خطر زلزله در كمین بیمارستان های تهران

خطر زلزله در كمین بیمارستان های تهران به گزارش بیمارستان دی زلزله استان كرمانشاه، زنگ خطری برای بیمارستان های پایتخت می باشد. اگر، مراكز درمانی تهران در هنگام وقوع زلزله از دسترس خارج شوند، فاجعه ای تلخ رقم خواهد خورد.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، زلزله استان كرمانشاه می تواند زنگ خطری برای مراكز درمانی پایتخت باشد، زیرا بررسی ها نشان داده است كه عمر ساخت بعضی از بیمارستان های تهران به نیم قرن رسیده و این مسئله می تواند هشداری برای مسئولان باشد كه ایمنی ساختمان های خدمات رسان در هنگام وقوع بحران را جدی بگیرند. اكبر رنجبرزاده عضو هیات رئیسه مجلس، با تاكید بر اینكه مراكز درمانی و بیمارستان های فرسوده پایتخت در هنگام وقوع بحران در معرض خطر جدی هستند، خاطرنشان كرد: اگر زلزله در تهران رخ دهد، نه تنها مردم بسیاری جان خویش را از دست می دهند بلكه ساختمان های فرسوده مراكز درمانی هم تخریب شده و در این شرایط نمی توان در امدادرسانی اقدامات قابل قبولی انجام داد. وی اضافه كرد: در پایتخت به علت مشكلات اعتباری و هزینه های بالای ساخت و ساز و نبود فضای كافی برای ساخت و سازهای جدید بحث تولید بیمارستان های جدید خیلی مورد توجه مسئولان نبوده است؛ از این رو یه دلیل نبود اعتبارات بخش نوسازی بافت فرسوده درمانی در اولویت های بعدی قرار گرفته است. عضو هیات رئیسه مجلس، با عنوان این مطلب كه خیلی از بیمارستان های دولتی تهران قدمت ۴۰ ساله دارند، خواهان تسریع در امر نوسازی و بهسازی این قبیل مراكز درمانی شد. دكتر محمدهادی ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب كه شهر تهران بر روی گسل های زلزله قرار دارد، اظهار داشت: بیمارستان های ما از نظر وضعیت ساخت وساز، شرایط خوبی ندارد. از جانب دیگر تعداد تخت های بیمارستانی كه بعد از انقلاب به حوزه بیمارستانی تهران اضافه كردیم، تعداد محدودی بوده است. وی اظهار نمود: ما در وزارت بهداشت كمیته هایی برای همكاری با شهرداری تهران داریم، اما به علت محدودیت منابع در هر دو دستگاه نتوانسته ایم درخواست ها و نیازهای این حوزه را رفع كنیم، اما امیدواریم تا با مشاركت خیریه ها، بخش خصوصی و شهرداری این كمبودها را برطرف كنیم. این در شرایطی است كه وزیر بهداشت؛ معتقد است تمام بیمارستان های فعلی پایتخت بیش از ۵۰ سال قدمت داشته و به هیچ عنوان در برابر زلزله مقاوم نیست. بررسی ها نشان داده است كه وقوع زمین لرزه ای با قدرت بالای ۶ ریشتر در تهران، می تواند خرابی زیادی در پی داشته باشد و این تخریب ها بیشتر متوجه ساختمان های قدیمی و فرسوده می گردد كه متاسفانه اغلب آنها در مناطق جنوبی تهران واقع شده اند. در واقع، بافت فرسوده پایتخت، تهدید جدی در هنگام وقوع زلزله تلقی می شود، زیرا با تخریب ساختمان های قدیمی و فرسوده، امكان خدمات رسانی به مصدومان هم دچار مشكل خواهد شد و همین مسئله با عنایت به اینكه بیمارستان های زیادی در جنوب شهر قرار ندارد، می تواند این تهدید را تشدید كند. هم اكنون، بیمارستان هایی كه در جنوب تهران واقع شده اند، اغلب قدیمی و دارای بافت فرسوده هستند كه این احتمال می رود، با وقوع زمین لرزه، این مراكز درمانی هم از مسیر خدمات رسانی به مصدومان خارج خواهند شد. در زمان وقوع زلزله اگر حتی همه ساختمان ها هم مطابق استاندارهای مهندسی تولید شده باشند باز هم به طور حتم جان عده ای از ساكنان شهر در معرض خطرات این واقعه طبیعی قرار می گیرد. بدین ترتیب این پرسش مطرح است كه آیا پیش بینی دقیق درمانی برای مردم تهران در هنگم وقوع زلزله وجود دارد؟