در گزارش بیمارستان دی مطرح شد؛

تشریح جزئیات پلاسما درمانی در بیماران مبتلا به كرونا

تشریح جزئیات پلاسما درمانی در بیماران مبتلا به كرونا به گزارش بیمارستان دی پس از گذشت یك ماه از ورود ویروس كرونا به كشور، تحقیقات و مطالعات گسترده ای برای درمان این بیماری در حال انجام می باشد كه طرح پلاسما درمانی، یكی از همین طرح های علمی است.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، پلاسما درمانی در بیماری های ویروسی سابقه ای بیشتر از یك قرن دارد. پزشكان و محققین پلاسمای خون بیماران نجات یافته را جدا كرده و با عنایت به این كه این پلاسما سرشار از پادتن ضد ویروس می باشد به امید كمك به بهبودی بیماران در مراحل بحرانی به آنها تزریق می كنند. نخستین بار این شیوه در اوایل قرن بیستم در همه گیری آنفلوانزا استفاده شد ولی با عنایت به این كه فناوری های آن روز و دانش انجام كارآزمایی های بالینی توسعه نیافته بود نمی توان گفت كمك مؤثری به درمان بیماران كرد. در طول ده ها در همه گیری های ویروسی مختلف از این شیوه استفاده شد و به مرور با پیشرفت علم و فناوری نتایج بهبود پیدا كرد. در سال ۲۰۰۲ در همه گیری سارس و در سال ۲۰۱۵ در همه گیری ابولا از این شیوه استفاده و موفقیت قابل ملاحظه ای در شفای بیماران بسیار بدحال بدست آمد. در همه گیری كرونا ابتدا چینی ها این شیوه را استفاده كردند و اعلام نمودند نتایج اولیه موفق بوده است ولی صنعت پلاسما در چین چندان توسعه یافته نیست. ایران یكی از نخستین كشورهای آسیایی است كه به همت بخش خصوصی و با حمایت سازمان انتقال خون كه یكی از سرآمدان در جهان است به توسعه زیرساخت لازم و تربیت نیروی كارشناس خبره در این صنعت پرداخته است و امروز جزو پیشروترین كشورها در این حوزه می باشد. پنجم اسفند ۹۸، چند روز بعد از شروع بیماری كرونا در ایران به پیشنهاد بخش خصوصی و حمایت انجمن خون و سرطان كودكان و سازمان انتقال خون ایران اولین نشست مشورتی علمی در این ارتباط تشكیل شد. بعد از بحث و تبادل نظر تصمیم گرفته شد پلاسما درمانی در بیماران مبتلا به كرونا به شكل یك كارآزمایی بالینی آغاز شود با هدف درمان ۲۰۰ بیمار در چند مركز درمانی محدود و سپس بررسی نتایج و در صورت موفقیت تسری این روش به همه مراكز درمانی بعنوان یك شیوه استاندارد و اضافه شدن آن به پروتكل درمان كشوری، بلافاصله توسط محقق ارشد طرح حسن ابوالقاسمی رئیس انجمن خون و سرطان كودكان و چندین پژوهشگر نخبه دیگر همچون پیمان عشقی مدیرعامل سازمان انتقال خون و رئیس دانشكده داروسازی بقیه الله، مطالعه بالینی طراحی شد و تأیید شورایعالی پژوهش سازمان انتقال خون، كمیته اخلاق و كمیته علمی كشوری مقابله با كرونا را دریافت كرد. به همت بخش خصوصی امكانات و نیروی متخصص لازم برای این فرآیند در اختیار پژوهشگران قرار گرفت و در تاریخ ۲۴ اسفند ۹۸ نخستین اهدا پلاسما انجام شد و در تاریخ ۲ فروردین ۹۹ نخستین بیمار بدحال مبتلا به كرونا با پلاسما درمان شد. تا امروز بیشتر از ۳۵ واحد اهدا پلاسما انجام شده است و ۱۵ بیمار با این شیوه درمانی مورد مداوا قرار گرفته اند. پژوهشگران امیدوارند در مدت دو هفته آتی درمان ۲۰۰ بیمار هدفگذاری شده در این طرح را به انجام برسانند و با عنایت به نتایج اولیه بسیار امیدواركننده، این شیوه درمانی را بعنوان روشی استاندارد در كشور مورد استفاده همه مراكز قرار دهند. نریمان صدری حامی طرح پلاسما درمانی در بیماران مبتلا به كرونا، در ارتباط با اهمیت اجرای این پروژه در كشور، توضیحاتی عرضه كرده است. با توجه به جهانی شدن همه گیری آیا كشورهای دیگر هم از این شیوه استفاده می نمایند. لزوماً همه كشورها توانمندی علمی و صنعتی لازم برای پلاسما درمانی را ندارند. سازمان غذا و داروی آمریكا این شیوه را برای درمان كرونا در روز پنجم فروردین تأیید كرد و كمی دیرتر از ما بیماران در شهر نیویورك با این شیوه آغاز به درمان شدند كه اخبار انتشار یافته از آن حكایت می كند كه آنها هم مثل ما نتایج امیدواركننده ای دیده اند. این مطالعه در چند بیمارستان در ایران انجام می شود؟ این مطالعه با محوریت بیمارستان بقیه الله انجام می شود و اهدا كنندگان پلاسما از بیمارستان فیروزگر هم ارجاع شده اند. همینطور از روز ششم فروردین بیمارستان شهید بهشتی قم و از روز هفتم فروردین بیمارستان مسیح دانشوری به طرح اضافه شده اند. بیماران بهبود یافته برای كمك به نجات جان بیماران بدحال به كجا باید رجوع كنند و روند كار چگونه است؟ هم اكنون فقط بیماران بهبود یافته ای كه در زمان ابتلاء به بیماری تست كرونا از ته حلق آنها انجام شده و نتیجه آن مثبت بوده است برای اهدا پلاسما در نظر گرفته می شوند و طرح اولیه پیش از گسترش كشوری محدود به تهران است. همینطور لازم است بیمار دوره قرنطینه خویش را طی كرده باشد و علایم بیماری برطرف شده باشد. در این صورت این شفا یافتگان می توانند به شكرانه سلامت خود در این طرح وارد شوند و جان بیماران دیگر را نجات دهند. بدین منظور شماره تلفن هایی در نظر گرفته شده است تا بیماران برای رزرو وقت اهدا تماس بگیرند. پیش از اهدا پلاسما این عزیزان داوطلب توسط پزشك معاینه كامل شده و در صورتیكه شرایط اهدا را داشته باشند یك واحد پلاسما كه معادل ۵۰۰ سی سی است از آنها گرفته می شود. این پلاسما بعد از طی مراحل آزمایشگاهی و سلامت سنجی دقیق به بیماران بدحال كه شرایط علمی دریافت پلاسما را دارند، تزریق می شود. جایگاه كشور ما در صنعت پلاسما در منطقه و در دنیا چگونه است؟ ایران جزو نخستین كشورهایی بود كه این صنعت را شروع كرد و بخصوص در دوره ای با پشتیبانی از بخش خصوصی این صنعت دانش بنیان پا گرفت و امروز جزو كشورهای برتر در این دانش پیچیده هستیم و چندین شركت بخش خصوصی با جمع آوری پلاسمای ایرانی ما را در تأمین محصولات دارویی مشتق از پلاسما خودكفا كرده اند. نقش بخش خصوصی در این طرح چیست؟ این طرح با حمایت شركت درمان آرا و كمك چند شركت خصوصی در خدمت پژوهشگران است تا به انجام برسد. این طرح در درجه اول مورد حمایت معنوی و عملیاتی اتاق بازرگانی تهران قرار دارد و یكی از طرح های كمپین نفس است و از این طریق حمایت لجستیكی و مالی چندین شركت كه در حوزه سلامت فعال نیستند را داشته ایم. همینطور چندین شركت همكار در حوزه سلامت به ما پشتیبانی عملیاتی داده اند. نقش بخش خصوصی در مدیریت بهتر این همه گیری چیست؟ بی گمان برای حل این بحران بزرگ سلامت عمومی احتیاج به بسیج تمام منابع است تا كشور بتواند به سلامت از این چالش عبور كند. بخش خصوصی با عنایت به چالاكی و دسترسی به نیروهای متخصص، منابع مالی و تجربیات ذی قیمت می تواند نقش مهمی در این گذار داشته باشد، مشروط به اینكه بخش دولتی بپذیرد كه جایگاه این سرمایه عظیم انسانی و تشكیلاتی كجاست و اجازه حضور در صحنه و همكاری حداكثری به ما بدهد و دولت نقش حمایتی و هدایتی خویش را اجرا نماید. در این روزها هم شاهد می باشیم كه همت والای فعالین بخش خصوصی در تأمین امكانات مورد نیاز و هدایت مدیریت بحران در بخش هایی كه توانسته مجوزهای لازم را دریافت كند، بسیار گره گشا بوده است.

1399/01/10
تگهای خبر: آنفلوانزا , استاندارد , بیمارستان , بیماری