انجمن تغذیه ایران مطرح كرد

اخطار نسبت به مكمل فروشی و تجویز رژیم های نامتعارف در باشگاه های ورزشی

اخطار نسبت به مكمل فروشی و تجویز رژیم های نامتعارف در باشگاه های ورزشی به گزارش بیمارستان دی نایب رئیس انجمن تغذیه ایران ضمن اخطار نسبت به تصمیم برخی ارگان های ورزشی در خصوص برگزاری دوره های تخصصی تغذیه ورزشی و صدور مدرك رژیم درمانی برای افراد فاقد صلاحیت، اظهار داشت: سازمان های صادركننده این مدارك و مجوزهای نامعتبر در قبال اعطای مدارك به افراد فاقد صلاحیت در سطح باشگاه ها و دخالت های غیراصولی آنان در امور پزشكی و سلامت جامعه مسئول بوده و باید پاسخگو باشند.


دكتر مجیدحسن قمی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینكه مقوله سلامت همواره دركنار ورزش خودنمایی می كند، اظهار داشت: ورزشكاران همواره به دنبال سلامتی و بهبود وضعیت جسمی و روحی روانی خود هستند و طبق قوانین موجود، وظیفه خطیر صیانت از حقوق ورزشكاران در این حیطه بر عهده وزارت ورزش و واحدهای تحت پوشش آن است و تبعا این نهادها نباید نسبت به وضعیت سلامتی ورزشكاران بی تفاوت باشند.

هشدار نسبت به مكمل فروشی و عرضه رژیم های نامتعارف در باشگاه ها
وی افزود: به نظر می آید مبحث خدمات قابل عرضه در باشگاه ها باید به دقت و با حضور همه ذینفعان و متولیان مرتبط ساماندهی گردد، چونكه مكمل فروشی، عرضه رژیم های نامتعارف و غیراصولی، نسخه نویسی و تجویز دارو، استفاده از دستگاه های لاغری، خدمات ماساژ، فیزیوتراپی و حركات اصلاحی امور شایعی شده اند كه نمی توان به بهانه عدم وجود نیروی انسانی كافی و نبود سیستم های نظارتی كارآمد از آن گذشت.
وی با اشاره به اینكه در تمام دنیا لزوم حضور روانشناس ورزشی، متخصص تغذیه، متخصص تربیت بدنی و فیزیوتراپ در كنار تیم های ورزشی ثابت شده است، عنوان كرد: اگر قرار باشد بدون توجه به قوانین، حدود اختیارات و شرح وظایف، هر یك از این افراد در امور دیگران دخالت كنند، مطمئنا ملغمه ای ایجاد می شود كه هیچ فرد و ارگانی در این میان پاسخگو نیست.
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران با اشاره به اینكه دخالت افراد فاقد مدارك و دارای پروانه فعالیت مرتبط، در امور پزشكی جرم محسوب شده و در دادسرای جرایم پزشكی قابل پیگیری می باشد، اظهار داشت: بنابراین باید به صورت قانونی و با قاطعیت با متخلفان برخورد شود.
وی افزود: مشابه این قوانین و مقررات در سیستم های پزشكی هم موجود است. بر همین مبنا یك متخصص قلب باآنكه در بیس اولیه پزشكی با بقیه مشترك است و حتی در یك رشته تخصص دارد، ولی مطمئنا در حیطه متخصصان مغز و اعصاب، پوست و یا سایر تخصص ها دخالت نمی كند و اصلا چرایی برگزاری درمانگاه ها و كلینیك های تخصصی استفاده از خدمات متفاوت در چارچوب یك مجموعه منسجم است و این تخصص ها و گروه های فعال مانند چرخ دنده های یك ساعت كار می كنند.

تخلف ارگان های ورزشی برای بكارگیری افراد غیرمتخصص در حیطه پزشكی
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران با انتقاد از تخلف بعضی از ارگان های ورزشی و باشگاه ها در خصوص بكارگیری افراد غیرمتخصص در حیطه پزشكی، عنوان كرد: متاسفانه از زمانی كه دانشگاه های علمی كاربردی بدون هیچ گزینش منطقی مبادرت به پذیرش دانشجو در برخی از رشته ها كردند، مشكلات زیادی به بار آمد كه این معضلات تا جایی پیش رفت كه معاون محترم وزیر بهداشت نامه ای برای پیشگیری از دخالت این فارغ التحصیلان در امور درمانی به كلیه دانشگاه های علوم پزشكی ارسال كرد.
وی افزود: از سویی برخی ارگان های ورزشی هم با آنكه می دانند تخصص گرایی و شایسته سالاری باید سر لوحه همه امور باشد، مبادرت به برگزاری كارگاه های آموزشی تحت عناوین مختلف "دوره آموزشی مربی تغذیه ورزشی"، "مدیریت وزن و رژیم نویسی غذایی" و یا دوره های تخصصی "تغذیه ورزشی" كرده اند و طی آن با ارائه آموزش های چند ساعته و یك روزه به افرادی كه اصلا با سیستم های پزشكی، فیزیولوژی، پاتولوژی، پاتوبیولوژی و غیره آشنایی ندارند و هیچ واحد درسی راجع به تغذیه ورزشی و اصول تغذیه نگذرانده اند، مجوز فعالیت در حیطه رژیم درمانی در باشگاه های ورزشی اعطا می كنند كه بسی جای تعجب است.

