روش ها با اینكه در زمره پیشرفته ترین تكنیك های ژنتیك در حیطه ناباروری بوده و نیازمند فن آوری های ویژه ای می باشند سالهاست كه در دسترس بیماران ما می باشند. رفعتی اشاره كرد: اگر در انجام روش های درمان ناباروری، نگاه فرد محور به هر خانواده داشته باشیم و برای هر زوج متناسب با شرح حال و سوابق آنها بررسی های تكمیلی را انجام دهیم، خیلی از معلولیت ها قابل شناسایی و پیشگیری خواهند بود.

1398/02/14