رییس بیمارستان كودكان علی اصغر (ع) مطرح كرد

هشدار طغیان روتاویروس در تهران

هشدار طغیان روتاویروس در تهران بیمارستان دی: رییس بیمارستان کودکان علی اصغر (ع) با هشدار نسبت به شروع اپیدمی روتاویروس درکودکان و افزایش مراجعات آن در این بیمارستان، در عین حال از خانواده ها خواست تا در صورت مشاهده علایم اسهال و استفراغ در کودکان به پزشک مراجعه نموده و از خوددرمانی پرهیز کنند.

دکتر فرهاد چوبدار در گفت و گو با ایسنا، درباره وضعیت فعلی مبتلاشدن به کرونا در کودکان، اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا با سویه جدید، پیش از عید به حداکثر رسید و در آستانه عید نوروز و اواخر نیمه دوم اسفند ماه روی پیک بودیم و اگر به همان صورت ادامه پیدا می کرد، پیک را گذرانده و وارد سیر نزولی بیماری می شدیم، اما در عین حال در همان زمان پیش بینی کردیم که تعطیلات عید منجر به طولانی تر شدن پیک شده و پیک تا پایان تعطیلات پلاتو می زند. برای اینکه مردم دستورالعمل های بهداشتی را به خوبی رعایت نکرده و ارتباطات اجتماعی بیشتر می شود که همین اتفاق هم افتاد.

وی اضافه کرد: به هر حال تقریباً از اواخر فروردین ماه ۱۴۰۲، سیر نزولی مبتلاشدن به کرونا شروع شد و هم اکنون تعداد بیمارانی که با کرونا مراجعه می کنند، کمتر است و طبیعتا تعداد بستری و عوارض هم کمتر شده است. قسمتی از این سیر نزولی هم به سبب پایان زمستان است. البته بااینکه کرونا همچنان با ما خواهد بود و جهش های ژنتیکی آن منجر به بروز سویه های جدید کرونا می شود، اما با تعطیلی مدارس، مراکز آموزشی و دانشگاه ها انتظار داریم که این میزان شیوع باز هم کاهش پیدا کند.
هشدار درباره ی شروع اپیدمی روتاویروس
چوبدار در ادامه صحبت هایش نسبت به شروع یک اپیدمی ویروسی در میان کودکان هشدار داد و اظهار داشت: بیمارستان علی اصغر به عنوان بیمارستانی پیشرو در طب اطفال، همیشه وظیفه اجتماعی خودش می داند که علاوه بر پرداختن به کار درمان و آموزش، اقدامات پژوهشی را نیز با هزینه خود بیمارستان انجام دهد. مدتی پیش در شورای بیمارستان حدس زدیم که با یک اپیدمی اسهال و استفراغ بوسیله ویروسی به نام روتاویروس مواجهیم. بر این اساس یکی از اعضای شورای بیمارستان مسئول پیگیری این مساله شد و آزمایشات را با هزینه بیمارستان به لابراتوار مرجع ارسال کردیم و ثابت شد که اپیدمی روتاویروس درحال شروع است.
علائم و عوارض مبتلاشدن به روتاویروس
چوبدار افزود: بااینکه اپیدمی روتاویروس قاعدتا در زمستان بیشتر دیده می شود، اما هم اکنون هم متاسفانه خودش را نشان داده و با طغیان و اپیدمی روتاویروس حداقل در شهر تهران مواجهیم. باید توجه کرد که این ویروس اسهال و استفراغ به وجود می آورد و شدیدترین نوع اسهال و استفراغ ویروسی به وسیله این ویروس ایجاد می شود و این مساله را به معاونت بهداشت و مسئولان وزرت بهداشت گزارش داده ایم.