فعالیت فارغ التحصیلان تربیت بدنی در حوزه درمان ورزشی مجاز نیست
قمی در ادامه با اشاره به نامه سال ۹۵ دكتر آقاجانی - معاون درمان وقت وزرات بهداشت در این رابطه، اظهار نمود: بر طبق این نامه فعالیت فارغ التحصیلان تربیت بدنی در حوزه درمان با استفاده از عناوینی مانند ورزش درمانی، تغذیه ورزشی، طب سالمندی و مشاوره ورزشی، كلینیك حركات اصلاحی و... و. مجاز نیست.

ضرورت برخورد با مكمل فروشی و تجویز رژیم های نامتعارف در باشگاه ها
این متخصص تغذیه با اشاره به فعالیت حدود ۱۵ هزار باشگاه ورزشی ثبت شده در كشور، خاطرنشان كرد: تمامی این باشگاه ها نیازمند بكارگیری افرادی در ارتباط با مسایل تغذیه ای، فیزیوتراپی و روحی و روانی ورزشكاران خود هستند كه خیلی از آنها هم از افراد متخصص استفاده می نمایند، ولی این مساله به معنای بی توجهی به تبعات بكارگیری افراد غیرمتخصص و دارای مدارك غیرمرتبط با هر یك از تخصص های مورد ضرورت همچون تغذیه در بخش رژیم درمانی نیست؛ چون كه یكی از مواردی كه لازم است حتما ساماندهی گردد، بحث مكمل فروشی و تجویز رژیم های نامتعارف و غیرمنطقی در خیلی از باشگاه هاست كه باید آحاد مردم هم در این خصوص آگاهی های لازم را كسب كنند و تا حد امكان از خرید و مصرف داروها و مكل هایی كه بدون هیچ تاییدیه ای در بعضی باشگاه ها به فروش می رسند اجتناب كنند.
وی با اخطار نسبت به این مورد عنوان كرد: این مساله تنها به تغذیه محدود نمی گردد. دخالت افراد غیرمتخصص در امور فیزیوتراپی و حركات اصلاحی و راهنمایی ها و دخالت ها توسط افراد بدون صلاحیت در این عرصه هم امكان دارد مشكل زا و خطر آفرین باشد.
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران با تاكید بر اینكه با عنایت به قوانین وزارت بهداشت دخالت در امور پزشكی توسط افراد غیرمتخصص، جرم به حساب می آید، اظهار نمود: بنده در عجبم كه فدراسیون پزشكی ورزشی با وجود عقد تفاهم نامه با انجمن تغذیه ایران، چرا از متخصصین تغذیه مرتبط برای حضور در باشگاه ها استفاده نمی كند و چرا دوره ها و كارگاه های آموزشی تغذیه و رژیم درمانی ورزشی را بدون مشورت با انجمن های علمی و صنفی در رابطه با تغذیه برگزار می نماید. سوال اصلی من این است كه چرا وزارت ورزش و جوانان نسبت به دخالت افراد غیرمتخصص در امور پزشكی ورزشی حساس نیست و با برگزاركنندگان این دوره های غیرمجاز برخورد نمی كند؟

با وجود مكاتبه و هشدار، با متخلفین برخورد نمی شود
قمی با اشاره به اینكه این دوره ها برای آموزش افراد غیرمتخصص و فاقد مدرك تحصیلی مرتبط برای بار چندم است كه از جانب كمیته ملی المپیك در حال برگزاری است، عنوان كرد: دفعه قبل هم مكاتبات مختلفی در ارتباط با برگزاری دوره ها و كارگاه های آموزشی تغذیه برای افراد فاقد مدرك دانشگاهی علوم تغذیه، با تمام سطوح از وزیر ورزش تا رئیس كمیته ملی المپیك و رئیس فدراسیون پزشكی ورزشی انجام شد، ولی واكنش و اقدامی جدی و درخور برای پیشگیری از برگزاری این دوره ها صورت نگرفت و متاسفانه این دوره ها باردیگر در حال برگزاری است.
وی تصریح كرد: وظیفه و مسئولیت انجمن تغذیه ایران بعنوان یكی از متولیان سلامت جامعه و رصدكننده تخلفات در حوزه تغذیه، پیگیری، مذاكره و مكاتبه با ارگان های ذیربط و صدور و انتشار پیام های اخطار دهنده برای آگاه سازی عموم جامعه نسبت به تبعات منفی برگزاری این دوره هاست كه هم در بار اول و هم این دفعه انجام شد، ولی متاسفانه شاهد هیچ واكنشی از جانب ارگان های ورزشی نبودیم.

