مهر گزارش می دهد؛

سرنوشت داروی ایرانی ایدز، آیمود را كدام دولت متوقف كرد

سرنوشت داروی ایرانی ایدز، آیمود را كدام دولت متوقف كرد بیمارستان دی: پروژه ساخت داروی ایرانی آیمود بعنوان تنها داروی گیاهی برای كنترل بیماری ایدز، چند سال قبل در كشور كلید خورد، اما به یكباره و بنا به دلایل نامعلوم، این طرح بسیار مهم متوقف گردید.

به گزارش بیمارستان دی به نقل از مهر، تحقیق و مطالعه برای ساخت داروی ایرانی آیمود از سال ها قبل در كشور شروع شده بود و در نهایت توانست وارد فاز مطالعات بالینی هم شود. این دارو كه گفته می گردد گیاهی بوده و حتی دو نوع گیاه مورد استفاده در ساخت آن، از منطقه سیبری وارد می شده است، در نهایت به دست فراموشی سپرده شده و پروژه متوقف ماند.
بیماری HIV (ایدز) بر روی سیستم ایمنی تاثیر می گذارد به گونه ای كه باعث فلج شدن سیستم ایمنی بدن می گردد در نتیجه سیستم ایمنی بدن این بیماران در مواجهه با عفونت ها و میكروب ها، بیمار می گردد و در نهایت عمر خویش را از دست می دهد. این در شرایطی است كه آیمود (IMOD) یك داروی تعدیل كننده سیستم ایمنی است.
بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت، تا آخر شهریور ۹۶ تعداد مبتلایان به ویروس HIV حدود ۳۶ هزار و ۵۷۱ نفر بوده است كه ۸۳ درصد را مردان و ۱۷ درصد را زنان تشكیل می دهند. همچنین، ۵۳ درصد از مبتلایان رده سنی ۲۱ تا ۳۵ سال هستند. از كل موارد ابتلا، ۶۵. ۴ درصد مربوط به استفاده از سرنگ آلوده توسط افراد معتاد و ۲۰. ۱ درصد مبتلا شدن به علت رابطه جنسی كنترل نشده بوده است.
طبق بررسی های به عمل آمده، الگوی مبتلا شدن در موارد جدید از آن حكایت می كند كه مبتلا شدن به ویروس HIV از تزریق مواد مخدر با سرنگ آلوده به سمت رابطه جنسی گرایش پیدا كرده است، چون كه از كل موارد ابتلای جدید به ویروس HIV، حدود ۳۲ درصد را معتادان تزریقی و ۴۷. ۱ درصد را مبتلا شدن با استفاده از رابطه جنسی تشكیل می دهند.
دكتر مینو محرز متخصص بیماری های عفونی و رئیس مركز تحقیقات ایدز كه از ابتدای اجرای این طرح در جریان كار قرار داشته است، در گفتگو با خبرنگار مهر، به سرنوشت داروی آیمود اشاره نمود و اضافه كرد: متاسفانه این پروژه كه خیلی خوب هم جواب داده بود، متوقف مانده است.

وی با اشاره به اهمیت آیمود در بهبود وضعیت جسمانی بیماران مبتلا به ایدز در كشور، اظهار داشت: این دارو بر روی بیش از ۴۰۰۰ بیمار مبتلا به ایدز تزریق شده بود و خوب هم جواب داده بود، به صورتی كه خود این بیماران متقاضی استفاده از این دارو شده بودند و در مدت سه ماه هر روز این دارو را تزریق می كردند كه این نشان دهنده اثربخش بودن دارو بود.
محرز در پاسخ به این سئوال كه هم اكنون این دارو چه سرنوشتی پیدا كرده است، اضافه كرد: فاصله ای كه بین شروع كار و توقف آن به وجود آمد، سبب شد خیلی از برنامه ها از دست برود و حالا بودجه خیلی سنگینی می خواهد كه از توان وزارت بهداشت و دولت خارج است.
رئیس مركز تحقیقات ایدز با تاكید بر اینكه آیمود یك داروی تقویت كننده سیستم ایمنی بدن بود، اظهار داشت: این دارو عارضه جدید نداشت كه منجر به قطع آن شود، بلكه افرادی كه آن را تزریق كرده بودند، انرژی پیدا می كردند و وزن اضافه می كردند.
محرز ادامه داد: همراه كردن این دارو با داروی HIV، خیلی اثربخش بود و می توانستیم در تحقیقات بعدی نشان بدهیم كه آیمود می تواند برای سایر بیماری ها مثل روماتیسم، اثربخش است.
وی با بیان این مطلب كه رئیس دولت هشتم، ۱۵ میلیون دلار بودجه جداگانه از دفتر فناوری ریاست جمهوری به این پروژه اختصاص داده بود، اظهار داشت: این پروژه متعلق به دفتر فناوری ریاست جمهوری بود كه با منحل شدن این دفتر در دولت نهم، عملا پروژه متوقف ماند.
رئیس مركز تحقیقات ایدز، در عین حال از ادامه پروژه برای تولید نوع خوراكی آیمود اطلاع داد و اضافه كرد: به دنبال این هستیم كه اثربخشی نوع خوراكی دارو را بررسی نماییم كه اگر به نتیجه مطلوب رسیدیم، ساخت آن را ادامه بدهیم.
محرز در عین حال از شیوع رو به افزایش آمار ایدز با استفاده از روابط جنسی كنترل نشده در كشور اطلاع داد و اظهار داشت: آمارهای رسمی نشان داده است بیش از ۳۶ هزار مبتلا به ایدز داریم كه در حدود ۲ تا ۳ برابر همین تعداد نیز، از بیماری خود خبر ندارند.

1396/10/30
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , دارو