در سال ۱۳۹۰ مطالعه ای انجام شده كه نشان داده است تهران دارای ۱۲۶ بیمارستان است كه این بیمارستان ها ۵۸۳ ساختمان را در اختیار دارند. از این ۱۲۶ بیمارستان، ۴۲ درصد آنها بعد از وقوع حادثه غیر قابل استفاده خواهند بود. این در حالس است كه در زمان وقوع زلزله فرضی تهران با بدترین شرایط، تنها ۹ درصد بیمارستان ها بدون خسارت خواهند بود و اقدامات امدادی و اورژانسی به طور كامل می تواند در این قبیل مراكز درمانی عرضه شود. همچنین، بررسی های كارشناسی نشان داده است كه ۴۹ درصد بیمارستان ها نیازمند اقدامات اصلاحی هستند و در زمان وقوع حادثه به طور كامل نمی توان از امكانات و فضای این بیمارستان ها بهره برد. همه كارشناسان اذعان دارند كه شرایط كنونی ساختمان های بیمارستان های تهران بر مبنای مطالعات نیازمند اصلاح است. اگر ساختمانی اسكلت خوبی داشته باشد و برپایه استانداردهای روز دنیا طراحی شده باشد می توان اقدامات مقاوم سازی را روی آنها انجام داد ولی هزینه، زمان و كیفیت مقاوم سازی برای وزارت بهداشت اهمیت دارد. كارشناسان می گویند سازه تنها ۲۰ درصد بازسازی یك ساختمان فرسوده بیمارستان را به خود اختصاص می دهد و این درحالی است كه فرسودگی بیمارستان ها فقط شامل سازه نمی شود بلكه تاسیسات برقی، مكانیكی و معماری فضاهای بیمارستان ها هم فرسوده هستند. به عبارت دیگر باید تمام دیوارها، پارتیشن ها، آسانسورها، تاسیسات برقی و مكانیكی مانند موتورخانه، با استانداردهای جدید تغییر كند. از جانب دیگر ساخت هر مترمربع بیمارستان ۱. ۵ میلیون تومان هزینه دارد. از آنجائیكه حداقل به ازای هر تخت ۱۰۰ متر فضا نیاز است، به ازای هر تخت تقریبا ۱۵۰میلیون تومان هزینه ساخت صورت می گیرد. اگر یك ساختمانی ۲۰۰ تخت خوابی باشد حدود ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. در شورای سوم بین شهرداری تهران و وزارت بهداشت تفاهم نامه ای در مورد مقاوم سازی منعقد شد تا كار تسهیل شود اما چون مسئله حاكمیتی است و با اعتبار گره خورده این برنامه فقط در حد دو بیمارستان پیاده شد و در عمل اتفاقی نیفتاد. حالا كه زلزله ای در استان كرمانشاه رخ داده و تعدادی از مصدومان این حادثه به تهران منتقل شده اند، آیا می توان پیش بینی كرد كه اگر زلزله ای در پایتخت رخ دهد، چنین امكانی برای انتقال مصدومان به مراكز درمانی فراهم باشد. زیرا، بسته شدن خیابان ها، امكان امدادرسانی را محدود خواهد نمود و كار دشوار خواهد شد. اگر فرض بگیریم كه امكان خارج كردن مصدومان از زیر آوار هم فراهم باشد، آیا همه بیمارستان ها امكان خدمات رسانی را خواهند داشت. با عنایت به جمعیت بالای ساكن در تهران به خصوص در مناطق مركزی و جنوبی پایتخت كه بیشترین بافت فرسوده را دارد، این مشكل قابل پیش بینی است كه با وقوع زمین لرزه ای تقریبا شدید، شاهد زیر آوار ماندن تعدادی زیادی از شهروندان باشیم كه نجات و انتقال آنها به مراكز درمانی، سختی و دشواری های زیادی به دنبال خواهد داشت. زلزله كرمانشاه می تواند زنگ خطری برای مسئولان امر باشد كه به فكر ایمن سازی مراكز درمانی پایتخت باشند. زیرا، وقوع زلزله ای با قدرت مشابه زمین لرزه كرمانشاه در تهران، فاجعه ای خواهد شد كه ابعاد خسارات جانی آن چندین برابر زلزله كرمانشاه خواهد بود.

1396/08/27
تگهای خبر: امداد , بهداشت , بیمارستان , خدمات