رئیس بیمارستان کودکان علی اصغر (ع) درباره ی علایم مبتلاشدن به ویروس روتاویروس، اظهار داشت: با اهمیت ترین علامت این ویروس اسهال و استفراغ است. البته این ویروس در همه سنین دیده می شود، اما در کودکان بسیار شایع تر است. در خیلی از کشورهای دنیا واکسن مقابل این ویروس وجود دارد، اما در کشور ما هنوز جزو واکسیناسیون روتین نیست. این ویروس شدیدترین نوع اسهال ویروسی را در همه گروههای سنی خصوصاً در کودکان به وجود می آورد. از عوارض آن کم آبی بسیار شدید، از دست دادن اشتها، تخریب پرزهای روده و از میان رفتن آنزیم لاکتاز و ایجاد مدفوع اُسموتیک اسیدی می شود که هم موجب ایجاد صدمات پوستی شده و هم اسهال را طولانی می کند؛ بطوریکه ممکنست تا دو یا سه هفته اسهال ادامه یابد. از طرفی ممکنست منجر به اختلالات قند خون شود و شدیدترین عارضه آن هم کم آبی و دهیدراتاسیون است.
خانواده ها خوددرمانی نکرده و به پزشک مراجعه کنند
چوبدار با اعلان اینکه درمان روتاویروس با سایر ویروس هایی که منجر به اسهال و استفراغ می شوند، متفاوت می باشد، اظهار داشت: بر این اساس از خانواده ها خواهش می کنم که در صورت مشاهده علایم، حتما به پزشک مراجعه کنند. برای اینکه اگر بخواهند روتاویروس را فقط با ORS درمان کنند، ممکنست این اسهال به سبب نقص اکتسابی و ثانویه در آنزیم لاکتاز، طولانی شود یا اختلالات قند خون بوجود آورد. بدین سبب از خانواده ها می خواهم که در صورت مشاهده علایم، حداقل یکبار به پزشک مراجعه نموده و درمان های لازم را دریافت نمایند.
نحوه مبتلاشدن و انتقال روتاویروس
وی با اعلان اینکه روتاویروس عمدتاً در کودکان زیر پنج سال دیده می شود، اظهار داشت: البته در تمام سنین می تواند منجر به بیماری زایی شود. اما هرچقدر سن بالاتر باشد، علایم و عوارض روتاویروس کمتر دیده می شود و هرچقدر سن کمتر باشد، علایم و عوارض این بیماری شدیدتر است. نحوه انتقال این ویروس نیز مانند سایر ویروس های گوارشی بصورت دهانی و مدفوعی منتقل می شود و با اهمیت ترین راه پیشگیری آن هم رعایت بهداشت دست است.

چوبدار درباره ی ضرورت ورود واکسیناسیون مقابل روتاویروس در برنامه کشوری واکسیناسیون، اظهار داشت: روتاویروس جزو ویروس های آندمیک در کشور ما است و در تمام دنیا هم شایع است. خیلی از کشورهای پیشرفته مقابل بیماری هایی مانند روتاویروس، آبله مرغان و... واکسیناسیون روتین را انجام می دهند. ما هم آرزو داریم که واکسیناسیون مقابل روتاویروس در کشور ما هم وارد برنامه روتین شود. البته باید توجه کرد که انجام واکسیناسیون فقط مربوط به آرزو و امید و مسائل علمی نیست، بلکه مسائل مالی و میزان نفوذ و سرایت پذیری بیماری هم مهم بوده و باید بررسی شود. از دیدگاه طب اطفال، هر خانواده ای که توانایی دارد، بصورت آزاد این واکسن را برای کودکان تزریق کنند. واکسن ROTARIX دو دز بوده و در دو و چهار ماهگی تزریق می شود.

رئیس بیمارستان کودکان علی اصغر (ع) درباره ی میزان مرگ ومیر ناشی از روتاویروس نیز به ایسنا اظهار داشت: این بیماری مرگ ومیر بالایی ندارد. خوشبختانه سیستم بهداشتی ما برای مقابله با این بیماری بسیار آشنا بوده و جهت مقابله با کم آبی دستورالعمل دارد؛ اما اگر بیماری اولیه ای وجود داشته باشد یا بیمار نتواند خودش را به مراکز درمانی برساند، ممکنست مرگ و میر هم به همراه داشته باشد. بیشترین تهدید که این ویروس دارد، افزایش تعداد موارد بستری در بیمارستان ها است که هزینه کلی سرانه بهداشت جامعه را بالا برده و خانواده ها را به دردسر می اندازد.

1402/02/09
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمارستان , بیماری