آموزش اصول تغذیه و رژیم درمانی در كارگاه های چند روزه امكانپذیر نیست
وی با اشاره به اینكه آموزش اصول تغذیه ورزشی به مربیان در یك دوره یك روزه و یا چند روزه امكان پذیر نیست، اظهار داشت: دانشجویان تغذیه در مقطع كارشناسی با گذراندن بیشتر از ۱۳۸ واحد درسی و در خلال چهار سال و سپس شركت در دوره های كارآموزی و رزیدنتی بر همه جنبه های تغذیه ای رجوع كنندگان سر پایی و بستری اشراف پیدا می كنند و در مقاطع ارشد و دكترا هم به این مباحث عمق بیشتری می دهند. حال چگونه می توان در عرض چند ساعت و یا در خلال یك روز معجزه كرد و اصول تغذیه رژیم درمانی را به افراد فاقد مدرك مرتبط آموزش داد.

آسیب جدی به ورزشكاران در صورت عدم ساماندهی و نظارت بر باشگاه ها
وی با اشاره به اینكه ورزشكاران جزو نخبگان جامعه هستند كه سرمایه و زمان خویش را وقف ورزش می كنند، اظهار داشت: ورزشكاران و خانواده ها موفقیت و سلامت خویش را به باشگاه ها و مربیان ورزشی می سپارند. ازاین رو آزمون و خطا در این جایگاه جایز نیست؛ چونكه با كوچك ترین بی دقتی صدمه جدی جبران ناپذیر جسمی، روحی و مادی به شخص و خانواده وی وارد می شود.

توزیع و تجویز مكمل ها در باشگاه های ورزشی مجاز نیست
قمی در ادامه چالش بعدی را بازار نابسامان تولید و توزیع مكمل های ورزشی عنوان نمود و اظهار داشت: اغلب مكمل های موجود در بازار غیرمجاز بوده و همینطور توزیع و تجویز آنها در باشگاه های ورزشی مجاز نیست كه همین مساله آثار سوء و خطرناكی بر سلامت افراد و ورزشكاران بر جای می گذارد.
نایب رئیس انجمن تغذیه ایران تصریح كرد: اقدامات غیركارشناسی و غیرمنطبق با قوانین و آئین نامه های موجود و سپردن كار به افراد فاقد صلاحیت و غیرعلمی، علاوه بر ایجاد بارحقوقی برای افراد، سبب تشویش اذهان عمومی هم می شود.
وی اظهار داشت: سازمان های صادركننده این مدارك و مجوزهای نامعتبر در قبال اعطای مدارك به افراد فاقد صلاحیت در سطح باشگاه ها و دخالت های غیراصولی آنان در امور پزشكی و سلامت جامعه مسئول بوده و باید پاسخگو باشند.
وی با اشاره به مكاتبات پیشین صورت گرفته بین انجمن تغذیه و فدراسیون پزشكی ورزشی و انعقاد تفاهمنامه، اظهار نمود: بر مبنای مفاد این تفاهم نامه فدراسیون می تواند اسامی باشگاه های ورزشی خود در سراسر كشور را برای جذب متخصصین تغذیه به انجمن تغذیه معرفی نماید. ازاین رو عملكرد فعلی فدراسیون برای برگزاری دوره های آموزشی تغذیه و رژیم ورزشی و صدور مدرك برای افراد فاقد صلاحیت لازم و همینطور عدم رغبت برای جذب متخصصین و دانش آموختگان علوم تغذیه در باشگاه ها و تیم های ورزشی قابل توجیه نیست.
قمی با اشاره به جذب روانشناس، فیزیوتراپ و متخصص تغذیه در اغلب باشگاه ها و تیم های ورزشی دنیا با هدف ارتقای عملكرد ورزشكاران، خاطرنشان كرد: در ۱۵ هزار باشگاه ثبت شده ما حتی ۱۰۰۰ متخصص و دانش آموخته علوم تغذیه هم جذب نشده، این در حالیست كه بارها طی مكاتبات از وزارت ورزش خواسته شده كه از متخصصان و فارغ التحصیلان تغذیه استفاده كنند.

بكارگیری غیرقانونی دستگاه های لاغری در باشگاه های ورزشی
این متخصص تغذیه در خاتمه همینطور با انتقاد از بكارگیری غیرقانونی دستگاه های لاغری در خیلی از باشگاه های ورزشی كشور، عنوان كرد: بكارگیری این دستگاه ها نیازمند رعایت اصول و اندیكاسیون های و كنترا اندیكاسیون های خاصی است و افراد غیرمتخصص، صلاحیت و اجازه كار با این دستگاه ها را ندارند. با این وجود متاسفانه همانگونه كه نظارت صحیحی بر فعالیت آرایشگاه ها جهت استفاده غیرمجاز از خدمات زیبایی و پوست وجود ندارد، در باشگاه های ورزشی هم نظارت دقیقی بر فعالیت غیرقانونی مربیان فاقد مدرك مرتبط در حوزه استفاده از دستگاه های لاغری و یا تجویز مكمل های ورزشی وجود ندارد.



1398/06/06
13:36:27
5.0 / 5
4286
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , پزشك , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
بیمارستان دی
deyhospital.ir - تمامی حقوق سایت بیمارستان دی محفوظ و متعلق به مالک دامنه است

بیمارستان دی

بهداشت و درمان